interviuri rock

Mika Luttinen (IMPALED NAZARENE): metal nuclear cu 666% megatone presiune

Mika Luttinen (IMPALED NAZARENE): metal nuclear cu 666% megatone presiune
TRUPE : Impaled Nazarene

Impaled Nazarene este probabil primul nume care ne vine in minte celor mai multi dintre noi atunci cand ne gandim la metalul extrem din Finlanda. Trupa va concerta pentru prima data in Bucuresti in cadrul primei editii a festivalului November to Dismember prezentat de Axa Valaha Productions si Ribcage Booking la Fusion Arena din Bucuresti (str. Traian Popovici 79-91). Am profitat de aceasta ocazie si am stat de vorba cu Mika Luttinen, vocalistul si liderul trupei. Rezultatul, in randurile de mai jos:

 

Metalfan: Salut, Mika si bine ai venit pe Metalfan.ro! De ce esti intotdeauna asa de nervos?

Mika Luttinen: Nervos nu e termenul potrivit, urasc si detest anumite lucruri, situatii, oameni, apucaturi, gusturi, feluri de a gandi, de a te purta, de a vorbi si bineinteles ca urasc spirala timpurilor noastre care ne duce direct in jos.

Metalfan: Ai 42 de ani si canti la Impaled Nazarene din 1990, asta inseamna mai mult de jumatate din viata ta. Cat de importanta e acesta trupa pentru tine si care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai facut cu Impaled Nazarene pana acum?
Mika Luttinen: Am infiintat Impaled Nazarene impreuna cu fratele meu in 1990, deci e foarte clar ca e o parte mare si importanta din viata mea, insa imi dau seama ca nu va tine la nesfarsit. Sunt foarte mandru de faptul ca am reusit sa semnam un contract cu o casa importanta de discuri, ca am reusit sa mergem in turneu in toata lumea, ca am intalnit si am petrecut timp impreuna cu oameni interesanti, ca am vazut locuri pe care nu le-as fi vazut niciodata daca n-as fi fost in trupa asta. Fiecare concert e important pentru ca atunci cand pui la un loc toate detaliile (sunet, plus public, plus felul in care te simti in momentul ala), poate genera si de fapt genereaza o experienta complesitoare care ofera un sentiment inaltator.

Metalfan: In 2011, Impaled Nazarene urma sa sustina trei concerte in Romania, din pacate au aparut niste probleme si ati fost nevoiti sa anulati. Te-ai enervat cand a trebuit sa faci asta? Pregatiti un fel de “revenge show” acum la November to Dismember Metal Fest din Bucuresti?

Mika Luttinen: In loc sa imi consum energia gandindu-ma la rahatul asta, pot sa iti spun ca vom veni acum la Bucuresti si va vom baga pe gat metal nuclear cu 666% megatone presiune.


 
Metalfan: In 2010 ati lansat Road to the Octagon, e vreo sansa sa lansati un nou album in perioada care urmeaza? Aveti ceva piese scrise care nu au fost inca inregistrate si lansate?
Mika Luttinen: Da, urmeaza sa intram in studio in ultima parte a lunii decembrie 2013. Am tot scris material nou toti anii astia, dar chiar nu e nevoie sa discutam despre asta inainte de a fi lansat. Noul album se numeste Vigurous and Liberating Death, cateva dintre noile piese se numesc Flaming Sword of Satan, Sananvapaus, Riskiarvio, Cholera Utopia si multe altele. Cred ca avem unsprezece sau douasprezece piese noi pana acum si urmeaza sa mai pregatim si sa repetam inca doua pentru ca noul album sa fie complet. De asemenea, doar ce am inregistrat in septembrie un nou 7”EP , se numeste Die in Holland, include piesa cu acelasi nume si un cover dupa clasicul Let’s Start A War de la The Exploited, aceste doua piese vor fi lansate pe vinil in decembrie. Bineinteles, atat EP-ul, cat si noul album vor fi lansate via Osmose Productions, ca de obicei.

Metalfan: Poti sa imi spui cum procedati atunci cand compuneti pentru Impaled Nazarene? Luati decizii in unanimitate sau tu esti cel care decide si comanda?
Mika Luttinen: Toti compunem acasa. Dupa aia ne intalniam la repetitii si punem toate compozitiile la un loc. Cateodata nu schimbam absolut nimic, alteori aranjam mici detalii sau parti ale unor piese, de exemplu o anumita parte o facem mai rapida sau mai inceata decat in planul celui care a compus piesa. Trial & error.

Metalfan: Anul trecut ati lansat primul vostru dublu DVD, o antologie video sub numele de 1990-2012. Cat de greu a fost sa adunati toate aceste materiale?
Mika Luttinen: Cu acest prim DVD am intrat in niste probleme tehnice neasteptate, din cauza ca sunetul inregistrarilor a fost stricat pe trei piese. Iti dai seama, asta ne-a adus nu numai dureri de cap, dar a si trebuit sa amanam lansarea DVD-ului de cateva ori. Un alt aspect major a fost ca nu am mai gasit nici unul dintre noi materialul de pe o caseta VHS pe care am filmat-o in 1995. Planuisem sa includem ceva material de pe caseta aia si am realizat ca nimeni n-o mai are. Dupa asta, am avut ocazia sa inregistram showul de la Steelfest, ca sa putem include cele trei piese despre care ti-am spus, plus mai multe piese care nu au fost in setlist-ul initial al DVDului, asa ca ce-a iesit a fost o inregistrare video a unui show de club, o inregistrare video dintr-un festival open air si multe piese extra.

Metalfan: DVD-ul, ca si toate materialele pe care le-ati lansat de la Tod Cormpt Norz Norz Norz din 1992 incoace, este lansat sub egida Osmose Productions. Iti aduci aminte cum a fost cand ati semnat cu acest label?
Mika Luttinen: Da, sigur. In 1991, Herve (patronul Osmose Productions) ne-a trimis prima oferta pentru un contract, la care nici macar nu ne-am obosit sa raspundem, din cauza ca la vremea respectiva toata lumea vroia sa ne semneze si primeam o gramada de oferte. Am avut bafta sa am o gramada de prieteni peste tot in lume, cu care corespondam, si care mi-au spus intr-un fel sau altul cine e de incredere si cine nu. Dupa o perioada, Herve a revenit cu o noua oferta si mi-am dat seama ca era chiar foarte interesat sa semnam cu casa lui de discuri, plus ca am realizat ca a semnat contracte in aceeasi perioada cu Samael, Rotting Christ sau Blasphemy, deci mi-am zis ca asta va fi casa noastra de acum.


 
Metalfan: Daca ar fi sa schimbi ceva in cadrul colaborarii voastre cu Osmose, care ar fi detaliile pe care ai vrea sa le schimbi?
Mika Luttinen: Habar n-am, poate Osmose ar putea sa fie o casa de discuri un pic mai mare, dar atunci si-ar pierde identitatea si spiritul. Nu stiu ce sa raspund, sunt foarte fericit cu ceea ce avem acum si as vrea ca lucrurile sa ramana asa.

Metalfan: Care sunt cele mai bune cinci albume lansate de alte trupe de la Osmose Productions?
Mika Luttinen: 1.Driller Killer – Fuck the World, 2. Ritual Carnage – “The Highest Law”, 3. Sadistik Exekution - “We Are Death… Fukk You”, 4. Absu – “Tara”, 5. Gehennah – “King of the Sidewalk”, nu neaparat in ordinea asta, dar sunt albume superbe lansate de trupe fantastice.

Metalfan: De ce s-a spart Raism (un proiect musical international care il includea si pe Mika Luttinen)? Mai tii legatura cu George Zacharopoulos (Magus Wampyr Daoloth – colaboratorul in proiectul Raism)? Care e albumul tau favorit de la Necromantia?
Mika Luttinen: Mi-am pierdut interesul in legatura cu proiectul asta, asta e tot. Cu MWD tin legatura, suntem prieteni pe Facebook, bineinteles. Cel mai bun album Necromantia e Scarlet Evil Witching Black!

Metalfan: Ce crezi despre scena metal actuala din tara ta natala? Cat de buna crezi ca e scena finlandeaza in comparatie cu cea din Norvegia, Marea Britanie sau Statele Unite?

Mika Luttinen: N-am nicio parere in privinta asta, in conditiile in care nu urmaresc nici scena finlandeaza, nici vreo alta scena din lume, ca sa fac comparatie. De fapt sunt chiar pierdut in ceea ce priveste trupele noi. In septembrie, cand am concertat in Marea Britanie, mi-am cumparat ultimul numar din Terrorizer Magazine si iti spun la cel mai serios mod ca n-am stiut poate 80% din trupele care erau incluse in revista…

Metalfan: Anul trecut, legendara trupa death metal finlandeza Convulse s-a reunit si a lansat un nou EP Inner Evil, l-ai ascultat cumva? Ce crezi despre reunirea acestei trupe si ce alte trupe finlandeze ti-ar placea sa revina pe scena?
Mika Luttinen: Stiu numele acestei trupe, Convulse, dar am ascultat o singura piesa de la ei pana acum, asa ca nu pot spune nimic despre ei. Cat despre reuniunile si revenirile astea mizerabile, sa spunem ca doar Carcass a reusit s-o faca cu talent, albumul lor nou este extraordinar.

Metalfan: Ce crezi despre noul album Darkthrone - The Underground Resistance si ce parere ai despre Darkthrone in general?
Mika Luttinen: Nu ascult Darkthrone si n-am nimic de spus despre ei.

Metalfan: Poti sa-mi spui macar cinci piese din playlistul Impaled Nazarene de la Bucuresti, din cadrul November to Dismember Metal Fest?
Mika Luttinen: Poti sa pariezi ca vom canta Ghettoblaster, Motorpenis, The Horny And The Horned, Total War – Winter War and Condemned To Hell

Metalfan: Multumesc ca ti-ai gasit timp sa raspunzi intrebarilor mele, Mika! Vrei sa spui cateva vorbe fanilor Impaled Nazarene sau cititorilor nostri?
Mika Luttinen: Drink beer and be free!

Autor: H.
   November 09, 2013  | 0 Comentarii  | 11460 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Mika Luttinen (IMPALED NAZARENE): metal nuclear cu 666% megatone presiune

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri