concerte

Hellfest 2011: ziua a doua

Hellfest 2011: ziua a doua
TRUPE: 1349, Angel Witch, Apocalyptica, Bad Brains, Black Label Society, Converge, Coroner, D.R.I., Destruction, Exhumed, Hammerfall, Kreator, Mekong Delta, Municipal Waste, Scorpions, Sodom, Thin Lizzy, Triptykon, UFO

Headcharger au dat startul zilei de sambata si nu i-as fi vazut cantand candva mai tarziu, au fost destul de plictisitori.
Dupa ceva “shopping, fata” la Metal Market, m-am indreptat spre scena mare pe la 11:30 sa vad cine emitea un hard rock influentat de AC/DC si Motorhead. Sunau a Girlschool si nu am fost prea departe de adevar: cele 4 chipese isi spun Crucified Barbara. La fel, o alegere buna faptul ca au cantat asa devreme, muzica lor fiind total neimpresionanta, dar atat ele cat si spectatorii se distrau. Pe langa aspectul fizic favorizant, cele 4 fete aveau si vana.
Dar dupa 20 minute m-am dus la cortul unde Total Fucking Destruction interpretau un grind‘n’roll extraordinar de antrenant si vanjos. Cei trei tipi (toti trei fiind vocalisti, pe rand) combinau elemente de grindcore cu hardcore punk si rock‘n’roll, amestecate cu un sunet foarte inteligibil avand in vedere genul prestat, mi-au placut mult!
Apoi a urmat una din trupele cheie prezente la festival, pentru mine. O trupa istorica de thrash metal din Florida: WHIPLASH. Whiplash au avut un setlist destul de scurt din pacate, au apucat sa cante doar piese de pe primele albume, in special de pe Power and Pain (aproape in intregime). Insa pe solistul/chitaristul Tony s-a vazut ca l-a impresionat atmosfera festivalului; “ieri in timp ce ma plimbam si beam, l-am vazut pe un tip care a cazut pe jos de beat ce era, iar 2 prieteni de-ai lui l-au ajutat sa se ridice. Asta inseamna metal! Sa te simti bine si sa-ti ajuti prietenii sa se puna din nou pe picioare. E un sentiment grozav sa fim aici!”.
O alta turpa legendara a urmat, printre cei mai duri din curentul NWOBHM, ANGEL WITCH! Angel Witch au avut un recital energic, demonstrand ca varsta nu i-a imblanzit si suna exact cum sunau in concerte pe vremuri, si pe albume. Evident, recitalul s-a terminat cu celebrul Angel Witch de pe albumul Angel Witch.
Iar apoi? Mekong Delta! Au creat o adevarata atmosfera de progressive thrash metal. Trupa extrem de amabila dar invaluita de acea nebunie creata de basistul Ralf Hubert, a avut parte de un concert nemaipomenit (din pacate cam neinteles de cei prezenti, cam inactivi). Repertoriul a inclus cantece si din anii ’90 si de pe cele mai recente albume si bineinteles - vorba solistului Martin “What would Mekong Delta be without the insturmentals? – The Hut of Baba Yaga”.
Intre Hail of Bullets si Hammerfall, am fost sincer mai curios de Hammerfall, sa vad de ce sunt un fel de Iris in Suedia de atatia ani. A fost exact cum ma asteptam. Un concert heavy metal ca la carte. Joacim a comunicat cu publicul pe toata durata, facand din recitalul Hammerfall unul interactiv. Mai merita sa mentionez ca 90% din trupele de la festival au beneficiat de un sunet excelent? Probabil rasplata pentru punctualitatea “englezeasca” de care au dat toti dovada.
The Haunted… n-au urmat. A fost o incurcatura in programul lor si au trebuit sa cante la cortul Metal Corner undeva pe la miezul noptii. Deloc in avantajul lor, mai ales ca nimeni nu stia, nu s-a anuntat nicaieri decat pe o chestie cam cat un post-it.

 


UFO (foto) sau Exhumed? Pai Exhumed am tot vazut in deschidere la Atheist anul asta, setlist-ul incluzand si solo-uri de chitara si tobe. Si chiar daca nu as mai fi vazut, mi-as fi petrecut oricum majoritatea timpului la UFO. Aceste legende inca pot oferi un concert de calitate! Fiecare cantec – oricate zeci de ani vechime ar avea – suna proaspat atat prin interpretare cat si calitate compozitionala.
Municipal Waste a fost o surpriza grozava. S-au bucurat de un public extrem de numeros, dar si ei au prestat pe masura. De fapt a fost jumate muzica, jumate stand-up comedy… pana si cand au aparut ceva probleme tehnice, glumele parca au fost mai bine-venite decat daca ar fi cantat in timpul ala. Replici de aur: “We got hammered today, just for you. We don’t usually drink, this is just for you!”, “I want you all to hi-five the person next to you. Right now. We won’t play until you do”.
Duane Peters si trupa lui US Bombs au intarziat enorm, iar cand au aparut pe scena, parca nici nu a meritat asteptarea, noroc ca in paralel am vazut recitalul Thin Lizzy. Mi s-a parut ca a trecut foarte repede timpul; asa bune sunt cantecele irlandezilor. Pacat ca noul solistul nu semana deloc cu Phil Lynott la stil, deci nu a sunat chiar a Thin Lizzy. M-am bucurat insa sa-l vad pe Vivian Campbell (ex-Dio) la chitara.
Destruction au urmat si vreau sa zic ca se simt ca acasa nemtii. “E a treia oara cand cantam la Hellfest si ni se pare ca pe editie ce trece, evolueaza rapid si se dezvolta in ceva foarte frumos”. Au fost struna, una din cele mai bune cantari Destruction pe care le-am vazut.

 


Apocalyptica (foto)… bleah. Nu ma intelegeti gresit, apreciez ce faceau la inceput, dar acest concert mi s-a parut deplorabil. Inteleg ca asta e stilul, dar in loc sa fie muzica grea, maiestuoasa, instrumentele sunau ca niste pisici muribunde, ca niste pescarusi isterici. Au avut public numeros si activ, dar ce iesea din boxe imi rupea inima.

 


La 1349 (foto) am stat putin cu speranta unei aparitii surpriza din partea lui Tom G. Warrior, avand in vedere ca tot sambata cantau si Triptykon si el a mai colaborat cu 1349. N-a aparut. Sodom! Un concert superb, un setlist ales foarte bine, incluzand piese precum M-16 si Agent Orange. Si aici am avut parte de un moment “trv kvlt”: “Urmatorul cantec este extraordinar de malefic, de pe unul din albumele noastre cele mai infricosatoare – Outbreak of Evil!” timp in care pe cer se formase cel mai frumos curcubeu. Cand au ajuns la Sodomized – va jur – erau doua curcubee. Si Onkel Tom a ras.

 


Din Black Label Society (foto) am vazut aproape jumate, ma interesa mai mult ce era in paralel. Zakk Wylde & Co. au oferit o cantare pe cinste, cu un ditamai solo-ul de chitara si un sunet, evident, extrem de heavy. Setlist-ul a inclus piese precum Overlord, Suicide Messiah si Stillborn dar putea sa includa si “Stairway to Heaven, ca tot drept la D.R.I. ma duceam.
Pfoai, ce concert. Asta e crossover! Va sfatuiesc sa vedeti Dirty Rotten Imbeciles daca apucati… cei din cort au ridicat tot nisipul in sus de la atata agitatie. Si trupa era incantata, s-a vazut si din sincerul “Stiu ca pare cliseu dar chiar ne bucuram mult ca avem ocazia sa cantam aici si ca sunteti prezenti. Va multumim mult!”.
Au urmat Kreator, care au avut un recital aproape leit cu cel de la Destruction, de la setlist-ul bine ales, la simtitul ca acasa, pana la aceeasi replica cu privire la evolutia festivalului. Insa Mille mereu a fost mai energic decat Schmier.

 


Din cauza unui interviu, nu am apucat sa vad tot recitalul Scorpions (foto), si n-am apucat deloc din cel Bolt Thrower. Mare pacat. Iar din Scorpions, pot sa va scriu ca ce auzeam din spatele scenei pana cand am venit in fata, a fost de vis. Un show perfect Scorpions, care a inclus cele mai importante cantece, inclusiv unul pe care nu-l auzim asa des de la dansii, Wind of Change. Sper ca turneul lor de ramas-bun sa fie in maniera turneelor Kiss de acest gen, cu care au inceput din anii ’80.
Converge au o vana de invidiat, trebuie sa recunosc, chiar daca nu sunt genul meu. Alt show reusit dar pentru aceasta muzica sunt de parere ca si publicul contribuie semnificativ cu efortul fizic depus.
Incepand cu ora 01:00 a inceput 11-le septembrie meu personal: cele 3 trupe pentru care venisem in principal la aceasta editie cantau simultan. Asa ca nu m-am bucurat cum mi-as fi dorit de nici una din ele, pentru ca le-am ales pe toate 3, cum am putut. Fugeam incontinuu sa prind playlist-ul complet al fiecareia, sa vad macar ce canta si ce as fi putut savura.
Coroner au inceput cu una din cele mai puternice piese ale lor, Golden Cashmere Sleeper Pt. 1. Un sunet extraordinar, iar in fata lor era plin ochi de oameni.
In timp ce imi reveneam de la ce am simtit pentru primele minute ale cantecului, ma indreptam spre Triptykon care au inceput recitalul cu “Thank you for choosing Triptykon tonight”, si piesa Crucifixus. De ce a trebuit sa spuna asta sa ma simt si mai vinovat???
Apoi fuga-fuga la Bad Brains de unde ma gandeam ca am pierdut primele 13 cantece in 10 minute, dar bine ca au intarziat putin. Show-ul lor a inceput cu un intro, urmat de Attitude, Right Brigade si Regulator. Stiam ca la cat de scurte sunt piesele Bad Brains, Coroner abia terminau cu prima piesa asa ca am repetat acest procedeu pentru urmatoarea ora. Incerc sa scriu despre fiecare cat de succint pot.

 


La Coroner (foto) a fost o atmosfera incendiara si acelasi voal de mister care i-a inconjurat mereu, elvetienii au cantat ceas, cate o piesa sau doua de pe fiecare album al lor. Un fel de istorie Coroner in ordine cronologica amestecata. Nu au lispit Reborn Through Hate, Grin, Divine Step, D.O.A.. Un show de nota 9.5 (pentru mine alegerea pieselor nu a fost de 10).
Ceilalti elvetieni, Triptykon, au creat atmosefra de care stiam ca sunt capabili, insa parca nu s-a legat cu publicul din cort. Or fi fost toti sub influenta stupefiantelor, nu stiu, dar ma asteptam sa fie iadul pe pamant. Nici sunetul nu a fost cristal, nu a dispus de greutatea care inseamna Tom Warrior. Au ales piesele cele mai lungi Triptykon (4 la numar) iar celelalte 4 au fost cover-uri Celtic Frost…inclusiv Synagoga Satanae.
La Bad Brains, H.R. a cantat si la chitara pe toata durata concertului, ceea ce nu mai vazusem pana acum, stiind totusi ca el incepuse drept chitarist. Din repertoriul Bad Brains n-au lipsit cateva din bucatile reggae dar nici hiturile. Insa ei oricum erau pe alta lume. HR a prezentat trupa de vreo 4 ori si avea replici de genul “thank y’all, thank y’all, tomorrow we have a concert in Milan, Italy, if any of you wanna go… sooooo…on drums is Earl Hudson.” Dar per total, cred ca a fost cea mai buna zi.

Foto: Eric BAGNARO, OZIRITH.com/HELLFEST Prod
Autor: Matei T.
Vezi galeriile trupelor: Apocalyptica, Black Label Society, Destruction, Hammerfall, Kreator, Scorpions, Sodom, Triptykon,

Data concert:  June 18, 2011  | 1 Comentarii  | 4547 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Hellfest 2011: ziua a doua

  • Măi băiatule, să fii tu acolo și să ratezi Bolt Thrower!!!??? Și asta în favoarea Scorpions??!! Știu că întrebarea mea retorică e de o natură pur și evident subiectivă, dar nu mă pot abține...

    1. Posted by TERA | 29 Iulie 2011 15:16
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte