interviuri rock

Corb (SYN ZE SASE TRI): strajerul timpului

Corb (SYN ZE SASE TRI): strajerul timpului
TRUPE : Syn Ze Sase Tri

Grupul Syn Ze Sase Tri va lansa in data de 27 februarie 2015 discul cu numarul trei din cariera - Stapin peste stapini, ultimul din trilogia inceputa in anul 2011 cu discul Intre doua lumi. Am profitat de aceasta ocazie si l-am invitat pe Corb, pe nume sau Alex Mihai, la o noua discutie. Din pacate, Corb a considerat ca i-ar fi luat foarte mult sa ne vorbeasca din punct de vedere liric despre fiecare piesa prezenta pe discul Stapin peste stapini, totusi acesta ne-a oferit alte detalii cu privire la activitatea trupei.

 

Metalfan: Salut Corb si bine ai revenit in paginile Metalfan.ro!
Corb: Salutare si bine v-am regasit!

Metalfan: In data de 27 februarie 2015 veti lansa cel de al treilea disc de studio - Stapin peste stapini. Poti, te rog, sa ne vorbesti despre titlul acestui material?
Corb: Intr-adevar, la aceasta data urmeaza sa lansam cel de-al treilea disc de studio. Ce pot spune este ca titlul reflecta punctul in care se afla personajul principal al povestii (pe care noi am inceput-o cu primul album), personaj ce devine acum Stapin peste stapini.

Metalfan: Noul vostru disc este ultimul din trilogia inceputa in anul 2011 cu albumul Intre doua lumi. Din punct de vedere conceptual, lucrurile au decurs asa cum ti-ai dorit sau consideri ca ati fi putut realiza, nu neaparat mai mult, dar intr-un alt fel aceste materiale?

Corb: Acest disc nu este ultimul. Povestea continua si vor mai exista cu siguranta albume viitoare de studio. Daca e sa vorbim strict de colaborarea noastra cu Aural Music / Code 666, atunci putem vorbi de discul care incheie aceasta trilogie si totodata colaborarea noastra cu aceasta casa de discuri. Pot spune cu mana pe inima ca lucrurile au decurs asa cum ne-am propus de la bun inceput. Privind in urma, normal ca exista si loc de mai bine, dar, conceptual, suntem foarte multumiti de cum au decurs lucrurile si de rezultatul muncii noastre. Am dat tot ce era mai bun pentru ca toate cele trei materiale sa iasa cat de bine s-a putut, tinand cont de conditiile pe care le-am avut la dispozitie.

Metalfan: Contractul cu casa de discuri Code666 Records a fost parafat doar pentru aceste materiale sau aveti de gand sa continuati aceasta colaborare?

Corb: Contractul a prevazut doar trei materiale discografice. In momentul de fata nu cred ca putem vorbi de o continuare a colaborarii. Asteptam sa vedem ce ne aduce viitorul.
 

 
Metalfan: Pentru discul Stapin peste stapini aveti mai multi invitati: Alin Dinca "Coiotu'" (Trooper), Bogdan Luparu (Bucovina), Manuel Giugula (ex-Bucovina, ex-GOD), Ageru Pamantului (Argus Megere, ex-Negura Bunget), Andrei Oltean (Prohod), dar si Iulia Szabo de la Opera din Timisoara si Gabi Almasi. Ai putea, te rog, sa ne povestesti cum i-ati convins sa inregistreze alaturi de voi?
Corb: Pe toti cei invitati pe acest album ii cunosteam dinainte si pot spune ca au raspuns instant la invitatia noastra. Atat ei cat si noi am fost foarte bucurosi de aceasta colaborare. In toti acesti ani in care de multe ori am impartit scenele la diferite concerte si festivaluri am legat prietenii frumoase. De aici si acceptul lor pentru a fi parte din acest nou material discografic.

Metalfan: Le-ati dat mana libera invitatilor sau le-ati trasat de la bun inceput directia pe care sa o urmeze din punct de vedere compozitional si muzical?

Corb: Ca sa fiu sincer, linia muzicala era prestabilita. Fiecare dintre invitati, fiind ales cu un scop precis: sa completeze muzical acest concept, mai bine zis, sa dea viata diferitelor personaje sau sa completeze muzical ceea ce doar noi nu am fi reusit. Pe masura ce piesele pentru acest album au fost compuse, aparea si idea de a colabora cu diferiti artisti din scena rock de la noi. Spre bucuria noastra, am gasit exact oamenii potriviti pentru acest lucru.

Metalfan: Considerati ca aceste colaborari va vor asigura o mai buna expunere, cel putin in Romania?
Corb: Nu se pune problema de expunere. Aceste colaborari au fost strict pentru a intregi muzical conceptul pe care noi doream sa il exprimam. Piesele si povestea au fost de asa natura incat era nevoie de acesti oameni care sa ne ajute sa expunem totul asa cum am dorit.

Metalfan: Pe viitor aveti de gand sa aveti colaborari si cu alti muzicieni? Ai putea, te rog, sa ne oferi si cateva nume cu care ti-ar placea sa colaborezi?
Corb: Desigur, daca pe viitor o sa avem nevoie sa apelam la alti muzicieni, de ce nu?! Totul depinde de directia muzicala pe care o vom aborda, de natura pieselor si de cum se va derula povestea. Personal, mi-ar placea  foarte mult sa colaboram cu Andy Ghost de la Altar si cu Constantin “Castor” Lapusneanu de la GOD. Sunt sigur ca ar aduce un plus muzicii noastre si ar colora mai bine intreg peisajul musical Syn Ze Sase Tri.

Metalfan: Pentru grafica discului stiu ca ati colaborat cu finlandezul Jan "Örkki" Yrlund, care in trecut a mai semnat lucrari grafice pentru trupe precum Manowar, HolyHell si Ancient Rites, ca sa numesc doar o parte dintre ele. Cum l-ati cunoscut si cum a decurs colaborarea cu acesta?

Corb: Colaborarea cu Jan a venit ca sugestie din partea casei de discuri, in urma prezentarii ideii noastre. Casa de discuri a inteles ca aveam nevoie de un artist grafician care sa poata sa completeze prin imagine ceea ce noi doream sa exprimam prin muzica. Asa am ajuns sa luam legatura, sa lucram impreuna foarte bine si sa legam o prietenie. Jan este un artist foarte talentat si, spre surprinderea noastra, a inteles foarte repede si bine ceea ce era de facut, chiar daca nu fusese in contact cu istoria si mitologia romaneasca. A prins filmul care trebuia, iar dupa primul album, totul a fost si mai simplu, pot spune chiar natural. Cu siguranta, ca pe viitor o sa lucram cu el pentru viitoarele discuri pe care le vom scoate.
 


Metalfan: Daca am discutat despre artwork si colaborari, zic ca ar fi interesant daca ai putea sa ne vorbesti din punct de vedere liric despre fiecare piesa prezenta pe discul Stapin peste stapini.
Corb: Mi-ar lua foarte mult sa descriu in cuvinte feeling-ul si povestea fiecarei piese in parte si nu cred ca as reusi asta 100%. De la bun inceput, am mers pe ideea de concept. Fiecare album este practic un episod din aceasta poveste si fiecare piesa este la randul ei ca o parte din acest episod. Pentru acest nou album fiecare piesa in parte prezinta o traire, o intamplare prin care personajul principal ajunge sa devina Stapin peste stapini. In bookletul fiecarui CD, pe langa versuri gasiti si povestea acelui album. Citind povestea si ascultand fiecare piesa in parte, cred ca oricare dintre ascultatori, poate intelege sau si mai bine sa isi creeze propria imagine a povestii. Este practic un joc de imaginatie in care fiecare poate sa inteleaga si sa vizualizeze in felul sau.

Metalfan: Ai putea, te rog, sa ne povestesti mai multe despre procesul de inregistrare, mixaj si masterizare? Pentru cele din urma stiu ca ati colaborat cu Riccardo "Paso" Pasini de la Void of Sleep...

Corb: A fost destul de complicat sa aducem totul in punctul in care sa zicem “E gata!”. Ce a tinut de noi, am inregistrat in Timisoara la DSPro studio, din februarie pana in aprilie 2014. Basul a fost tras intr-un studio in Cluj,cu ajutorul lui Mihai Sarlea. Fiecare invitat, mai putin cei din Timisoara, a inregistrat in orasul de resedinta. Totul a fost “colectat” in orasul nostru, unde au fost puse laolalta, ascultate si reascultate, iar cand am fost siguri ca avem toate piesele acestui puzzle am trimis totul in Italia, la Passo, pentru mix si master. Au urmat foarte multe conversatii cu el si, dupa un prim preview, care nu era in directia dorita de noi, acesta a prins “filmul” nostru si totul a mers ca uns. Piesa dupa piesa, a inceput sa se apropie de final si totul a iesit impecabil. Asa cum ne doream. Cu siguranta a fost o provocare atat pentru noi cat si pentru el, datorita complexitatii proiectului, a diverselor instrumente folosite, dar si a faptului ca fiecare piesa este distincta, neaplicand un anumit sablon. Important este rezultatul final, care este foarte satisfacator.

Metalfan: Daca la inceputul interviului am adus in discutie trilogia reprezentata de Intre doua lumi (2011), Sub semnul lupului (2012) si Stapin peste stapini (2015), ai putea te rog sa ne spui cu aproximatie cate exemplare ati vandut pana acum din primele doua discuri? Este mult? Este putin?

Corb: Sincer…nici nu stiu cate s-au vandut. Nu ne-a interest foarte tare acest aspect (socotelile sunt tinute de casa de discuri, nu de noi) dar nu cred ca putem sa ne laudam cu un numar impresionant de vanzari. Oricum, cu siguranta suntem pe drumul cel bun.

Metalfan: Cate exemplare va asteptati sa vindeti din Stapin peste stapini (2015)? Care este cea mai atractiva piata pentru voi?

Corb: Eu as vrea sa vindem cel putin un milion de discuri. Hahaha! Nu pot sa zic ca avem o piata preferata.

Metalfan: Inainte de a incheia, te rog sa ne vorbesti despre activitatea ta de chitarist. Care sunt influentele tale privind acest instrument?

Corb: Pentru mine influentele nu sunt unele foarte precise. Imi plac foarte multi chitaristi si foarte multe genuri muzicale, in care imi gasesc inspiratia. Ca sa numesc totusi doi dintre preferatii mei, as spune Zakk Wylde si Yngwie Malmsteen. Dar cum am zis, ascult cu mare placere cam tot ce imi pica in mana si gasesc lucruri de invatat de la fiecare, indiferent de genul abordat, de la blues pana la extreme metal.

Metalfan: Este o piesa pe care ti-ar placea sa o poti canta dar pe care inca nu ai reusit sa o stapanesti?
Corb: Nu pot spune ca mi-am stabilit un scop din a invata o anumita piesa nota cu nota. Imi place sa fiu creativ in felul meu, iar daca ma apuc sa invat o bucata dintr-o melodie anume, o fac strict pentru exercitiu propriu.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?

Corb: Si eu multumesc pentru oportunitatea oferita si chiar ma bucur ca am putut sa raspund acestor intrebari. Ce as dori sa transmit cititorilor este sa asculte si sa sustina in continuare trupele romanesti si nu numai, sa mearga la concerte si sa fie asa cum simt ei ca se simt cel mai bine. Doar asa putem avea un schimb de energie pozitiva, doar asa putem face in continuare ceea ce ne place, artisti sau spectatori.  Nu putem exista unii fara ceilalti. Rock on  si astept cu nerabdare sa ne vedem la cat mai multe concerte si festivaluri. \m/
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Syn Ze Sase Tri

   February 17, 2015  | 0 Comentarii  | 4219 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Corb (SYN ZE SASE TRI): strajerul timpului

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri