interviuri rock

Matt Harvey (EXHUMED): daca nu iti place MERCYFUL FATE, nu ai ce cauta in trupa!

Matt Harvey (EXHUMED): daca nu iti place MERCYFUL FATE, nu ai ce cauta in trupa!
TRUPE : Exhumed

Exhumed va concerta pentru prima data in Romania in data de 13 iulie 2013. Am profitat de aceasta ocazie si am stat de vorba cu Matt Harvey, liderul grupului. Matt s-a dovedit a fi mult mai amabil de cat m-as fi asteptat si ne-a povestit pe larg cum stau lucurile cu Exhumed. Ne-a dezvaluit si care este secretul pentru a ajunge sa canti in Exhumed: "daca nu iti place Mercyful Fate, nu ai ce cauta in trupa!". Mai multe detalii, in randurile de mai jos:


 
Metalfan: Salut, Matt si bine ai venit la Metalfan.ro!

Matt Harvey: Salutare, omule, multumim de interviu!

Metalfan: Acesta e primul nostru interviu cu voi si, chiar daca Exhumed exista din 1990, unii dintre cititorii nostri mai tineri s-ar putea sa nu fie foarte multe despre voi. Ne poti spune care au fost, pana acum, cele mai importante momente in istoria trupei?
Matt Harvey: Ei bine, ca sa va oferim versiunea super-condensata, am inceput de cand eram pusti in scoala si am lansat primul nostru demo si un EP de 7 inci in 1992. Apoi am inceput sa luam lucrurile in serios prin 1994 cu demo-ul Horrific Expulsion of Gore, si am semnat in sfarsit cu Relapse la inceputul lui 1998, cand am scos albumul nostru de debut - Gore Metal. Intre timp avusesem o groaza de split EP-uri, demo-uri si schimbari de componenta. Acum avem patru albume scoase la Relapse si mai avem unul nou – Necrocracy – care urmeaza sa apara in august.

Metalfan: Pe 13 iulie anul acesta, Exhumed va concerta pentru prima data in Romania. Ce stii despre tara noastra? Ai mai fost vreodata pe-aici?
Matt Harvey: Sincer, nu stiu prea multe despre Romania, dar am auzit ca fetele sunt al dracului de frumoase, asa ca asta mi-e suficient! Intotdeauna suntinnebunit sa cant in locuri in care n-am mai fost niciodata. Concertam mult si uneori chiar orase ca Paris sau New York devin un pic plictisitoare. Pentru mine totul e despre orizonturi noi si despre cantatul in fata unor oameni care n-au avut sansa sa ne vada pana atunci.

Metalfan: Exhumed exista, cu niste pauze, de 23 de ani. Totusi, n-ati lansat niciun VHS sau vreun DVD pana acum. Cat de important crezi ca este un astfel de material pentru trupa?
Matt Harvey: Ma rog, de la aparitia Youtube-ului e clar mai putin important decat era inainte, dar am inceput sa lucram la un material video inainte sa ne despartim in 2005. O sa incercam sa ne decidem ce facem cu tot ce am filmat dupa ce scoatem noul album.

Metalfan: In 2011 ati lansat All Guts, No Glory. Cum vedeti albumul la doi ani dupa lansare?
Matt Harvey: Inca sunt mandru de el. Cred ca a fost genul de material foarte bun ca “declaratie”, in special venind dupa o pauza de peste 5 ani. Simt ca atunci chiar am revenit in mare forta si am facut cel mai bun album Exhumed de pana atunci.

 
Metalfan: Ne dai ceva detalii si despre procesul de compozitie? Care a fost piesa pe care ati terminat-o cel mai greu?
Matt Harvey: Procesul de compozitie e putin ciudat. Pentru All Guts... eu si Wes, fostul nostru chitarist, schimbam mailuri cu demo-uri in stadiu de schita, pentru ca eu am stat in Hawaii pe aproape tot parcursul procesului, iar ceilalti stateau in California. N-am calcat in aceeasi camera pana cand n-am terminat aproape toate piesele. La noul album avem o formula stabila, mai ales dupa turneele lungi cu All Guts... si am compus in reprize intre turnee. Cat despre melodiile pe care le-am terminat cel mai greu... Aveam mai multe piese neterminate pe care le-am scris pentru All Guts... si pe care nu le-am putut finisa din cauze de timp si logistica. Le-am dat o noua forma celor mai bune dintre ele si le-am inclus in final pe noul album, Neocracy, care va aparea in Europa pe 5 august, din cate stiu, si in mod sigur pe 6 august in SUA.


 
Metalfan: In ultima perioada au murit mai multi muzicieni de calibru: Jeff Hanneman, Chi Cheng (Deftones), John Lord (Deep Purple), Mitch Lucker (Suicide Silence) si multi altii. Cum te simti cand auzi vesti de genul asta?
Matt Harvey: Intotdeauna te deprima sa auzi de un om care a murit prea devreme. In general mi-e greu sa sufar in mod exagerat pentru cineva pe care nu l-am intalnit niciodata, dar John Lord si Jeff Hanneman chiar m-au zdruncinat. Cantam fragmente din Seek and Destroy in timpul concertelor, dar, de cand am murit Jeff, le-am inlocuit cu pasaje din Black Magic (atentie, stric putin surpriza). E interesant sa vezi ca genul muzical exista de atat de mult timp, incat cei care deschideau drumuri acum 20 sau 30 de ani au inceput sa moara. E deprimant, dar e si o marturie a logevitatii si importantei heavy metal-ului. Un gen care a supravietuit suficient de mult incat aceste evenimente au ajuns totusi sa afecteze nu numar atat de mare de oameni – chiar daca, din pacate, aceste evenimente sunt tragice.

Metalfan: Daca ar fi sa faci un top al albumelor pe care Exhumed le-a lansat pana acum, cum ar arata? Care e albumul pentru care ar trebui sa ramaneti in memoria oamenilor?
Matt Harvey: Cred ca All Guts... e cel mai bun album pe care l-am facut, dar asta daca nu-l punem la socoteala pe cel nou. Intotdeauna cred ca “urmatorul” album va fi cel mai bun. Daca nu poti sa faci materiale din ce in ce mai bune, care mai e faza? Daca deja ai ajuns la apogeul carierei si ai spus tot ce ai avut de spus cu trupa ta, de ce sa continui? Trebuie sa te straduiesti sa faci cel mai bun album al carierei tale de fiecare data.

Metalfan: Cum mergu lucrurile cu Dekapitator? The Storm Before the Calm (2007) a fost un album tare! Mai lansati ceva in curand?
Matt Harvey: In acest moment nu sunt foarte sigur. Chiar sunt ocupat cu Exhumed, iar tobarul nostru e prins cu Repulsion, Cretin si noua lui trupa, Mortuous. Plus ca e casatorit si are si serviciu, asa ca e foarte greu sa ne adunam si sa compunem piese noi. Acestea fiind zise, avem totusi jumatate de album in stadiu incipient, deci sper ca in toamna/iarna asta sa ne rezervam niste timp ca sa lucram la chestii noi. 

Metalfan: Aveti niste demo-uri/piese pe care nu le-ati inclus pe materialele Dekapitator? Daca da, aveti de gand sa le dati publicitatii in viitorul apropiat?
Matt Harvey: Singura piesa pe care n-am lansat-o e compusa prin 2001 si se numeste Dead To Rights. Sincer vorbind, nu e vreun mare cantec, deci nu cred ca va avedea lumina zilei prea curand.

Metalfan: Carcass, una dintre formatiile tale preferate, va scoate un album in acest an. Ce parere ai despre fatul ca s-au reunit si ca au piese noi ?
Matt Harvey: M-am bucurat enorm cand am auzit! Niste prieteni in care am incredere l-au ascultat si mi-au zis ca le-a placut mult, asa ca sunt pe jar! Tocmai i-am vazut in concert in Olanda acum cateva zile si au fost tari, oamenii noi din trupa au fost foarte buni, plus tipi de treaba, asa ca ne-am distrat bine tot timpul.

Metalfan: Daca ai face un top 5 al albumelor tale preferate care nu apartin genului death (metal / hard rock), cum ar arata acesta? Ne poti spune cateva cuvinte despre fiecare dintre ele si despre cum te-au influentat ca muzician?
Matt Harvey: Stii, albumele mele preferate nu sunt de fapt de death metal, haha! Ascult tot felul de muzic, dintre care majoritatea nu sunt death... Dar iata topul 5 de metal/hard-rock...
1. MetallicaMaster of Puppets (1986) – e ridicol cate chestii furam din acest album si de la Metallica acelei perioade. Totul e perfect la materialul ala.
2. Judas Priest – Unleashed in the East (1979) – cele mai bune piese din perioada timpurie Priest, dar intr-o interpretare mai zgomotoasa si mai heavy decat pe primele albume – ce-ti mai poti dori? Exhumed se concentreaza foarte mult pe attack-uri duble de chitara, iar Unleashed... e un exemplu stralucit in acest sens.
3. UFOStrangers In The Night (1979) – din nou, cele mai bune piese UFO la un loc, la volum mai tare si interpretate mai heavy decat pe albumele precedente. Michael Schenker ii sparge pe toti pe acest material. Absolut incredibil.
4. Thin LizzyJailbreak (1976) – stiu ca e cea mai cliseu alegere, dar sa fiu al naibii daca nu e cea mai tare chestie a lor. Din nou, chitari-pereche, melodii excelente, versuri oneste si cu care rezonezi, riff-uri “catchy as f**k”, astea sunt lucrurile la care rock-ul/metalul trebuie sa aspire.
5. Deep PurplePerfect Strangers (1984) – desi sunt dependent de chestii clasice ca Burn (1974), Fireball (1971), Macine Head (1972) si In Rock (1970), exista ceva atat de cursiv si lejer in acest album care face ca el sa fie indiscutabil cel mai bun “comeback” in istoria hard-rock-ului. Chestia asta, plus riff-ul de la Knocking On Your Back Door – unul dintre cele mai bune scrise vreodata.
6. ScorpionsTaken By Force (1977) – stiu ca ai cerut doar cinci, dar cum sa nu mentionez aceasta capodopera a metalului timpuriu, haha? Sails of Charon e una dintre cele mai heavy piese din univers, si, daca adaugi agresivitatea din Steamrock Fever and He's a Woman (She's a Man), aceste lucruri il califica drept cel mai tare album Scorpions. Plus ca Uli John Roth e unul dintre cei mai de bun gust si subapreciati chitaristi din toate timpurile.
7. Mercyful Fate - The Beginning (1987) - sau EP-ul auto-intitulat, cum vrei sa-i zici, e genial. Maiestrie la riff-uri non-stop plus King Diamond in forma lui cea mai agresiva = un clasic total. Avem o regula in Exhumed: daca nu iti place Mercyful Fate, nu ai ce cauta in trupa!
8. Iron MaidenSomewhere In Time (1986) – imi plac toate albumele Maiden de la inceputuri, dar acesta e unul dintre preferatele mele. Probabil si pentru ca e primul pe care l-am ascultat, dar in mai mare masura pentru ca il simti peste tot pe Adrian Smith, lucru care imi place cel mai mult la un album/o piesa Maiden. Cateva dintre cele mai bune linii melodice de chitara din istorica trupei plus volumul lui Bruce te ajuta sa uiti unele versuri mai batute in cap. Plus Eddie cyborg in spatiu? Imposibil sa te pui cu chestia asta.
9. MotorheadOrgasmatron (1986) – nu ma satur niciodata de materialul asta. Productia care “suna” a lui Bill Laswell si abundenta de piese rapide fac din Orgasmatron coloana sonora pentru un week-end pe cocaina non-stop.
10. Blue Oyster CultFire of Unknown Origin (1981) – din nou, stiu ca e cool sa alegi Secret Treaties, dar albumul are o atmosfera mortala, te insfaca si te duce in cu totul alta parte. Buck Dharma e un alt chitarist favorit al meu.

Metalfan: Sunt muzicieni pe care ti-ar placea sa-i inviti pe un viitor album? Daca da, care sunt acestia si de ce ti-ar placea sa colaborezi cu ei?
Matt Harvey: Nu prea imi place idea cu invitatii, pentru ca nu poti canta piesele exact la fel in concert. Si vreau sa pot include oricare dintre melodiile noastre in concerte. Singurii invitati pe care ii avem sunt cei care fac backing vocals – un grup de 6-8 baieti care fac growl la unison, care e un mod mai smecher de a-i convinge pe cei de la studio sa bage o petrecere cu tine.


 
Metalfan: Ne poti spune trei piese pe care le vei canta in concertul Exhumed de la Bucuresti pe 13 iulie?
Matt Harvey: Desigur: As Hammer To Anvil, Limb From Limb si The Matter of Splatter – daca le spun pe-astea sigur nu stric surpriza, haha! Avem multe chestii pregatite si mereu cantam de pe toate albumele, chiar materiale foarte vechi si obscure. Asa ca va fi distractie pe cinste pentru toata lumea, mai putin pentru cei care au gusturi muzicale bune, hahaha!

Metalfan: Multumim pentru timpul acordat, Matt! A fost o onoare sa discutam! La final, vrei sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte pentru cititorii nostri?
Matt Harvey: Multumim pentru interviu si sustinere. Suntem incantati sa venim in Romania pentru prima data si sa va imbibam pe toti cu sange si bila! Noroc!

Autor: H.
   May 18, 2013  | 0 Comentarii  | 8227 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Matt Harvey (EXHUMED): daca nu iti place MERCYFUL FATE, nu ai ce cauta in trupa!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri