interviuri rock

CYNIC: anatomia unei legende

CYNIC: anatomia unei legende
TRUPE : Cynic

Cynic este o trupa ce a luat fiinta in 1987, a carei menire a fost din start cea de a face istorie. La baza acestei afirmatii sta albumul Focus, aparut in 1993, un produs discografic care, practic, a ridicat toate standardele metalului mondial ale acelor timpuri. Din pacate, dupa turneul ce a urmat acelui disc, trupa a luat o pauza destul de lunga, revenind cu un nou material de studio abia in 2008. Traced in Air a fost un album foarte bine primit de catre fanii acestui gen muzical. Am avut sansa de a face acest interviu cu cateva luni mai devreme, dar totusi am asteptat ca trupa sa scoata pe piata si EP-ul ce se preconiza inca de pe atunci sa apara, asta pentru a avea un motiv in plus de a-i solicita pe baieti. Prin urmare, Carbon-Based Anatomy a iesit la suprafata, asa ca Paul Masvidal, desi se afla in plin turneu mondial, a fost foarte prompt la cererea noastra, raspunzandu-ne la toate intrebarile despre istoria trupei, despre perioada in care a cantat alaturi de Chuck Schuldiner in trupa Death, despre prezentul lor, dar si despre viitorul apropiat.





Metalfan: Salut Paul, si bine ati venit la Metalfan.ro. Acesta fiind primul vostru interviu in paginile site-ul nostru, as dori sa te intreb despre inceputurile carierei tale muzicale. Care au fost motivele ce te-au determinat sa te apuci de chitara, si ce genuri muzicale te-au influentat in acele momente?

Paul Masdival: Am fost interesat de muzica de cand ma stiu. In cele din urma, fratele meu mai mare impreuna cu unul dintre prietenii lui s-a apucat de chitara, iar apoi am stiut ca asta imi doresc si eu sa fac. Am fost si inca mai sunt influentat de rockul clasic, muzica clasica, dar si de cea folk. Acestea au fost primele mele trei surse de inspiratie.

Metalfan: Povesteste-ne un pic despre cum a luat Cynic fiinta. Cand ati pornit la drum, si cine a venit cu ideea? Ai cantat si in alte trupe inainte de Cynic?
Paul Masdival:
Trupa a debutat cu Sean Reinert alaturi de mine, atunci cand ne-am intalnit in scoala primara. Am avut diferite nume de trupa (Seaweed, Crypha), iar in sfarsit am adoptat numele Cynic, cam pe la sfarsitul liceului – inceputul facultatii.

Metalfan: Ce ne poti spune despre cei ce au cantat in Cynic inainte de aparitia lui Focus?
Paul Masdival:
Poti citi despre ei pe cynicalsphere.com (site-ul istoriei Cynic).

Metalfan: In 1991 trupa avea deja scoase patru casete demo. Iti aduci aminte despre cum au fost ele primite de catre fanii metalului ai acelor vremuri?
Paul Masdival:
Demourile respective s-au miscat foarte incet. Pina la urma, presa a scris despre ultimele doua demouri, si asa am inceput sa devenim cunoscuti. Apoi am scos un album cu trupa Death, urmat de un turneu mondial, care a durat aproximativ un an. Dupa aceea un uragan (Andrew), a lovit tarmurile orasului unde locuim, Miami – Florida, distrugandu-l complet. Ne-a luat aproximativ un an sa ne punem din nou viata in ordine. A fost ca o binecuvantare.

Metalfan: Asadar, in 1991, tu si cu Sean ati cantat cu Death. Cum a fost relatia voastra cu Chuck Schuldiner? De ce nu ati mai continuat sa cantati cu aceasta trupa? Aceasta decizie a fost intr-o oarecare masura influentata de problemele financiare ale trupei si ca echipamentele voastre au fost confiscate in Marea Britanie?
Paul Masdival:
Chuck a fost ca un frate mai mare si un prieten pentru mine. Am decis sa nu continui cu el, deoarece am vrut sa realizez ceva cu propria mea trupa. Confiscarea echipamentelor nu a avut nici o legatura.





Metalfan: Ce te-a impresionat cel mai mult la Chuck? Ai pastrat legatura cu el dupa ce ai parasit trupa?
Paul Masdival:
Hotarirea lui de a face muzica, indiferent cit de mult a fost chinuit de industria muzicala. Doar ocazional am pastrat legatura cu el, dupa Human.

Metalfan: Care au fost motivele ce l-au determinat pe Tony Choy sa paraseasca Cynic? Chris Kringel a fost prima voastra optiune pentru a-l inlocui pe Tony inainte de a-l contacta pe Sean Malone? Cum ati intrat in contact cu Sean?
Paul Masdival:
L-am lasat pe Tony sa plece din cauza diferentelor de ordin artistic. Sean Malone a venit primul. L-am intalnit prin intermediul Morrisound Studio, acolo unde am si inregistrat albumul Focus. Steve DiGiorgio a facut prezentarile.

Metalfan: Focus este un album clasic pentru multe subgenuri de metal. Iti mai amintesti de inregistrarea lui? Cum a fost atmosfera din studio? Ce amintiri ai despre turneul de promovare, ce tari ati vizitat, si care public ti s-a parut cel mai nebunatic?
Paul Masdival:
Da, imi aduc aminte de inregistrarea lui Focus. Atmosfera a fost o combinatie de bucurie si tensiune. Am fost sub presiune si ne-am confundat cu o multime de schimbari pe toata durata inregistrarilor, asa ca s-a creeat mediu de studio cel putin interesant. Am cantat in Statele Unite si in Europa. In mare parte, publicul nu ne cunostea muzica. Am avut cateva orase unde au existat ceva fani, dar in mare parte a fost o lupta dificila.

Metalfan: Ce este Portal mai exact? O trupa, un album? De ce nu a iesit sub egida vreunei case de discuri? Se va intampla asta vreodata?
Paul Masdival: Portal a fost un proiect de-al nostru dupa Focus. Practic, este un Cynic dupa Focus, dar sub un nume diferit. Acest demo va fi lansat la inceputul anului viitor de catre casa de discuri Season of Mist.





Metalfan: Focus a fost urmat de o lunga pauza, Cynic a disparut de pe harta metalului. Ce s-a intamplat mai exact, de nu ati continuat?
Paul Masdival: Din mai multe motive. In primul rind, simteam nevoia de a iesi din industria muzicala, ca sa putem sa facem iar muzica fara nici un fel de presiune din partea nimanui. 

Metalfan: In ce proiecte ai fost implicat in tot acest timp?
Paul Masdival:
Mi-am reluat studiile si am lucrat in televeziune, am compus coloane sonore.

Metalfan: Mult asteptata reunire din 2006 a fost celebrata printr-un turneu mondial, ce a cuprins si Romania pentru prima data. Ce iti mai amintesti din acea seara?
Paul Masdival:
Imi amintesc faptul ca am cantat pe pista de aterizare a unui aeroport. Mi s-a parut o experienta cel putin interesanta. De asemenea, imi aduc aminte si de fanii entuziasti.

Metalfan: Desi Traced in Air este un pic diferit de Focus, a fost foarte bine primit de catre fanii vostri. V-ati asteptat la atat de multe reactii pozitive?
Paul Masdival:
Incerc sa nu-mi fac asteptari. A fost fantastic sa vad cat de multi oameni apreciaza acest album.

Metalfan: De ce Jason Gobel nu mai face parte din Cynic?
Paul Masdival:
Jason nu mai este cu noi inca de la Focus. Are o familie si un serviciu foarte solicitant, care nu are legatura cu muzica. Are un alt stil de viata acum.





Metalfan: Mi-ar placea foarte mult sa il vad pe Sean Malone cantand pe scena alaturi de Cynic. De ce niciodata nu va insoteste in turnee?
Paul Masdival:
Este profesor universitar cu norma intreaga.

Metalfan: Carbon-Based Anatomy este ultimul vostru EP. Desi are doar 23 de minute, ne introduce intr-o lume plina de mister. De ce ati ales aceasta abordare, renuntand la sonoritatile death metal care pana acum au fost o parte importanta a muzicii voastre? V-ati gandit la reactia fanilor?
Paul Masdival:
Facem albumele asa cum vrem noi sa le facem. Carbon-Based Anatomy reflecta o perioada de timp din viata noastra, la fel ca toate albumele noastre. Ramanem deschisi in timpul procesului de creatie si-l urmam in directia in care vrea sa mearga, fara sa ne gandim la stilul abordat sau la genul muzical ales. Reactiile au fost extrem de pozitive.

Metalfan: De ce Tymon Kruidenier si Robin Zielhorst au parasit Cynic? A fost dificil sa ii gasiti pe Max Phelps si Brandon Giffin ca inlocuitori pentru acest turneu? Vor deveni membri permanenti?
Paul Masdival:
I-am lasat pe Tymon si Robin sa plece din mai multe motive. Evident, unul dintre acestea fiind faptul ca nu am vrut sa avem o trupa cu jumatate dintre membri locuind in Europa. Nu a fost dificil sa le gasim inlocuitori. Totul a decurs fara efort.

Metalfan: Ce planuri aveti pentru 2012? Se zvoneste ca veti lucra la un nou album de studio. Este adevarat? Si daca da, va urma directia lui Carbon-Based Anatomy?
Paul Masdival:
Da, planuim sa lucram la un nou album. Nu stiu sigur in ce directie va merge, deoarece n-am ajuns inca pina acolo.

Metalfan: Exista vreo sansa ca pe viitor sa auzim din nou de muzica Æon Spoke si Gordian Knot?
Paul Masdival:
Este posibil, dar nu stiu sigur cand se va intampla asta.

Metalfan: Mult noroc cu trupa si multumesc foarte mult pentru timpul acordat.
Paul Masdival:
Cu placere. Multumesc.
Autor: Klawz, Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Cynic

   December 13, 2011  | 0 Comentarii  | 9617 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: CYNIC: anatomia unei legende

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri