interviuri rock

MONARCHY: frumosii si Bestia

MONARCHY: frumosii si Bestia
TRUPE : Monarchy

Incet, dar sigur, bucurestenii de la Monarchy pasesc pe drumul de la promisiune la confirmare. Albumul lor de debut, Feeding the Beast, a fost lansat in luna mai si a cules cronici bune, iar concertele care i-au urmat au atasat eticheta "energy metal" pe muzica Monarchy. Intre doua concerte, chitaristul Iulian Rob (imblanzitor emerit) a gasit timp sa raspunda intrebarilor noastre despre Bestie, despre Monarchy si despre metalul romanesc in general.

 

Metalfan: Salut, bine ati re-venit la sectiunea de interviuri a Metalfanului! Ce mai faceti, cum merge treaba?
Hello Klawz, bine v-am regasit si multumim pentru oportunitatea acestui interviu, ne-ai gasit putin cam ‘’rupti’’ la picioare ca sa zic asa, tocmai am revenit acasa dupa o tura destul de obositoare prin tara. O sa ne incarcam putin bateriile si dupa aceea o sa plecam din nou.

Metalfan: Ce ai de povestit despre turneul de promovare a albumului vostru de debut? Ati avut deja citeva concerte, pe unde ati cintat, cu cine si cum a fost? Am inteles ca a fost si un concert anulat?
Stii ca intotdeauna prima iubire, prima betie, prima… hehe , le tii minte toata viata. In cazul de fata, suntem la primul nostru album si la primul nostru turneu de promovare. Este greu sa am o impresie deocamdata, poate dupa ce o sa incheiem acesta etapa vom putea sintetiza mai bine. Am pornit ‘’nebunia’’ pe 28 septembrie la Alba Iulia si am continuat la Cluj si Bacau impreuna cu prietenii nostrii de la Silver Bullet, dupa aceia la Brasov impreuna cu Gateless, care au venit special pentru acest eveniment tocmai din Mangalia, ne-am intors pentru Metal Crush Party si International Tattoo Convention 2012 in Bucuresti, dupa care am luat drumul Banatului spre Timisoara si Arad impreuna cu Truda. Intr-adevar a trebuit sa anulam concertul din Arad din cauza unor probleme de echipament ale locatiei in care trebuia sa cantam, pur si simplu nu am gasit nimic din necesarul minim specificat in riderul tehnic. Publicul nostru incepe sa creasca cu fiecare concert in parte si nu ne permitem sa prezentam un show slab calitativ din nici un punct de vedere, sunet, locatie, etc. Oamenii vin si platesc un bilet pentru ca sa ne vada iar noi trebuie sa dam tot ce avem mai bun, nu vom face niciodata nici un compromis pentru ca acest lucru sa se intample.
Apropo de public, am fost primiti extraordinar peste tot, cu toate ca multi nu ne cunosteau sau nu auzisera de noi decat din cateva inregistrari din concerte postate pe Youtube. Reactia a fost in prima faza de ‘’sprancene ridicate’’, incetul cu incetul pletele au inceput sa se roteasca (nu ale mele bineinteles), vorba prietenului nostru Vlad de la Silver Bullet sa ‘’sara samponul’’, in final terminand concertele cu toata lumea cu mainile ridicate in fata scenei.

Metalfan: Ce piese s-au impus in aceste concerte, care sunt cele care prind cel mai bine la public si care sunt cele pe care va place voua cel mai mult sa le cintati?
N-as putea sa nominalizez o piesa anume, fiecare este primita in functie de ce transmite, nu ne ‘’intepenim’’ intr-un anumit stil sau modalitate de a le canta, pur si simplu cantam si compunem asa cum ne vine fiecare imprumutand piesei stilul lui, asta inseamna de fapt Monarchy, in momentul in care punem mana pe instrumente devenim un tot, un fenomen chimic. De aceia imi este foarte greu sa iti spun ca o piesa prinde mai bine sau alta mai putin bine, sau ca una ne place mai mult sau mai putin, eu pe toate le simt la fel si abia astept sa le cant. Probabil ca unora le place mai mult Hysteria, altora At the World’s End sau Feeding the Beast, habar n-am, eu nu percep spatiile dintre piese, pentru mine un concert nu este format neparat din piese, intotdeauna am tratat un show ca pe o povestire cu introducere, cuprins si incheiere.

Metalfan: In fotografiile postate pe Facebook, am vazut ca aveti si o scenografie insolita, avind in prim plan personajul «The Beast»  cu o masca pe fata si legat intr-o camasa de forta, ce se intimpla de fapt acolo si cum v-a venit ideea?
Albumul nostru dezvolta un concept, am plecat de la ideea ca orice greutate care ti se va ivi vreodata in viata poate fi depasita prin perseverenta. Bestia este un personaj care pentru fiecare dintre noi inseamna altceva si care ilustreaza perfect trairile si deceptiile pe care le-am trait la un  moment dat. Bestia ilustreaza, de fapt, obstacolul care trebuie invins, de aici si ideea booklet-ului de album in care Bestia este reprezentata de o vampa care il subjuga pe omul normal, cotidian, supus greselii in fiecare moment, mai bine spus : fiecare dintre noi are inauntrul sau o bestie care trebuie invinsa. De aici si mica noastra scenografie de pe scena, am adus Bestia cu noi intr-o forma mai ‘’epica’’, pe album este o vampa, pe scena este tobosarul. Bestia nu are fata, reprezentarea ei se poate face in multe feluri…

Metalfan: «The Beast» este, in acelasi timp si noul tobar Monarchy. Ce s-a intimplat cu Hertz si de ce atita mister in jurul personajului The Beast?
Monarchy este o ‘’gasca de nebuni’’, Hertz este un tobosar extraordinar si un om adevarat. Din pacate insa la capitolul muzical nu am reusit sa ne intelegem, suntem pe alta lungime de unda si …cam atat.
Cu personajul ‘’The Beast’’ nu este nici un mister, da, el este noul tobosar Monarchy haha si in spatele mastii este un om care nici noi nu stim deocamdata cine este hahaha, il vom descoperi impreuna in scurt timp.

 

 

Metalfan: In perioada urmatoare, veti cinta in deshidere pentru Trooper la Constanta, Tirgoviste si Iasi. De ce crezi ca v-au ales pe voi si cum credeti ca o sa fie concertele? Cum va descurcati cu convingerea altui gen de public decit cel care vine la concertele unde sunteti cap de afis?
Da, eram in drum spre Arad in momentul cand ne-a sunat Balaurul. Din pacate Rares, tobosarul trupei lor de deschidere Wilder castigatoarea Rockalaureat-ului organizat de Trooper, are o problema de sanatate si nu mai poate sustine urmatoarele concerte. Ii uram insanatosire grabnica pe aceasta cale. Noi aveam in plan cateva spectacole cu Trooper si intervenind acesta situatie Aurelian ne-a propus sa o facem acum. Noi suntem bucurosi si onorati pentru acesta invitatie, Trooper sunt prietenii nostrii si sunt foarte sigur ca spectacolele alaturi de ei o sa fie dementiale. Vom fi alaturi de ei pentru spectacolele din Constanta, Targoviste si Iasi.
Si publicul Monarchy si publicul Trooper este format din oameni dedicati, prieteni ai trupelor, oameni care asculta muzica si stiu sa isi sustina favoritii oriunde si in orice situatie, de aceea cred ca acesta asociere este una dintre cele mai bune care se puteau face in Romania. Fanii nostri sunt cei mai inteligenti si inimosi din tara. Va iubim !

Metalfan: Termenul de « turneu » e folosit inca impropriu de majoritatea trupelor romanesti din undergroundul metalic. La noi turneu inseamna, in majoritatea cazurilor, 2-3 concerte in fiecare week-end, timp de o luna-doua. Putine trupe reusesc sa faca un turneu in adevaratul sens al cuvintului, cu date legate, cu concerte in timpul saptaminii. Si totusi avem promoteri, avem festivaluri, avem multe concerte cu trupe straine, avem trupe care scot albume. Care e problema cu turneele si, te invit la o reflectie mai larga haha, care-s problemele care tin pe loc scena metalica romaneasca?
Ai folosit excelent expresia ‘’reflectie mai larga’’, pentru un raspuns la aceste intrebari, cred ca ar trebui sa faci un articol dedicat acestei probleme in care sa fie invitati oameni din trupele care se chinuie sa cante in Romania.
In cazul de fata, tinand cont de situatia din tara in ceea ce priveste metal-ul in general cred ca putem numi turneu ceea ce facem. Promovarea albumului nostru va continua si in prima parte a anului 2013, avem in vedere mult mai multe concerte pe care le vom anunta imediat ce vor fi stabilite, este foarte posibil ca ultimele cantari sa le facem afara din tara.
Legat de problema organizarii unui turneu in Romania, sunt foarte multe aspecte care nu prea se leaga. In primul rand problema legata de bani, trupele in Romania trebuie sa se autofinanteze pentru a face acest lucru. Sunt cheltuieli legate de deplasari cu fondurile pentru benzina, cazare, masa, consumabile, etc. Noi de exemplu fara generosul ajutor din partea METALFAN, ALEXANDRU ‘’TZUGU’’ DUMITRESCU si BLACKHAWK Security nu am fi reusit sa facem acest lucru. Avem o echipa formata din niste oameni extraordinari care au incredere in noi si ne sustin cum pot mai bine. Toata aceasta munca din spatele organizarii ii este datorata manageritei noastre Oana Dinu si acestui minunat prieten si mare suflet care se numeste Andrei Irode. Deasemenea dorim sa-i multumim in mod special Alexandrei "Tourette" Dragomir si ‘’butonistului’’ nostru Seby Bobei care face adevarate minuni in spatele consolei de sunet, nemaipunand la socoteala ca este si reincarnarea lui Ayrton Senna, era cat pe ce sa ajungem in 4 ore de la Arad la Brasov pentru a canta si in cadrul concertului Trooper din Rockstadt hehe.
Turneele ‘’legate’’ in tara din pacate cred ca au o rata de succes foarte mica, oamenii nu vin la concerte in timpul saptamanii nici in Bucuresti si nici in tara. Orele de incepere ale spectacolelor nu se respecta aproape niciodata, un concert la care este anuntata ca ora de incepere 20.00 incepe abia la ora 22.00 in cel mai bun caz, oamenii pleaca, au servicii a doua zi. Nu mai vorbesc ca nici trupelor nu le este usor, in momentul cand ai programate mai multe concerte unul dupa altul trebuie sa respecti destul de strict programul, altfel dupa 2-3 cantari esti rupt de oboseala, noi suntem si soferi si roadie.
In Romania in general o trupa metal este mult mai ‘’urgisita’’ din start. Intr-adevar avem promotori pentru  metal care organizeaza multe concerte si activitati legate de acest fenomen, problema insa este creata de radio si de televiziune. In Romania acest tip de muzica nu este promovat deloc in eter. Nu exista posturi de radio cu acoperire nationala specializate in metal. Nu poti sa asculti in masina muzica metal, nu o difuzeaza nimeni. Televiziunile sunt inexistente in ceea ce priveste metal-ul, singurele referiri la TV sunt cele legate de concertele foarte mari care ajung in tara.
Muzica rock a umplut intotdeauna stadioane si o va face in continuare, dar din pacate nu in Romania. La noi 90% din populatie este indoctrinata cu non-valori promovate cu indarjire pe toate posturile de televiziune si radio in prime-time. Ce sa asculte adolescentul de 20 ani daca numai asta i se da? Gustul se capata mancand, daca oriunde te intorci pe strada se aude numai ….. si numai…., cum o sa poti sa-ti dezvolti gusturile si sa ai posibilitatea sa alegi ?
In momentul cand o trupa de metal isi ia inima in dinti si incepe sa bata tara in lung si in lat singura modalitate de a supravietui vine tot din partea publicului. Oameni buni, ascultatori de metal… veniti la concerte, platiti un bilet, cumparati merchandise-ul trupelor! Este singura modalitate prin care putem sa continuam.

Metalfan: Au trecut deja citeva luni de la lansarea albumului Feeding the Beast. Ce parere ai acum despre el, la rece? Ti se pare ca putea iesi mai bine, ai vrea sa schimbi ceva la el?

In primul rand am vrea sa multumim oamenilor fara care acest album nu ar fi existat.
D-lui Victor Panfilov pentru pentru productia muzicala, lui Alexandru ‘’Tzugu’’ Dumitrescu pentru productia efectiva a discurilor, lui Costin Chioreanu pentru artwork si lui Andrei ‘’Tusiu’’ Colotelo pentru realizarea pozelor, design-ului si booklet-ului. Au facut o treaba extraordinara.
Daca putea iesi mai bine ? … nu stiu ! In primul rand a iesit mult mai bine decat ne asteptam noi hahaha.
Metalfan: Ce ati invatat, ca trupa si ca muzicieni individuali din experienta inregistrarii albumului? Lucruri pe care sa le faceti sau sa nu le mai faceti data viitoare?
In primul rand este adevarata vorba ca socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea din piata hahaha, in studio esti in ‘’pielea goala’’, acolo iti descoperi adevaratele calitati si deficiente, sub privirea ‘’aspra’’ a domnului Panfilov in cazul nostru. Spun aceasta pentru ca o foarte mare parte din sufletul acestui album este si a lui, el are marele merit de a fi descoperit ce era de descoperit in muzica noastra… ma mir ca nu am luat bataie hahaha.
Am invatat foarte multe lucruri de la un adevarat profesionist si de sfaturile lui ne-am adus aminte intotdeauna pe scena, va multumim ‘nea Victor !
Personal pentru mine zilele din studio m-au ajutat sa-mi pun in ordine ideile, mi-am dat seama unde gresesc si ce trebuie sa fac pentru a repara acest lucru. In momentul cand esti indrumat de un profesionist adevarat, incepi sa gandesti altfel.

 


Metalfan: In general, albumul a avut parte de reactii pozitive, atit din tara, cit si din strainatate. Spune-ne mai multe despre recenziile pe care le-ati primit si daca sunteti multumiti de reactii, daca albumul a fost receptat asa cum va asteptati. Ati primit si critici sau reactii ciudate?
Intr-adevar, reactiile din presa au fost foarte bune. Avem recenzii foarte bune din partea presei romane de specialitate, Metalfan-ul ca ‘’descoperitori’’ ai Monarchy incepand aceasta serie. Am avut recenzii mai mult decat bune din partea unor reviste cum ar fi Power Metal din Germania sau acum cateva zile in cel mai mare magazin metal tiparit tot de la ei, Legacy, care ne-au acordat 11 puncte din 15, notele acordate in general de aceasta revista fiind in general 7-8-9.
Sa nu uitam si de acea ‘’minune’’ care s-a intamplat cand oamenii de la Karlssonwilker - New York care in cadrul periplului lor european <Another Day - Another Adventure>, au ales Monarchy ca figura reprezentativa in ceea ce priveste muzica metal pentru capitala Romaniei la sugestia fostului chitarist Guns'n' Roses, Slash in persoana.
Critici nu au fost, am avut parte insa de discutii referitoare la mesaj, mod de realizare, sound, etc., lucru normal de altfel.

Metalfan: All as One este o piesa noua, care a putut fi auzita la concertele voastre. Cite piese noi aveti? Va ginditi déjà la albumul urmator?
‘’All as One’’ da tonul pentru directia in care va merge trupa pentru urmatoarea perioada si ulterior pentru urmatorul album. Dupa cum spuneam incercam sa nu ne ‘’intepenim’’ intrun anumit tipar, incercam sa experimentam mai multe zone si mai multe sonoritati iar aceasta piesa este prima din acest ciclu, mai avem inca 3 piese in lucru in acest moment pe care le vom termina imediat ce ne vom intoarce in sala de repetitii, speram ca pana in vara anului urmator sa avem materialul pentru urmatorul album.

Metalfan: Cit de sus poate ajunge o trupa de metal din Romania? Care este modelul vostru de reusita? Cit mai aveti pina acolo si care e planul?
Vorbeam mai devreme despre aversiunea radiourilor si a televiziunilor in Romania in ceea ce priveste muzica metal, de aceea nu cred ca o trupa metal poate ajunge in mainstream. Se poate ajunge sa se cante la un nivel cat de cat acceptabil pe la festivaluri sau prin cluburi, dar, cam atat. Intotdeauna trupele romanesti raman in spatele trupelor din afara cu toate ca de cele mai multe ori trupele autohtone le sunt net superioare. La noi este de ajuns sa se spuna ca formatia cutare din Germania vine sa cante la noi pentru ca imediat sa fie categorisita geniala numai din simplul motiv ca este din afara, unde de fapt nimeni nu a auzit de ei. In deschidere bineinteles 3 trupe romanesti care fiecare dintre ele este mai buna de 10 ori decat respectiva trupa care nu stie sa vorbeasca romaneste.
Din pacate trupele romanesti nu sunt platite pentru actul artistic decat cu protocol de 2-3 beri de persoana si in cazuri fericite cu decontarea cheltuielilor de deplasare si cazare.
De multe ori o trupa romanesca daca are ghinionul sa i se sparga o fata la toba sau sa i se rupa corzile la chitara nu mai poate sa cante pentru ca nu are bani sa si le cumpere. Aici nu mai este vorba decat de supravietuire.
In Romania nu poti sa ai modele de reusita, poti cel mult sa speri ca ai noroc, pentru ca la noi nu se aplica nimic din ceea ce ar trebui sa fie normalitate.

Metalfan: Citeva trupe romanesti de metal au reusit sa isi faca un nume si in afara tarii, dar doar in cazul Negura Bunget succesul international este constant si e intr-o mare masura explicabil prin elementul «exotic» din muzica lor. De ce are nevoie o trupa romaneasca pentru a razbi in strainatate si cit de mult va preocupa pe voi lucrul acesta?
Lasand la o parte ‘’exoticul’’ cu care Negura a razbit, eu cred ca o trupa romaneasca poate reusi in afara doar daca mentalitatea trupei respective este mulata pe realitatea de afara. Orice trupa romaneasca poate sa-si aranjeze cantari in afara daca are bani, dar daca se duce sa cante in Germania ca Helloween si in Anglia ca Iron Maiden o sa ramana cu banii dati, degeaba… ei au deja originalul. Cred ca in primul rand unei trupe din Romania i-ar trebui originalitatea in ceea ce face si in al doilea rand ambitia de a gasi resursele pentru a ajunge afara.
Este greu in tara sa reinventezi roata, romanului ii este frica de nou, romanului ii este frica sa experimenteze, in general la noi doar se fura ce au creat sau experimentat altii, stiu o gramada de vedete din asa zis-ul ‘’mainstream romanesc’’ care, daca ‘’aia’’ de afara n-ar compune, nu ar avea ce sa cante pentru ca le-ar disparea sursa de inspiratie.
Trupele de metal si in general oricine are tupeul sa experimenteze si sa compuna ceva original in Romania prezinta un adevarat pericol pentru ‘’usile inchise’’ de aceasta gasca pseudo-mainstream romanesca, pentru ca inca o data iti spun… noi nu stim sa ne promovam valorile, pe noi ne intereseaza mai mult sa protejam kitch-ul si prostul gust, noi nu avem de fapt mainstream.
Asa ca singura sansa cred ca ar fi sa plecam toti in afara, sa devenim acolo mari iar apoi reveniti in tara o sa fim mari vedete…. trupa din afara, oau, meseriasi !
M-ai provocat, ti-am raspuns ! hahaha

 


Metalfan: Metalul este deja de multa vreme o afacere. Daca ati reusi sa va impuneti la nivel international, sa prindeti un contract cu o casa de discuri importanta, credeti ca ati reusi sa va pastrati integritatea artistica? E bine ca metalul este o afacere? Exista si alternativa, de exemplu, http://www.pledgemusic.com/ propune finantarea artistilor direct de catre fani, crezi ca scena ar putea functiona fara a fi o industrie?
Afara da. Metalul nu este o afacere in Romania, sunt doar 2 sau 3 trupe care reusesc sa-si scoata banii pentru consumabile si transport, dupa cum spuneam si in raspunsul la intrebarea anterioara, bani in tara asta nu sunt decat pentru kitsch, daca nu esti X sau Y, nu iei bani, decat 2-3 beri protocol.
Daca o sa reusim sa ne impunem la nivel international sunt foarte sigur ca ne vom pastra integritatea artistica pentru ca vom ajunge acolo prin ceea ce suntem noi nu prin ceea ce ne-au impus altii. Vezi Negura Bunget, si-au pierdut integritatea?  I-a pus casa de discuri sa cante manele? No way ! In vest se creeaza nu se distruge.
Nu sunt naiv sa cred ca in Germania sau in America umbla cainii cu covrigi in coada, dar ti se ofera posibilitatea sa te exprimi si sa creezi, esti bun – ramai si esti promovat, nu esti bun – te roaga sa mai incerci, dar, nimeni nu iti inchide usa in nas inainte de a te cunoaste. Pledgemusic ar putea sa ofere solutia, nu stiu ce sa zic in privinta asta.
Cred ca pe aici ar fi cam asa :
Cine sunt astia ?
O trupa de metal
Au tzatze mari, dau din cur ?
Nu, stau ani intregi cu instrumentele in maini si fac muzica
Nu sunt buni, n-au tzatze
Pai da, dar daca astia nu mai compun, noi nu mai avem de unde sa ne inspiram, murim de foame
Nu conteaza, dam din tzatze !

Metalfan: Intorcindu-ne la ale noastre, ce urmeaza dupa cele trei concerte cu Trooper, cum va pregatiti de  sarbatorile de iarna, hahaha?
Pai ce sa urmeze…alte concerte bineinteles hahaha, probabil ca si de Craciun o sa cantam pe undeva, de Revelion sigur ne vedeti pe toate posturile de televiziune, in Piata Revolutiei, in fata bradului de la ProTV, probabil ca si in programul de revelion al TVR-ului intre concertul de craciun al lui Elvis si slujba de la patriarhie, moama ce de bani o sa luam ! Acum ma scuzi trebuie sa plec la emisiunea lui Maruta, suntem privilegiati sa bagam un Earthquake in deschiderea noi sperante a muzici romanesti Kelly Popescu, cum, nu stii cine e?

Metalfan: Atunci nu te mai retinem, multumim ca ne-ai raspuns, bafta in continuare!
Multumesc si eu si salutari cititorilor METALFAN !

Monarchy canta alaturi de Trooper pe 10 noiembrie la Constanta (Club Doors), 16 noiembrie la Targoviste (Pub Fiord) si pe 23 noiembrie la Iasi (Underground Pub)
Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Monarchy

   November 08, 2012  | 9 Comentarii  | 3383 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MONARCHY: frumosii si Bestia

  • Hertz este tipul de la Deathdrive? Nu de alta, dar ceea ce face pe War Within - Opus One In C# Minor este mult prea smecher (iar in plus l-am vazut si live cu aceeasi trupa). Si daca este vorba despre acelasi personaj, atunci cu certitudine nu era tobarul potrivit pentru Monarchy, deoarece sunt stiluri diferite... alt pilaf. Daca in schimb nu am nimerit-o, atunci nu ma mai bag :)

    1. Posted by Fantotzii | 08 Noiembrie 2012 13:14
  • "Bestia" am vazut-o cum arata, ... dar Frumosii ... cine sunt Frumosii ???

    2. Posted by tipatescu | 08 Noiembrie 2012 13:58
  • aia care nu-s urîti

    3. Posted by Geralt de Rivia | 08 Noiembrie 2012 15:00
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri