concerte

IN FLAMES la Bucuresti: the fire stlll rages inside

IN FLAMES la Bucuresti: the fire stlll rages inside
TRUPE: In Flames, Noctiferia

Al doilea concert In Flames in Romania s-a desfasurat sambata, 1 octombrie 2011, locul ales fiind identic cu cel de acum 3 ani de zile, mai precis Arenele Romane din Bucuresti. Cei care vor sa afle cum au stat lucrurile cu show-ul suedezilor din 2009 sau cei care au fost prezenti atunci si vor sa isi reaminteasca (desi nu cred ca cineva ar avea motive sa o faca, cel putin nu cu placere) pot citi aici un rezumat al acelui eveniment. Introducerea era necesara mai ales in conditiile in care probabil o parte dintre spectatorii dezamagiti atunci, nu au mai venit si acum.
Chiar daca (cel putin in aparenta) multe lucruri pareau identice cu recitalul din 2009, existau si o serie de diferente semnificative care m-au facut sa fiu convins ca vom asista la un concert reusit si nu la un fiasco, asa cum s-a intamplat atunci. In primul rand In Flames reveneau in Romania in formula completa, concertul urma sa fie open air, iar organizatorul era diferit. Elemente care s-au dovedit esentiale la conturarea unui eveniment cu adevarat deosebit.

In ultimii ani, de fiecare data cand In Flames lanseaza un album nou, acesta este primit de catre public cu reactii dintre cele mai diverse. Multi apreciaza faptul ca pionierii death metal-ului melodic suedez nu si-au reciclat la infinit discurile clasice si au evoluat din punct de vedere muzical, altii sunt dezamagiti ca nu au ramas fideli acelui Gothenburg sound pe care l-au facut cunoscut in intreaga lume. Exista chiar si cei care inca mai spera ca In Flames vor lansa un nou Whoracle sau The Jester Race. Indiferent insa din ce categorie ai face parte, nu ai voie sa ratezi un concert In Flames. La noi, se pare insa ca multi au uitat ca metalul inseamna mai mult decat a asculta CD-uri audio, iar esenta acesui fenomen pe care toti il iubim se afla in primul rand pe si in fata scenei.  Un lucru trist, care s-a reflectat in prezenta la concert a aproximativ 1000 de persoane, numar prea mic in raport cu numele si calibrul trupei suedeze.



Noctiferia


Trupa care insoteste In Flames in prima parte a turneului european este Noctiferia din Slovenia, un grup mai degraba neconoscut, desi canta de aproape 20 de ani. Recitalul slovenilor a debutat la ora 20.00, respectand intocmai programul anuntat de catre organizatori, si pe parcursul a 45 de minute am avut ocazia sa ascultam o combinatie inedita de industrial si death metal. Sunet in forta (poate un pic prea tare ca volum), riff peste riff, samplere, percutii si un vocalist comunicativ au fost doar cateva dintre coordonatele concertului Noctiferia. Desi are un nume care se preteaza genului gotic, trupa inglobeaza o sumedenie de influente si este greu sa trasezi o paralela directa cu un anume grup. Am avut senzatia ca audiez o varianta europeana a celor de la Fear Factory, dar muzica Noctiferia aduce pe alocuri si cu Samael, The Kovenant si chiar Laibach!  Slovenii au prins la public, spectatorii sustinandu-i cu destul de mult aplomb, mai ales  in ultima parte a concertului.


Este o placere sa vezi la lucru o trupa care, dupa doua decenii de activitate si zece albume de studio, reuseste inca sa sune atat de bine live. Stilistic, In Flames se afla la ani lumina distanta de punctul de unde au plecat, dar cu toate aceasta au reusit sa asambleze din vasta lor discografie un setlist care s-a concretizat intr-un show memorabil. Chiar daca au cantat nu mai putin de 7 piese de pe Sounds of a Playground Fading (lucru firesc tinand cont ca se afla in turneul de promovare a acestui disc), setlistul a fost suficient de generos incat nu a parut niciun moment dezechilibrat. Cu exceptia albumelor Lunar Strain si The Jester Race, nu a fost omis niciun disc. Probabil ca pentru unii alegerea pieselor a fost surprinzatoare (fiind omise destul de multe hituri clasice), in schimb am avut ocazia sa ascultam live piese mai rar abordate de In Flames in turneele precedente. In plus, Romania a avut parte si de o premiera, suedezii cantand pentru prima oara pe o scena compozitia Darker Times.


 

In Flames


Comparativ cu recitalul din 2009, suedezii au parut mult mai relaxati, cu pofta evidenta de a canta, iar Anders a fost intr-o forma de zile mari. A dialogat frecvent cu publicul, a adus si doua steaguri ale Romaniei (starnind un val de simpatie in randul spectatorilor), a oferit un autograf unui spectator din primul rand, facand glume pe seama culorii galbene a pixului cu care trebuia sa scrie.  Poate ca vocea sa nu mai are aceeasi forta ca pe vremuri, dar Anders sia- pastrat carisma de invidiat.
Björn Gelotte si Niclas Engelin au fost ireprosabili la capitolele  riff si solo, completandu-se recirpoc de minune, in timp ce Daniel Svensson si Peter Iwers au avut grija exemplar de sectia ritmica.

E drept ca si sunetul a fost de partea suedezilor de data aceasta, iar jocul de lumini (in special in partea a doua a concertului) a completat excelent prestatia muzicienilor. Un singur lucru ar putea fi trecut la minusuri: entuziasmul publicului nu a fost chiar la nivelul asteptat, uneori fiind nevoie ca Anders sa solicite expres mai multe aplauze si sustinere din partea spectatorilor. Apatia nu este tocmai starea de spirit pe care te astepti sa o gasesti la un concert In Flames, dar explicatia poate ca rezida in ceea ce povesteam la inceputul articolului, mai exact in faptul ca au fost prezenti oameni care pur si simplu prefera doar anumite bucati din discografia In Flames. Un lucru ramane cert, reactia publicului a fost mult sub ceea a spectatorilor prezenti la concertul din 2009, si astea in conditiile in care toate celelelate aspecte ale recitalului au fost net superioare acum.
Pe Trigger Anders a lasat publicul sa cante refrenul in locul sau, pe The Quiet Place s-au starnit cateva focare de pogo si lumea s-a agitat frenetic, dar climaxul a fost atins fara indoiala pe Only For The Weak, cand toti spectatorii au sarit si cantat intr-o explozie de energie.
\


In Flames


Organizarea a fost fara cusur, Phoenix Entertainment reusind sa se achite cu brio de sarcinile necesare bunei desfasurari a evenimentului, insusi Anders multumindu-le expres in timpul recitalului. Cat despre In Flames, suedezii au demonstrat inca o data ca reprezintaun brand, unul cu adevarat de calitate.

Setlist In Flames:

Sounds of a Playground Fading 
Deliver Us
All for Me
Trigger
Alias  
Colony
Swim
The Hive
The Quiet Place 
Where the Dead Ships Dwell 
Fear Is the Weakness 
Come Clarity  
Ropes 
Darker Times 
Insipid 2000 
Only for the Weak 
Delight and Angers  
Cloud Connected    
The Mirror's Truth   
Take This Life  

Autor: Dragos P.
Foto: Koss
Vezi galeriile trupelor: In Flames, Noctiferia

Data concert:  October 01, 2011  | 3 Comentarii  | 4899 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: IN FLAMES la Bucuresti: the fire stlll rages inside

  • Deci imi placea despre INflames mult da tot, da' nu pot frate cu hipstareala asta. Si mai nu intra nici melodic de vreo cativa ani, las-o in chil de harneala / evolutie muzicala, oricat de mult incearca fratele Dragos sa ma faca sa ma simt vinovat ca nu am fost ACOLO lol. Am incercat de vreo doo ori si nu s-a dus pe gat in jos nici cu paine. Revenind la eveniment, nu prea inteleg de nu au bagat si de pe alea mai vechi, parca le este rusine cu ele.

    1. Posted by Negura | 05 Octombrie 2011 08:26
  • păi în vorbele lu' nenea Anders le-o cântat "de un milion de ori, nu are chef să le cânte a un milion şi una oară". Ceea ce mia mi se pare ok; decât să cânte în silă, mai bine să cânte ce-i place, că atunci iese frumos.

    2. Posted by KittyCatPwns | 05 Octombrie 2011 10:36
  • Nu merge asta, ca, daca ar fi sa faca dupa cum zice el, ar canta doar de pe ultimu album si atat. Poa' sa cante si in sila si sa iasa frumos, ca este profesionist.

    3. Posted by Negura | 05 Octombrie 2011 15:01
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte