interviuri rock

Radu Vulpe (DECEASE): de la thrash la death metal

Radu Vulpe (DECEASE): de la thrash la death metal
TRUPE : Decease

Grupul Decease din Cluj-Napoca a lansat in data de 1 noiembrie 2014 cel de-al doilea disc din cariera, materialul Age of the Covenant. In afara de asta, in scurtul timp de la infiintare trupa a demonstrat o constanta a prestatiilor live in cadrul unor evenimente notabile: sase date in turneul At The Gate of Sethu 2013 alaturi de legendarul grup Nile, prezenta la Romanian Thrash Metal Fest, Rockstadt Extreme Fest, iar in scurt timp si pe scena festivalului November to Dismember. Practic, evenimentele cele mai de seama ale underground-ului autohton (cel putin in acest moment). Am zis ca sunt suficiente motive pentru a vorbi despre activitatea trupei, asa ca l-am invitat pe vocalist-chitaristul Radu Vulpe la o noua discutie.

 

Metalfan: Salut Radu si bine ai revenit in paginile Metalfan.RO! Cat de buni sunteti la ceea ce faceti? Ce inseamna sa fii un muzician bun in acceptiunea ta?
Radu Vulpe: Salutare si bine v-am regasit, intotdeauna e o placere! E destul de greu sa te autocritici la modul mai bun sau mai putin bun deoarece consider ca,  indiferent la ce nivel ai ajunge intotdeauna exista loc de mai bine, bineinteles raportat la genul de muzica abordat. In cazul de fata ideea de a fi o trupa sau muzican bun porneste de la principiul simplu de comparatie, pe care incerc sa-l evit. Prefer sa-i las pe toti ceilalti sa analizeze si decida lucrurile astea ascultand muzica si apoi bineinteles vazand trupa live.

Metalfan: Nu pot sa nu te intreb pentru inceput cum a fost experienta din anul 2013 cand ati luat parte la turneul At The Gate of Sethu 2013. Poti sa ne povestesti mai pe indelete?
Radu Vulpe: Din punctul meu de vedere, a fost cea mai frumoasa experienta live pana in prezent si pot zice ca am luat parte la mai mult decat la doar cateva cantari. Am avut onoarea de a imparti scena cu unul din titanii death metalului si una din formatiile noastre de gen preferate, Nile iar pe langa acest aspect am luat parte la un eveniment inedit si anume aniversarea de 30 de ani a legendei thrash/death Vader, cu care am impartit scena in 3 concerte pe teritoriul Poloniei.
Ca si aspect tehnic am vazut si am trait la ce nivel si in ce conditii se organizeaza si se desfasoara un turneu profesionist, ce inseamna sa ai de fiecare data un sunet bun indiferent de circumstante si sa ti se permita sa demonstrezi ce poti oferi fara a fi faultat in vreun fel sau altul. Am cunoscut si am lucrat alaturi de oameni extrem de profesionisti si anume echipa Massive Music, care ne-au tratat cu acelasi respect pe care il acordau oricarei trupe si ne-au oferit conditii mai mult decat optime pentru a ne putea desfasura. Bineinteles la final totul se rezuma la public si pot zice ca e o senzatie incredibila sa canti de fiecare data la 300+ oameni.

Metalfan: Albumul vostru de debut, Exhort to Obliterate, a avut parte in general de reactii pozitive. Cum il vezi acum la un an de la lansare? Cat de des asculti muzica pe care o compui?
Radu Vulpe: Da, in mare parte a starnit numai reactii pozitive venite din toata lumea si ne bucuram de acest aspect. Exhort to Obliterate este punctul nostru de temelie, prima experienta muzicala impartasita impreuna si care ne-a definit ca si grup. De la lansare au trecut aproape 2 ani insa compozitiile si inregistrarile sunt de 3 ani, deci pentru noi e destul de vechi. Sunt mandru de acest disc si-l ascult ca si cum l-as fi compus ieri.Cu fiecare ocazie incerc sa revizitez cam tot ce compun, compozitiile vechi pentru ca-mi plac si aici ma refer si la actualul disc cat si compozitiile noi pentru a le putea analiza mai bine.

 

 
Metalfan: Aproximativ cate exemplare ati vandut pana in acest moment? Este mult sau este putin? La ce te raportezi?
Radu Vulpe: Nu vreau sa vorbesc in cifre insa ce pot spune e ca suntem multumiti, raportat la faptul ca muzica in format fizic a ajuns sa fie cumparata doar ca obiect de colectie sau suvenir. Mai important ca vanzarile e ca muzica sa circule indiferent de forma sa si sa ajunga la cat mai multi oameni.

Metalfan: In data de 1 noiembrie 2014 ati lansat cel de al doilea disc de studio - Age of the Covenant. Poti sa ne vorbesti despre conceptul care a dus la acesta denumire?
Radu Vulpe: Age of the Covenant se refera la legatura dintre individ si tot ce-l inconjoara raportat la prezent si viitor. Tradus literalmente , “era legaturii”, era in care orice decizie luata, oricand, la nivel global poate rezulta intr-un final devasator.

Metalfan: Ascultand noul vostru material am sesizat mai mare apropiere de sfera death metal in comparatie cu albumul vostru de debut. Poti sa ne vorbesti despre procesul de compozitie, dar si despre principalele influente pe care le-ati avut atunci cand ati compus acest disc?
Radu Vulpe: Albumul nu e neaparat mai death metal ci e mai bine produs, efectul de greutate fiind mai bine scos in evidenta aici. Personal, il vad tot ca un album de thrash/death metal doar ca putin mai apasator. Cred ca cea mai evidenta schimbare, daca o pot numi asa, ar fi vocea. Datorita faptului ca am coborat acordajul cu un semiton mai jos (C#) mi-a venit cumva natural sa cobor putin si vocea iar acest lucru a dus la un rezultat de care suntem foarte multumiti. Am vrut sa scoatem mai mult in evidenta greutatea intalnita in death metal insa cu aceeasi tenta thrash. Procesul de compozitie a venit in mod natural si a durat cam un an jumate, timp in care am tot scris si am analizat ca apoi sa ajungem la rezultatul final. Unele compozitii sunt din perioada Exhort... iar restul au venit treptat ca o continuitate.

Metalfan: Pentru discul de debut ati avut si o colaborare cu Andy Ghost de la Altar pentru piesa Atrocious Deeds. Cu ce alti muzicieni din tara v-ar placea sa cantati?
Radu Vulpe: Da, asa este si ii multumim inca o data pentru colaborare, speram ca l-am readus putin in perioada The Last Warning. Nu ne-am mai gandit la o alta colaborare deocamdata insa muzicieni ar fi cativa din care sa alegem pentru genul asta de muzica, nu neaparat pe parte de voce. Live am facut-o si inca o vom face.

Metalfan: Sa revenim la discul Age of the Covenant. Am vazut ca ati decis sa colaborati din nou pentru partea de grafica cu Alex Boca. Cum a inceput aceasta colaborare? Ce parere ai despre lucrarile sale?
Radu Vulpe: Cu Alex ne stim de foarte multi ani si personal il consider unul din cei mai talentati multi-graficieni / desenatori pe care i-am vazut. Cele doua coperti sunt foarte diferite ca si tehnica, prima fiind “digital art” iar a doua e desen concept. La fel ca si el suntem foarte mari fani al genurilor de lucrari de tip Raymond Swanland sau Par Olofsson, lucrari ce duc putin mai spre sci-fi. Ceva asemanator am dorit si noi pe acest disc asa ca Alex a fost alegerea cea mai buna.

 

 
Metalfan: Ne poti vorbi din punct de vedere liric despre fiecare piesa prezenta pe discul Age of the Covenant?
Radu Vulpe: Ar fi mult prea mult de vorbit insa ce pot spune este faptul ca fiecare piesa trateaza cate o “legatura” care duce spre formarea conceptului final al albumului.Ca exemplu , Hypnotic Paranoia este o analiza a individului in momentul in care este supus fenomenului mass media si apoi reactia acestuia sau Consume the Weak descrie procesul ascuns de a crea diferiti virusi si testandu-i pe subiecti umani prin diferite forme de manipulare mentala cum ar fi inventarea unei boli si apoi oferirea “remediului”. Unele versuri pot fi interpretate asa ca lasam ascultatorul sa-si faca o parere personala.

Metalfan: Pentru promovarea discului ati anuntat pana in momentul de fata patru concerte in tara si unul peste Prut, in Chisinau. Urmeaza sa sustineti mai multe evenimente de promovare in afara granitelor?
Radu Vulpe: Asa este, pe parcursul lunii noiembrie vom avea in Iasi (07), Chisinau (08), Cluj-Napoca (22), Bucuresti (29) si Targu Mures (30) iar pentru la anul urmeaza sa confirmam cateva concerte care vor fi si peste hotare. Planul este intotdeauna sa concertam mai ales in afara granitelor si cat mai mult posibil.

Metalfan: Cat de des sau cat de rar ar trebuii sa cante un grup intr-un oras pentru a gasi balanta potrivita? Poti sa ne vorbesti mai pe larg despre acest subiect?
Radu Vulpe: Depinde de oras si de public, nu cred ca e o chestiune generala. In Cluj daca canti de mai mult de trei ori pe an e deja mult deoarece suprasaturezi publicul. In Bucuresti e cu totul alta poveste. Cred ca se poate canta fara probleme mult mai mult si tot ar fi public nou care sa te descopere. In restul tarii maxim o data sau de doua ori pe an deoarece daca nu vii cu ceva nou nu vei mai avea public, si asa publicul de metal extrem din Romania e din ce in ce mai rar si mai putin prezent la concerte.

Metalfan: Poti realiza un top cinci al celor mai importante discuri thrash metal lansate vreodata in Romania? Ne poti vorbi putin despre fiecare dintre ele?
Radu Vulpe: N-au fost atatea trupe de thrash in adevaratul sens in Romania incat sa le pot baga intr-un top  insa ca preferinte personale de thrash cu influente ar fi Altar - The Last Warning (1993), Psycho Symphony - Silent Fall (1997),  Metalchrist - Nihil Sine Deo (1994) , KorruptionSlaves of Darkness (1999), Crossbone - Skate x Mosh x Destroy (2013) si ar mai fi insa nu-mi vin acum in minte. Nu cred ca e necesar si as prefera sa nu fac acum cronici la aceste discuri.

Metalfan: In acest an veti concerta in cadrul celei de a doua editii a festivalului November to Dismember. Ce asteptari ai de la acest eveniment? Ce asteptari ar trebuii sa aiba cei care vor participa la festival in ceea ce priveste grupul Decease?
Radu Vulpe: Asa este, vom canta sambata de la 15:40 iar sper sa ne prinda cat mai multa lume.Evenimentul este marca Axa Valaha deci n-am nici o indoiala la nivel organizatoric deoarece Coro intotdeauna a facut si face o treaba excelenta si ca la carte. Publicul se poate astepta la un show brutal in stilul Decease, vom oferi aceeasi doza de agresivitate ca pana acum insa de data aceasta e putin mai special deoarece vom canta in premiera aproximativ tot albumul nou, 4 piese fiind complet noi. Asa ca, va asteptam in numar cat mai mare sa ne rupem impreuna.
 

 
Metalfan: Si ca tot am adus vorba de November to Dismember, haide sa vorbim putin si despre celelate festivaluri majore din tara: Rockstadt Extreme Fest si Romanian Thrash Metal Fest. Ce parere ai despre aceste manifestari? Care este nivelul pe care l-a atins scena din tara din acest punct de vedere?
Radu Vulpe: Ma bucur foarte mult ca exista aceste manifestari si oameni care se ocupa cu asemenea pasiune pentru scena extrema si pot zice ca in ultimii ani Romania s-a apropiat si inca o face, de festurile din afara cu trupe pe care nu obisnuiai sa le intalnesti la noi. Ce este mai important e ca aceste festuri prind o traditie si o continuitate, oferind publicului incredere si aceeasi placere pe care o poate gusta si la un fest de gen in afara. Am avut onoarea de a fi pe scenele acestor doua festivaluri si suntem foarte mandri si le multumim persoanelor implicate ca ne-au oferit aceasta sansa.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final ai dori sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Radu Vulpe: Multumesc si eu pentru interes si sustinere! Ca si mesaj : Mergeti la concerte si sustineti scena locala deoarece doar impreuna putem avea un underground unit!

Foto: Silviu Gorgan
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Decease

   November 12, 2014  | 0 Comentarii  | 3955 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Radu Vulpe (DECEASE): de la thrash la death metal

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri