interviuri rock

Matt Thompson (KING DIAMOND, AGHORA): GHOST - ceva diferit si bine facut

Matt Thompson (KING DIAMOND, AGHORA): GHOST - ceva diferit si bine facut
TRUPE : Aghora, King Diamond

Probabil ca cei mai multi dintre voi il stiti pe Matt Thompson din postura de tobosar al lui King Diamond, poate cativa dintre cei care citesc aceste randuri stiu ca Matt este de cativa ani si tobosarul grupului Aghora. Ei bine, in afara de cele doua nume mentionate mai sus, Matt mai activeaza si alaturi de alte trupe interesante. Nu ne-am intins foarte mult la vorba, dar am putut afla de la Matt care sunt influentele lui ca muzician, dar si faptul ca King Diamond are in maneca inca trei albume de studio pentru urmatorii ani. Mai multe detalii, in randurile de mai jos.




Metalfan:  Salut, Matt, si bine ai venit pe Metalfan.ro!

Matt Thompson: Salut!

Metalfan: Majoritatea cititorilor nostri te cunosc in calitate de baterist al trupei King Diamond. Cum te-ai alaturat acestei formatii? Ne poti spune mai multe despre cariera ta?

Matt Thompson: King facea o multime de proiecte la un studio in Dallas numit Nomad Studios. Si eu faceam multe chestii acolo. Properietarul e un prieten comun si, cand am aflat asta, l-am rugat sa ma recomande lui King. Un an mai tarziu a avut nevoie de tobar si m-a sunat!

Metalfan: La ce varsta te-ai decis sa devii tobar? Cum a inceput totul?

Matt Thompson: Am inceput sa cant la varsta de 8 ani, provin dintr-o familie de muzicieni. Intodeauna mi-a placut, dar de-abia la varsta de 12 ani m-am decis sa fiu baterist toata viata, dupa ce am vazut turneul Signals al trupei Rush.

Metalfan: Ne poti spune mai multe despre stilul tau ca instrumentist? Cum ar fi un top 5 al bateristilor tai preferati? De ce?
Matt Thompson: Inca de mic am putut canta in multe stiluri. Am cantat jazz in scoala si am studiat percutia in muzica clasica. Mi-am am absolvit liceul la specializarea jazz. Imi placea si metalul inca de la varsta de 12 ani, ascultam Shout at the Devil (1983) la volum mare. Stilul meu de a canta metal are multe influente. I-as mentiona pe Tommy Aldrige, Neil Peart, Alex van Halen, Dave Lombardo si Charlie Benante ca influente timpurii, desi mai sunt alte cateva zeci de oameni si inca sunt influentat de o lista din ce in ce mai lunga de bateristi extraordinari.
 

 

Metalfan: Cum e sa fii in aceeasi trupa cu King Diamond? Care e cea mai tare experienta a ta ca tobar in aceasta formatie?

Matt Thompson: E extraordinar, sincer sa fiu, e ca un vis devenit realitate. Ii voi fi mereu recunoscator lui King pentru ca mi-a dat sansa asta. Toti in trupa sunt super-eficienti si profesionisti, asa ca asta face ca rolul meu sa fie unul in care ma si distrez. Am avut atatea experiente tari cu King... e greu sa numesc doar una! Dar o intamplare care iese totusi in evidenta e din primele mele saptamani cu trupa. Am mers la Copenhaga pentru repetitii, apoi in am mers cu masina spre Rusia pentru primul spectacol, luand feribotul de la Stockholm la Helsinki, erau vremuri super-pline de energie. Apoi spectacolul, faptul ca am stat pe scena din St. Petersburg... greu de descris! Concertul trebuie sa dureze 90 de minute, dar noi am terminat in 45. Eu batusem totul MULT PREA REPEDE!

Metalfan: Ne poti spune cateva cuvinte dsespre Abigail II: The Revenge (2002), The Puppet Master (2003) si Give Me Your Soul... Please (2007)? Care ti se pare cel mai bun? Care a fost cel mai greu de inregistrat?
Matt Thompson: Abigail II a fost primul album pe care am cantat si eram foarte incantat, The Puppet Master s-a dovedit a fi albumul meu preferat din cele pe care am cantat (favoritul meu de la King Diamond fiind Abigail), pentru ca s-a inchegat foarte bine si cred ca este una dintre cele mai bune povesti ale lui. Give Me Your Soul…Please are unele dintre riff-urile mele preferate si e albumul care ne-a adus o nominalizare la Grammy in 2007. N-as putea spune care a fost cel mai greu de tras, fiecare album a avut provocarile lui.

Metalfan: Aveti planuri pentru un nou album in viitorul apropiat, sau poate pentru un DVD? Ne poti oferii detalii?
Matt Thompson: Da, King a semnat cu Metal Blade pentru inca trei albume, deci e un pariu sigur. De-abia astept sa mai compun muzica! Despre DVD nu pot spune exact, stiu ca King a lucrat la cateva, apoi a avut probleme tehnice si chiar atunci programul s-a aglomerat din cauza festivalurilor etc. Deci cred ca proiectul a trecut deocamdata in planul doi.

Metalfan: In afara de King Diamond mai canti si in Shaolin Death Squad. De unde vine numele? Ne poti spune mai multe despre trupa? Stilul vostru a fost descris atat ca “progressive Metal”, cat si ca “oriental pop/rock”. Care e caracterizarea corecta?
Matt Thompson: Ma rog, nu stiu exact ce inseamna “oriental pop/rock”, as spune ca “progressive metal” e mai aproape de adevar, dar nu e intrutotul exact. Ne-as descrie ca un amestec de Genesis timpuriu, Mr.Bungle / Faith No More si Voivod, dar cu elemente teatrale/de soundtrack si multe alte chestii. Shaolin Death Squad vine de la un film chinezesc de arte martiale, l-am ales dintr-o lista pe care o facusem, pentru ca ni s-a parut cel mai tare la vremea aia.

 

 

Metalfan: Numele tau de scena in Shaolin Death Squad e Black Ninja. Un nume cam straniu pentru un tobar, nu? Haha! 

Matt Thompson: Trebuia sa-mi aleg si eu ceva! A prins pana la urma. Aveam alt nume inainte de Shaolin Death Squad si eram toti foarte diferiti si deloc unitari. Dupa ce am schimbat numele, ne-am luat un chitarist nou si am vrut sa avem o prezenta scenica mult mai unitara. Ne-am decis sa purtam toti negru. Noul chitarist a venit la concert imbracat intr-o roba orientala si o masca kabuki foarte rea si foarte creativa. Toti aratam ridicoli prin comparatie, asa ca ne-am decis sa ne luam si noi costume inspirate din artele martiale, iar eu mi-am ales un costum de ninja.

Metalfan: Aveti planuri pentru un nou album in viitorul apropiat?

Matt Thompson: Da, la Shaolin lucram in permanenta la piese noi. E un proces lent, toti avem vieti de familie foarte pline. Eu merg si mult in turnee, ceea ce face ca lucrurile sa mearga si mai incet. Am noroc ca sunt toti foarte rabdatori cu mine. Mai e si faptul ca noul materiale e cumva complicat si dificil, ceea ce face ca lucrurile sa mearga chiar si mai incet!

Metalfan: Din 2008 esti si bateristul unei trupe de progressive metal/jazz fusion numita Aghora. Cum ai ajuns sa canti cu ei? Lansati vreun album in viitorul apropiat?
Matt Thompson: Aghora e pentru mine un proiect aparte, desi destul de departe de Death, formatie care n-are nevoie de nicio prezentare. Intotdeauna l-am respectat mult pe Sean Reinert ca muzician, a cantat pe albumul Human (1991) al celor de la Death, a facut si tobele pentru primele doua CD-uri Aghora. Intrarea mea pe cel de-al treilea album s-a intamplat astfel: am vazut ca aveau nevoie de baterist si i-am dat un email lui Santiago Dobles (chitaristul si liderul trupei). Le-am trimis o inregistrare de proba si am castigat proiectul. Am tras tobele cu ceva timp in urma, Santiago inca lucreaza la finisare. E o treaba grea, peste 90 de minute de muzica, cu foarte putine momente in masura 4/4.

Metalfan: Ce crezi despre trupa suedeza Ghost? Stilul lor a fost comparat cu Mercyful Fate, Blue Oyster Cult si... The Beach Boys, de exemplu...
Matt Thompson: Cantam la un moment dat intr-o trupa care se numea Bat Castle si iti jur ca purtam robe, iar chitaristul/vocalul nostru avea costum de Papa! Cu mult inainte de Ghost! Dar felul in care arata si conceptul lor sunt mult mai inchegate. Cred ca sunt foarte tari, ceva diferit si bine facut.
 

 

Metalfan: Daca ar fi sa alegi un singur album scos de Mercyful Fate, care ar fi acela? De ce?

Matt Thompson: Cred ca Don’t Break the Oath (1984), pentru ca e primul pe care l-am ascultat. Imi amintesc ca citeam versurile si chiar ma speriam (eram mic!)!

Metalfan: Matt Harvey de la Exhumed ne-a spus: "Avem o regula in Exhumed: daca nu iti place Mercyful Fate, nu ai ce cauta in trupa!". Cum comentezi asta?
Matt Thompson: Haha, poate e putin cam extrem, dar, in cazul in care canti metal, trebuie cel putin sa recunosti contributia imensa a celor de la Mercyful Fate la toate genurile metalului, daca nu faci asta esti un ignorant.

Metalfan: Care e cartea ta preferata? Ne poti spune mai multe despre ea? Ti-ar placea sa lansezi un album conceptual pornind de la ea?
Matt Thompson: Nu ma pot gandi la o singura carte preferata, iubesc foarte multe carti din diverse motive. E la fel si cu “piesa/trupa favorita/bateristul favorit etc”. Mi-e imposibil sa raspund. Stilul meu preferat il reprezinta acum povestirile SF si sunt o groaza de autori extraordinari in acest gen.

Metalfan: Multumim pentru timpul acordat si pentru raspunsuri! La final, doresti sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri?
Matt Thompson: Absolut, e placerea mea! Ei bine, daca cititorii au ajuns pana aici cu lectura interviului, cred ca ar trebui sa le spun: “Multumesc pentru interesul acordat!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Aghora, King Diamond

   June 14, 2013  | 0 Comentarii  | 8395 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Matt Thompson (KING DIAMOND, AGHORA): GHOST - ceva diferit si bine facut

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri