interviuri rock

Fenrir (KISTVAEN): pentru orice lucru exista mai multe optiuni

Fenrir (KISTVAEN): pentru orice lucru exista mai multe optiuni
TRUPE : Kistvaen

Grupul bucurestean Kistvaen va lansa, in data de 3 octombrie 2014, cel de-al doilea album de studio - Desolate Ways. Am profitat de aceasta ocazie si am stat de vorba cu Manuel Cornateanu 'Fenrir', chitaristul si liderul trupei. Acesta ne-a vorbit despre noul material de studio, colaborarea cu casa de discuri Sun & Moon Records, formatia suedeza Shining, dar si multe alte aspecte interesante in ceea ce priveste Kistvaen si cariera sa de muzician:


 

Metalfan: Salut, Fenrir si bun venit in paginile Metalfan.RO! Cum ai inceput sa canti? Ai putea sa ne vorbesti despre influentele tale in materie de muzica?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Salutari si bine v-am gasit! Totul se intampla acum foarte multi ani, mai precis undeva prin 1995 cand am descoperit instrumentul chitara la un vecin de bloc, ce evident m-a fascinat total, si i-am ramas "adept" pana in zilele de astazi. Legat de influente, nu pot spune ca le am canalizate pe o anume directie. De-a lungul vremii, mi-am dat seama ca orice gen muzical ce-l pot percepe si intelege, ma ajuta si contribuie la orizontul meu muzical propriu ce in primul rand imi ofera statisfactie, iar dupa aceea ma indruma mai bine la ce anume am de gand sa cant. Totusi, pot mentiona hotarat, ca influentele mele majoritare se extrag din sfera black metal-ului dar si din cea a doom metal-ului.

Metalfan: Kistvaen a luat nastere in anul 2008. Ai putea sa faci o trecere in revista a celor mai importante momente din istoria grupului?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Evident, in afara de cateva concerte alaturi de niste nume mari, cel mai important moment la ora actuala din istora grupului este colaborarea noastra cu frontman-ul SHINING, si nasterea albumului Unbekannte, lucru ce ne-a oferit o buna vizibilitate in tara, dar si peste hotare.

Metalfan: Discul vostru de debut, Unbekannte, a fost lansat la finele anului 2010, aproape acum patru ani. Cum vezi respectivul material acum? Este ceva ce nu te multumeste pe deplin cu privire la acel material?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Inca ascult si privesc cu drag la primul album Unbekannte, fiind o parte serioasa din mine. Pentru vremea la care a iesit, sunt multumit de rezultatul final, si nu pot afirma ca exista nemultumiri cu privire la el.

 

 
Metalfan: Cum ati reusit sa-l convingeti pe Niklas Kvarforth sa cante cu voi pe piesa Canitude?
Manuel Cornateanu 'Fenrir':Niklas in prima faza a fost sceptic. Niste romani il trageau de manaeca... pentru o colaborare. Din ce ne-a spus mai avea o gramada de invitatii pentru colaborari, insa auzind cum suna Canitude, a accepta imediat fara nici un compromis. Totul a decurs fantasic.

Metalfan: Care este cel mai talentat muzician roman alaturi de care ai cantat pana acum? Ce ai invatat de la el?
Manuel Cornateanu 'Fenrir':De departe, cel mai talentat muzician roman cu care am cantat pana acum este Razvan Alexandru din trupa Abigail. Am invatat multe lucruri de la el, insa cel mai important lucru pe care l-am deprins si dezvoltat alaturi de el, este acela de a pune suflet in muzica ce o faci, sau ce o interpretezi. Este foarte important acest aspect acum pentru mine, si sunt bucuros ca l-am putut deprinde de la un om ca el.

Metalfan: In momentul in care ati lansat discul Unbekannte in componenta formatiei se regaseau Stefan Zaharescu si Razvan "Lev", acum in 2014 cand noul album este aproape, Kistvaen arata altfel. Aveti un nou vocalist - Cristian Stegeran, dar si un nou basist - Gabriel-Valentin Patrascu. Ascultand piesele de pe albumul de debut, dar si de pe Desolate Ways, care sunt mai pe gustul tau?
Manuel Cornateanu 'Fenrir':Am acordat si acord o mare importanta primului album Unbekannte, insa admit ca Desolate Ways in acest moment ma incanta mai mult.

Metalfan: Si ca tot am adus vorba de noul disc, Desolate Ways. Alegerea numelui discului are legatura cu interludiul cu acelasi nume de pe discul americanilor de la Morbid Angel - Blessed are the Sick (1991)? Ce parere ai despre acest material?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Nu, nu are legatura cu acea piesa Morbid Angel, desi stiam de existenta ei, normal. E o pura coincidenta de nume. Albumul Blessed are the Sick e un pilon important al muzicii extreme din ziua de azi, ce isi are locul bine definit in panteonul muzical al fanilor Morbid Angel de pretutindeni.

Metalfan: Stiu ca noul vostru album a fost inregistrat si mixat de catre Alex Dragomir in Raza Studio, iar masterizarea a fost realizata de catre Mats "Limpan" Lindfors in studioul The Cutting Room din Stockholm, Suedia. Poti sa ne spui cat a durat intreg procesul de inregistrare, mixaj si masterizare?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Intregul proces a durat in jur de 11 luni.

Metalfan: Au existat probleme neprevazute sau lucruri care au incetinit finalizarea noului disc?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Nu, nu au existat. Totul a decurs normal, in functie de programul fiecaruia. Noul disc s-a claditi incet, nota cu nota, pana a prins conturul final din ziua de astazi.

Metalfan: De ce pentru acest material ati decis sa nu mai colaborati cu producatorul Marius Costache? Care sunt diferentele dintre munca pe care a realizat-o el pentru albumul vostru de debut si discul Desolate Ways?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Intotdeauna, pentru orice lucru exista mai multe optiuni. Le analizezi, le studiezi si dupa aceea alegi optiunea ce ti se potriveste mai mult, si care iti aduce beneficiile ce le cauti. Nu pot numi aici niste diferente. Fiecare producator are viziunea sa legat de munca ce o inteprinde referitor la un album de studio.

Metalfan: Stiu ca poate parea dificil, dar ar fi interesant daca ai putea sa ne vorbesti din punct de vedere liric despre fiecare piesa de pe noul disc.
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Cu parere de rau, imi este imposibil sa vorbesc despre asta. Versurile au fost facute integral de Cristian Stegeran si reprezinta o calatorie a sa alaturi noi pe acest album.

Metalfan: Daca tot am discutat despre procesul de inregistrare, dar si despre piesele ce vor figura pe materialul Desolate Ways, nu pot sa pierd ocazia sa te invit sa ne vorbesti si despre grafica. Ce sentimente iti inspira? Care au fost primele reactii pe care le-a generat coperta noului disc?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Sinele de cale ferata, le putem identifica ca o metafora a drumului parcurs de catre orice individ prin viata ce la un moment dat, se poate opri brusc si brutal paradoxal, intre aceste sine de cale ferata. Reactile au fost de bun augur cu privire la noua coperta. Suntem incantati de feedback-ul primit.
 

 
Metalfan: Discul Desolate Ways se va afla in distributia casei de discuri Sun & Moon Records. Ei se vor ocupa exclusiv de distributie sau discul va fi editat cu ajutorul transilvanenilor?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Sun & Moon Records se vor ocupa exclusiv de distributie. Sunt chiar incantat ca Desolate Ways va ajunge ca si primul nostru album Unbekannte, pe mana unor oameni dedicati si pasionati de muzica.

Metalfan: Care este discul tau favorit lansat sub egida Sun & Moon Records? Ai putea sa ne vorbesti despre el?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Mi-au placut mai multe discuri lansate de ei: A Winter Lost - Weltenende (2010), Siculicidium - Utolso vagta az Univerzumban (2009), si multe din albumele Nocturnal Depression, insa nu as putea sa detaliez aici pe fiecare in parte...

Metalfan: In data de 3 octombrie 2014 va avea loc in clubul Colectiv din Bucuresti lansarea noului material. Poti sa ne spui mai multe despre acest eveniment?

Manuel Cornateanu 'Fenrir': Da, pe 3 octombrie o sa fie lansarea noului nostru disc. O asteptam de mult timp. Pentru asta, ne-am facut lectiile foarte bine. Suedezii de la SHINING for fi prezenti ca invitati speciali in acea seara. In deschidere, vor fi prietenii nostri brasoveni Hteththemeth. Evident va fi de gasit acolo noul nostru CD impreuna cu noul model de tricou. In mare cam atat pot relata despre asta, pentru mai multe va astept in Colectiv pe 3 octombrie!

Metalfan: Stiu ca formatia Grimegod se numara printre grupurile tale preferate din tara. Ai ascultat noul lor disc, Wrong Roads (2014)? Ce parere ai despre el?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Am crescut cu Grimegod. Da, am ascultat noul lor disc, si mi-a placut. Imi pare totusi rau ca aradenii sunt destul de necunoscuti prin zona asta, si muzica lor destul de neexplorata printre ascultatorii de metal autohton.
 

 
Metalfan: Daca ar fi sa realizezi o compilatie metal pe care ar trebuii sa fie incluse doar 10 piese a 10 trupe, care ar fi acelea? Ce nume ai da acestui material?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': In momentul acesta pe compilatia respectiva, as include piese precum:

01. Acacia - Egocentrisk Isolation
02. Svart - Förlorad I
03. Daylight Dies - Ghosting
04. Helrunar - Sol
05. Thy Serpent - Wounds of Death
06. Shining - I och med insikt skall du förgå
07. Eudaimony – Ways To Indifference
08. Latitudes – The Glacial Body
09. Thulcandra – Under a Frozen Sun
10. Enochian Crescent – Ghost of Saturn.

Probabil ca acest material l-as numi From the very depths of the Heart.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Manuel Cornateanu 'Fenrir': Multumesc si eu pentru interviu, a fost o reala placere! Da, as dori sa le transmit toate cele bune, si ii astept in numar mare la lansarea celui de-al doilea album al nostru Desolate Ways! Respect!

Foto: Miluta Flueras
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Kistvaen

   September 15, 2014  | 0 Comentarii  | 7963 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Fenrir (KISTVAEN): pentru orice lucru exista mai multe optiuni

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri