interviuri rock

ALTAR: 20 de ani de energie

ALTAR: 20 de ani de energie
TRUPE : Altar

Doua decenii au trecut de la infiintarea trupei clujene Altar, iar o activitate de douazeci de ani pentru o trupa metal romaneasca reprezinta o performanta in sine. Dar Altar inseamna mult mai mult: prima trupa metal care s-a bucurat de un succes major dupa Revolutie,  cel mai bine vandut disc de rock si metal dupa 1989 (The Last Warning), numeroase premii si distinctii, prezenta pe scena alaturi de nume importante ale rock-ului international, iar exemplele pot continua.
Ultima discutie pe care am purtat-o cu Altar a fost in 2007 si cum luna trecuta trupa a lansat un nou album de studio, intitulat Mantra, am considerat ca cel mai indicat ar fi sa aflam ultimele noutati din tabara clujenilor chiar de la Levi si Andy.


 

Metalfan: Salut si bine ati revenit in paginile Metalfan! De curand ati lansat un nou album de studio, discul cu numarul cinci din discografie, Mantra. Este mult sau este putin pentru o cariera de 20 de ani?
Levi: Nu este foarte mult, dar am optat pentru calitate nu cantitate.
Andy: Este CEVA sa poti aniversa ca trupa 20 ani si este BINE pt o trupa din Romania ca a reusit sa scoata 5 albume pe piata, iar daca oamenii ar stii cate sacrificii s-au facut ca aceste lucruri sa existe, ar zice DA, este mult!

Metalfan: Care ar fi schimbarile majore prin care a trecut scena de metal in acesti 20 de ani si  care ar fi schimbarile prin care a trecut trupa Altar?
Levi: Dupa anii 90, trupele nu au mai optat pentru originalitate, ci s-a incercat imitarea unei retete care a functionat pana atunci... efectul este ce vedem acum.
Noi am cantat intodeauna ce am simtit in momentul respectiv, indiferent de curente. Telul nostru a ramas la fel ca si acum 20 de ani: sa impartasim mesajul nostru celor interesati si sa incercam sa fim cei mai buni. 
Andy: Totul este in continua schimbare, nimic nu ramane la fel! Am avut ocazia sa vedem curente si tendinte muzicale venind si plecand, trupe valoroase care au disparut peste noapte. Altar a trecut prin multe schimbari, dar a pastrat amprenta caracteristica trupei: Energie, dinamism, viata!

Metalfan: Daca ar fi sa puteti schimba ceva in acesti 20 de ani, ce ati schimba? Aveti regrete, neimpliniri legate de trupa?
Levi: Au fost cateva concerte mari (de exemplu Big Four) unde ne doream foarte mult sa ajungem si nu a fost sa fie, desi poate meritam dupa prestatiile anterioare.
Andy: Poate ar fi trebuit sa insistam in anii 90 sa gasim manageri si producatori din strainatate, trupa acum ar fi fost altundeva si respectata la un alt nivel pentru ceea ce a facut. Dar fiindca nu e bine sa te framanti cu ‘poate’ si cu ‘daca’, ne bucuram de ce avem si mergem mai departe crezand, luptand si asteptand la ceva mai bun.

Metalfan: The Last Warning (1993) a fost un disc impresionant la momentul lansarii sale si s-a bucurat de o apreciere imensa din partea metalistilor romani. Cum ati trait voi aceasta experienta? Cind l-ati ascultat ultima oara si cum il vedeti acum?
Levi: Am lucrat foarte mult la `Warning` si ne asteptam la o reactie pozitiva si a fost un experiment ultraenergizant sa stai pe scena in fata la zece mii de rockeri la 18-20 ani. Dupa aproape douazeci de ani, albumul inca suna convingator. Bineinteles, soundul de atunci nu e unul prea bun dupa standardele de azi, dar piesele compensau acest neajuns.
Andy: The Last Warning a fost cel mai important album pentru Altar, a fost si va ramane albumul cu care ne-am facut cunoscuti si cu care am intrat in sufletele multor rockeri, si de ce nu, in istoria rockului romanesc, chiar daca acest lucru nu era apreciat de anumiti indivizi. Multi rockeri au devenit fani Altar cu primul nostru album si ne intreaba de ce nu mai scoatem un album asemanator. Eu le pot zice acum, ca albumul Mantra are tot ce-i trebuie unui rocker, indiferent de etapa muzicala in care care ne-a cunoscut. Aici e frumusetea lucrurilor, The Last Warnig, Respect, Born Again, Atitudine, sunt diferite fatete ale aceluiasi Altar care a creat acum albumul Mantra!

Metalfan: In momentul de fata, nici The Last Warning dar nici Respect (1995) si Born Again (1998) nu mai sunt disponibile pe piata. Aveti de gand sa relansati aceste materiale in format CD, eventual un box-set cu aceste materiale?
Levi: Este posibil, dar pentru moment avem alte prioritati.
Andy: Mai exista o varianta, prin care sa reinregistram acele albume, ceea ce ar insemna un volum de lucru foarte mare, asta ca si acele albume sa aiba un sound actual, dar probabilitatea ca acest lucru sa se intample e foarte mica. In schimb s-ar putea sa inregistram piesele reprezentative, sa le imbracam in haina noua si sa le editam. Variante ar fi, urmeaza sa vedem evolutia lucrurilor.




Metalfan: Hai sa vorbim putin despre noul disc, Mantra. Desi muzica pastreaza atitudinea si mesajul de protest de pe albumele precedente, versurile fac trimiteri la subiecte mai complexe:  budism, mitologia sumeriana, extraterestri. Ai putea sa ne dai citeva detalii in legatura cu conceptul general al discului si despre versurile pieselor, eventual sa prezinti citeva dintre piesele reprezentative?
Levi: Tematica versurilor de pe acest album ne preocupa de mult si este probabil cel mai important mesaj pe care putem sa-l transmitem. Planeta sufera din cauza noastra, avem surse de energie alternative nefolosite, mecanismul de exploatare a oamenilor trebuie sa inceteze. NU PENTRU ASTA SUNTEM AICI !
Mayday! This is the last day of your race !NOW is the time to change this!
Andy: Toate piesele sunt reprezentative, n-am vrut sa punem nimic de umplutura, desi au fost idei destule. Am ales tot ce a fost mai bun pentru acest album, am vrut sa fie ceva special, unic si irepetabil. Inclusiv versurile au fost create in asa fel incat fiecare cuvant sa exprime cat mai adanc ceea ce am vrut sa transmitem. Cine este cu adevarat interesat va intelege cu siguranta mesajul nostru, fiindca este de o actualitate evidenta, vorbim despre NOI toti, despre cine suntem, ce avem si ce trebuie sa facem cu ce avem. Vremurile s-au scurtat si nimeni nu se poate absolvi de ceea ce urmeaza sa se intample, diferenta insa o vor face cei ce au stiut sa aleaga.

Metalfan: Ce fel de mantra este cea de pe coperta discului, cine a conceput-o si ce simbolizeaza?
Levi: Este semnul Altar in varianta tribal.
Andy: Semnul a fost realizat initial de prietenul nostru Laurian Bonea, tattoo artist de la Fan Art Tattoo din Cluj. Mai tarziu, sub atenta supraveghere a membrilor trupei, a fost ajustat pana s-a ajuns la forma pe care o vedem azi. Este greu sa-i dai o definitie in cateva cuvinte, dar daca te uiti cateva minute la imagine o sa-ti dai seama despre ce este vorba.

Metalfan: Mantra este cel de al patrulea disc in limba engleza pe care il lansati, dar majoritatea fanilor vostri sunt in Romania. Simtiti ca va exprimati mai usor in limba engleza, sau metal-ul pur si simplu suna cel mai bine asa?
Levi: Din cauza continutului, am vrut ca mesajul sa ajunga in cat mai multe locuri si sa fie inteles de toata lumea, oricum putini rockeri vezi care nu vorbesc engleza.
Andy: Cel mai bine poti exprima metalul in engleza, fiindca asa am fost programati sa primim, desi sunt exceptii, vezi Rammstein. Noi am incercat sa ne exprimam gandurile si in limba romana cu albumul Atitudine si zic eu ca am si reusit. Spun asta vazand ce impact a avut acel album asupra rockerilor din Romania. Cantand in romaneste, posibilitatea sa ajungi si la alte popoare e aproape nula, engleza fiind acceptata ca limba internationala, cunoscuta si folosita de foarte multi, este vehicolul cu care ajungi cel mai usor la oameni. Bineinteles, asta nu exclude faptul ca intr-o zi vom mai face piese in limba romana, care sunt sigur ca vor fi gustate cu mare drag pe plaiurile mioritice, hahaha

Metalfan: Mantra a fost inregistrat in ianuarie-martie 2011, de ce ati petrecut atita timp in studio? Aveati piesele deja compuse in intregime cind ati inceput inregistrarile?
Levi: Suntem perfectionisti si puteam sta in studio zece ani sa mai imbunatatim inca un pic... in final am inteles ca trebuie sa-i dam drumul, hahaha
Andy: Orice capodopera necesita multa munca si atentie la detalii. Chiar daca a durat mai mult realizarea acestui album, credem ca a meritat efortul si asteptarea, iar feedbackul ascultatorilor va spune mult.
 


Metalfan: Per total, luind in calcul si compunerea si inregistrarea si partea grafica, a fost Mantra un album mai dificil sau mai usor de facut decit precedentele?
Levi: Pe acest album am lucrat cel mai mult si ne-a solicitat la maxim nivelul tehnic,ba chiar a trebuit sa intensificam studiul individual, sa putem pune in practica ideile.
Andy: Partea grafica a fost realizata de un prieten foarte bun Roth Francisc, de la Twin Dream Factory, cel care a lucrat si pt coperta EP-ului Under Control si pe myspace-ul trupei.  http: //www.myspace.com/altarro
Au fost mai multe idei , dar pana la urma am ramas la varianta de simplu dar nu simplist, coperta alb-negru, cu semnul Altar in varianta tribala, cu acea impletitura pe care noi o numim impletitura dacica, fonturi create special pentru a reda o atmosfera arhaica, iar in interior puteti vedea un ‘Mothership’, in forma semnului Altar, care vine dintr-o alta dimensiune, pentru a aduce un sprijin celor care lupta de partea adevarului.

Metalfan: Mantra are, cel putin prin piesa de titlu, o evidenta influenta tribala, mai ales in ceea ce priveste tobele. Sunt si pasaje thrash, death, hardcore. Cum ai descrie muzica de pe Mantra?
Levi: Intr-adevar  pe Mantra regasim pe langa stilurile enumerate de tine elemente de grindcore, punk sau chiar jungle-drum n`bass. Am vrut un album `in your face’ si cred ca am reusit.
Andy: Eu o numesc Apocalyptic Metal.

Metalfan: Apropo de piesa de titlu a discului, cum se numeste instrumentul ciudat care se aude la inceput, intre strofe si la final, cine este interpretul si cum v-a venit ideea?
Levi: Este vorba de dramba, iar interpretul e nimeni altul decat Andy. Piesa abordeaza  subiectul Zamolxe, Kapnobatai si misticismul dacilor, asa ca am considerat ca un instrument traditional din zona nu are cum sa strice.
Andy: Deasemenea, la inceputul piesei Mantra se mai aude si toaca, talanga, nu mai vorbesc de vocile adanci, care intoneaza mantra Universala.
Ideea mi-a venit cand am auzit primele acorduri, pe vremea cand se compunea piesa, stiam ca acolo va fi locul acestor sunete, a fost ca o revelatie.

Metalfan: Comunicatele de presa din preajma lansarii albumului Mantra vorbeau despre o noua era in istoria trupei, deschisa de acest album. Despre ce e vorba, mai precis?
Levi:
Daca veti studia un pic versurile va fi usor de inteles…
Andy: Vorbim de o Noua Era in sens esoteric Universal, dar si in sens personal. Vorbim despre o noua paradigma, stiind ca acest album reprezinta o piatra de hotar in evolutia trupei si cum va fi perceputa ea. Nimic nu va ramane la fel, totul va duce spre ceva nou, ceva mult mai complex si mult mai bun.

Metalfan: Ce s-a intamplat cu DVD-ul Altar 15 Years -Rock/Attitude/History? Lansarea unui DVD mai intra in planurile trupei?
Levi: Ne-a fost foarte dificil sa procuram filmarile de la TVR etc. pe care ne bazam si s-a prelungit momentul, dar la un moment dat…
Andy: … ne-am dat seama ca am implinit 20 ani de la infiintare si ar fi bine  sa prezentam un material cu acest fapt. Am fost cautati de Doru ”Rocker” Ionescu de la TVR, au venit la Cluj si am filmat pt documentarul ALTAR 20 Ani,  s-au dat secvente de arhiva despre istoria grupului, cu imagini din turneul aniversar si interviuri cu membrii trupei. A iesit foarte bine si a fost dat pe TVR Cultural si TVR International in noiembrie 2011.
 


Metalfan: Revenind la albumul Mantra. Stiu ca ati sustinut o serie de concerte cu ocazia lansarii acestui disc, aveti insa de gand sa treceti si granitele tarii pentru a il promova si afara?
Levi: Cu siguranta dorim sa iesim un pic pe afara, dar asta depinde de mai multi factori.
Andy: Acest album a fost conceput ca sa fie ascultat de oricine care iubeste sound-ul metal si stie engleza, indiferent pe ce parte a planetei s-ar afla.
Vom trimite materialul la promotori de specialitate din strainatate si credem ca vom prinde un parteneriat bun pe termen lung.

Metalfan: In cadrul acestor concerte a concertat si trupa fostului vostru chitarist Nimrod Szedlacsek, Nimrod's Weapon. Exista posibilitatea reintoarcerii in formatie a lui Nimrod si astfel sa activati cu doi chitaristi?
Levi: Nimrod a ales o alta cale de foarte multa vreme, iar noi consideram ca Altar suna foarte compact si profi in clipa de fata. Cu alte cuvinte suntem multumiti de ce avem acum.
Andy: Nimrod este un compozitor foarte bun, un instrumentist de exceptie, un om extraordinar si un prieten apropiat, ma bucur ori de cate ori cand am ocazia sa colaborez cu el, in diferite feluri. El acum traieste o experienta diferita de formatia Altar, drumurile sunt diferite, dar inimile ne sunt unite. Acum componenta trupei Altar este stabila, dar… nu stim ce aduce ziua de maine.

Metalfan: Si ca tot a venit vorba de promovarea discului, intentionati sa filmati un videoclip? Daca da, care este piesa vizata, sau care sunt piesele intre care se "da lupta"?
Levi: Vom face mai multe clipuri. A fost destul de greu sa alegem piesele. La momentul potrivit veti afla care sunt ele.
 


Metalfan: Muzica Altar este si a fost dintotdeauna directa, energica si dublata de un mesaj care indeamna la actiune, credeti ca Altar se exprima mai bine pe scena decit pe CD?
Levi: Da, Altar este o trupa care trebuie vazuta live. Aproape oricine, cu tehnologia de azi, poate sa faca un album sa sune, dar in concerte se simte cine are bilele la el si cine nu.
Andy: De ceva vreme lucram la partea vizuala pentru aparitiile live. Am fost ajutati de prietenul nostru Catalin Buse, aka Mc Agent, un om exceptional, care a upgradat intreaga aparitie live a trupei Altar si, pe langa energia trupei, el vine cu o dinamica vizuala, care, impreuna cu soundul noului album, face sa “explodeze” orice loc unde cantam. Sper ca anul acesta Altar sa urce pe scenele mari ale festivalurilor din tara si din strainatate, iar cu acest pachet energizant si plin de animatie vom putea misca publicul si vom ajunge la mase mai mari de oameni, cu un show grandios asa cum se cuvine unei trupe de veterani cu o vechime de peste 20 ani.

Metalfan: Cu ce ginduri intimpinati anul 2012, la ce sa ne asteptam de la Altar in urmatoarea perioada?
Levi: Vom prezenta noul album in cat mai multe locuri, iar daca venim pe la voi, nu ratati ocazia si veniti sa vedeti de ce Altar a supravietuit 20 de ani!

Multumim pentru timpul acordat, bafta cu promovarea albumului!
Andy:
Multumim pentru sustinere, promovare si implicare. Hai, Kapnobatai!
 
Autor: Klawz, H.
Vezi galeriile trupelor: Altar

   January 11, 2012  | 1 Comentarii  | 5898 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: ALTAR: 20 de ani de energie

  • de unde se poate cumpara albumul nou? merci!

    1. Posted by 1900toamna | 17 Ianuarie 2012 17:14
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri