interviuri rock

Samael, ceremonia contrastelor (interviu cu Vorph)

Samael, ceremonia contrastelor (interviu cu Vorph)
TRUPE : Samael

Sunt unele trupe care nu isi mai gasesc locul in terminologia existenta si lasa cronicarii cu privirea pierduta, ganditori, mangaindu-si barba: «Hm. Cum sa le zic la astia? Ca nu seamana cu nimic.» Asa ca se creaza cate o categorie noua, unde ii imping ca sa scape mai repede de ei. Pe Samael i-au impins la dark metal, pentru ca nimeni nu a avut o idee mai buna. Elvetienii nostri excentrici au pornit, la inceputul anilor 90, de undeva din black metal, dar ceva nu era chiar in regula in black metalul lor. Peste vreo sase ani s-au apropiat cumva de thrash metal, dar cine mai pomenise thrash cu clape si tobe programate? Lucrurile s-au complicat cind au aparut elemente electro, goth si industrial in combinatie. Asa ca le-au zis dark metal si au rezolvat problema. Un lucru ramane cert : asa cum ne asigura si Vorph, dincolo de orice dubiu, Samael este o trupa de metal. Ca vocalul este un vegetarian fascinat de India care gaseste Biblia o carte interesanta si este si fan Slayer in acelasi timp, astea nu sunt decat detalii, pe care va invitam sa le aprofundati in cele ce urmeaza:


Metalfan: De ce ai ales numele Samael, ce insemna pentru tine atunci si ce semnificatie mai are acum?
Vorph: Pe atunci eram foarte interesat de ocultism, citeam mult si dintr-o data am gasit acest nume intr-o carte. As putea spune ca a fost dragoste la prima vedere, chiar daca nu stiam exact ce inseamna. Suna bine si dupa ce i-am descoperit semnificatia m-am gandit ca ar putea fi un nume interesant si in viitor. Acum el reprezinta spiritul trupei, acel lucru magic care uneste, ne leaga pe toti cei patru membri ai grupului.

 

 

Xy, Vorph

 

Metalfan: Fratele tau Xy s-a alaturat trupei la putin timp dupa ce a fost infiintata. Aveati pe atunci amandoi aceleasi idei despre muzica?
Vorph: Da, mai mult sau mai putin ascultam aceeasi muzica, chiar daca nu as spune ca aveam gusturi muzicale identice. Desi ascultam amandoi heavy metal, el era mai degraba pasionat de muzicalitatea din genul metal, in timp ce mie imi placea mai mult latura agresiva a stilului. Combinatia celor doua influente cred ca a facut totul mai interesant.

Metalfan: Primele voastre doua albume sunt catalogate drept black metal. Esti de acord cu aceasta clasificare?
Vorph: Ar putea fi numite si asa, da, nu ma deranjeaza. Dincolo de orice noi suntem o trupa de metal, acesta este un lucru pe care probabil nu am cum sa il neg. Nu sunt foarte interesat de alte atribute lipite inaintea sau dupa termenul de metal, chiar nu conteaza pentru mine. Cand am compus primele doua albume nu aveam multe cunostinte despre muzica si am incercat sa facem totul cat mai bine, iar trupele care ne influentau erau Venom, Bathory, Hellhammer, Acestea erau trupe de black metal si atunci putem spune ca si primele doua albume Samael sunt black metal.

Metalfan: Ceremony of Opposites este un album puternic, o opera muzicala indrazneata si in acelasi timp provocatoare la nivel liric. Consideri ca acest album este unul conceptual?
Vorph: Nu a fost gandit chiar ca un album conceptual, dar daca il privesc acum retrospectiv fiecare piesa e legata strans de cealalta, iar titlul albumului se potriveste foarte bine cu intregul disc. Ceremony Of Opposites a fost de fapt primul album compus in intregime de Xy si de atunci nu am mai schimbat niciodata formula, lucru care mi-a permis mie sa ma concentrez asupra versurilor. Intr-un fel acesta poate fi considerat primul album Samael, gasisem in sfarsit un mod de a lucra bine impreuna.

Metalfan: In ce masura va mai identificati astazi cu mesajul transmis de acest album, in definitiv trebuie sa canti versurile unora dintre piesele acestui album la unele  concerte…
Vorph: Cantam una sau doua piese de pe Ceremony, niciodata mai multe pentru ca incercam sa ne concentram mai degraba pe ultimele inregistrari, mai ales atunci cand lansam un nou album. Imi amintesc insa cu exactitate de ce am scris acele versuri si stiu foarte bine ce gandeam in momentul in care le-am compus.

 

Makro, Xy, Vorph, Mas

 

Metalfan: Va schimbati permanent directia muzicala de la un album la altul, iar acest fapt a cauzat pierderea unor fani si v-a atras acuzatia ca vreti sa deveniti comerciali. Cat de mult va afecteaza aceste lucruri, cat de importanta este pentru tine “vocea fanilor”?
Vorph: Incerc intotdeauna sa aflu ce gandesc oamenii, in special dupa concertele la care am timp sa discut cu cei prezenti. Dar pe de alta parte nu poti compune muzica pentru a-i satisface pe altii, trebuie sa fii mai intai sigur ca este in primul rand ceea ce vrei tu sa faci. De obicei atunci cand lucram la un album nu ne gandim ce vor spune oamenii despre el,  incercam sa il facem cat de bine putem si sa fim satisfacuti de rezultatul final. Iar apoi, daca oamenilor nu le place nu conteaza foarte mult, atata timp cat tu esti multumit. Ar fi cu adevarat pacat sa incerci sa multumesti oamenii, tradandu-te pe tine si sa nu reusesti. Este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla.

Metalfan: Intr-adevar, dar crezi ca e usor sa fii fan Samael in aceste conditii? Din punct de vedere stilistic va aflati foarte departe de sound-ul primului album, crezi ca mai sunt oameni carora sa le placa toate albumele voastre?
Vorph: E greu de spus, primul album a aparut acum 15-16 ani, cred ca unii oameni care ascultau acel album la momentul aparitiei lui s-au si casatorit intre timp si presupun ca nu mai asculta acelasi tip de muzica ca atunci. Depinde cand ai inceput sa asculti si mai ales cu ce album ai inceput sa asculti Samael.  De obicei oamenii ne cunosc dupa noile albume si nu vor sa mearga atat de mult inapoi in timp incat sa asculte primul nostru album. Unii pot spune, da, e un album inca bun, dar nu suficient de atractiv sau interesant incat sa il mai ascult.

Metalfan: Ei bine, care este atunci trademarkul muzicii voastre? A mai ramas ceva neschimbat in sound-ul vostru, la fel ca la inceputul trupei?
Vorph: O intrebare excelenta! Incercam sa facem un fel de rezumat a tot ceea ce am realizat pana acum pe noul nostru album, la care lucram in prezent. Probabil ca acest disc va reprezenta cel mai bine ceea ce am fost inainte si ce vom fi de acum incolo. Unii oameni afirma ca Passage a fost un disc esential in cariera noastra, si intr-adevar a fost, Reign of Light este de asemenea un album important. Celelalte sunt si ele bineinteles discuri valoroase, dar cred ca Passage si Reign of Light sunt cele mai importante albume pe care le-am facut pana acum. 

Metalfan: Poate fi Reign of Light considerat o combinatie intre Passage si Eternal? Nu este oare aceasta o stagnare pentru voi, niciodata nu v-ati mai uitat inapoi pana la acest album…
Vorph: Nu ne-am propus de la inceput sa iasa asa, dar intr-un fel trebuie sa fiu de acord cu tine, discul poate fi considerat un mix intre cele doua albume. Dar sound-ul este altul si probabil energia transmisa de piese e diferita, insa din punct de vedere muzical, da, cred ca este un amestec de Passage si Eternal.

 

 

Metalfan: Sunt membrii Samael persoane religioase? Credeti in viata de apoi?
Vorph: Ei bine…Incerc sa nu ma gandesc prea mult la acest lucru, incerc sa traiesc ca si cum viata ar fi vesnica si nu ma gandesc ca intr-o zi totul se va sfarsi. Si cand va veni momentul nu am nicio idee ce se va intampla, poti specula la nesfarsit pe tema asta. Am petrecut ceva timp gandidu-ma ce va fi, cum va fi, dar este dincolo de puterea noastra de a intelege ceea ce va urma.

Metalfan: Samael a dovedit ca este una dintre cele mai originale trupe de metal, dar cu siguranta si voi aveti influentele voastre. Care sunt acestea?
Vorph: Am mentionat mai devreme care au fost trupele care ne-au influentat atunci cand am compus primele doua albume, ulterior insa am evoluat ca muzicieni, am incercat sa cream o muzica ceva mai interesanta, mai complexa. Metal-ul a fost cu siguranta influenta principala, pot enumera trupe ca Slayer sau Metallica, dar cu timpul am acumulat influente din zone diverse, nu numai din sfera metalului. Spre exemplu Xy asculta multa muzica clasica in perioada in care a compus Passage si probabil aceasta l-a influentat in procesul creativ. Personal, pot asculta orice gen de muzica, depinde de starea de spirit in care ma aflu.

Metalfan: Piese ca Heliopolis, Inch'Allah si altele denota o fascinatie pentru civilizatia orientala. De ce crezi ca Vestul e atat de fascinat de Orient, dar totusi nu reusesc sa comunice? Un exemplu concludent in acest sens este problema terorismului islamic.
Vorph: Acesta este doar un aspect, nu as rezuma intreaga civilizatie orientala la problema terorismului. Pentru mine civilizatia orientala este foarte bogata, cultura noastra isi are originile acolo, radacinile filosofiei si credintelor religioase pe care le avem aici, provin de acolo. Pentru mine cultura orientala reprezinta o sursa inepuizabila de inspiratie. Am fost in India cu multa vreme in urma si pot spune ca aceasta calatorie a fost una extrem de importanta, poate ca nu un moment crucial, de turnura in viata mea, dar oricum o experienta uimitoare.

Metalfan: Stiu ca iti place sa citesti, dar spune-mi, ai citit Biblia?
Vorph: Da, desigur. Am citit o parte din ea in scoala, pentru ca era obligatoriu si apoi am citit-o in intregime acum 10 ani, de la un capat la altul. Am fost surpins sa constat modul in care a influentat aceasta carte mediul in care traim, in mare masura cred ca a pus bazele societatii noastre. Te poti baza pe o multime de lucruri din Biblie; si desi nu sunt genul de om care sa faca totul ca la carte,  cred ca unele dintre acestea au o rezonanta deosebita in viata noastra de zi cu zi.

Metalfan: Ce albume de metal te-au impresionat in ultima vreme?
Vorph: Ultimul album cumparat a fost noul Slayer, pentru ca in trecut eram fan Slayer si am vrut sa aud cum suna trupa cu Dave Lombardo revenit in spatele bateriei. Cred ca au facut o treaba buna si cu toate ca nu este un album revolutionar, cum a fost Reign in Blood la timpul lui, degaja multa energie si este cu adevarat agresiv.  Am fost fericit sa constat ca inca mai pot produce un asemenea album, desi nu mai au 20 de ani.

Metalfan: Luand in considerare ca sunteti o trupa de metal neobisnuita, cum vezi viitorul acestui gen muzical in, sa zicem, 10 ani ?
Vorph: Nu am nici cea mai vaga idee, sincer. Dar am observat de-a lungul timpului ca exista elemente in acest gen care influenteaza toate stilurile muzicale. Din cand in cand apar niste piese superficiale, pop, care contin riff-uri de chitara chiar bune. Aceasta muzica va rezista timpului, nu e nicio indoiala si cred ca va invada si alte genuri, devenind nemuritoare!

Metalfan: De ce ai ales modul de viata vegetarian? Oare din respect pentru dreptul la viata al animalelor sau doar planuiesti sa traiesti sanatos?
Vorph: Cred ca putin din fiecare, nu m-am gandit la dreptul animalelor cand am ales aceasta cale, dar la urma urmelor, de ce nu?  Cand mancam carne, de obicei era doar carne fara prea multe alte chestii langa ea, insa de cand am devenit vegetarian am incercat nenumarate tipuri de hrana.  Este mult mai creativ, nu te rezumi la cel mai simplu lucru, ca atunci cand mananci carne.

 

 

Metalfan: In afara de mitul lui Dracula, ai mai auzit ceva despre Romania care ti-a atras in vreun fel atentia?
Vorph: Ha ha ha, nu prea multe, mai ales ca ai pomenit deja de Dracula… Nici macar nu am fost in Romania pana acum, voi ajunge acolo pentru prima oara cu ocazia concertului din decembrie.  Dar de-a lungul anilor am primit scrisori de la fani din Romania, care ne cereau sa venim acolo asa ca sper sa fie prezenti la acest concert.

Metalfan: Care sunt insa asteptarile tale legate de concertul din decembrie?
Vorph: Nu am nici o idee, fiind prima oara cand venim acolo chiar cred ca ne vom simti cu adevarat bine.

Metalfan: Imi poti da cateva detalii despre planurile voastre de viitor, despre noul album Samael?
Vorph: Da, albumul e aproape gata. Inregistarile sunt finalizate, Xy lucreaza in prezent la partea de programming si vrea sa mai inregistreze cateva lucruri, dar in mare masura este terminat. Presupun ca il vom mixa in ianuarie si va fi lansat probabil in primavara anului viitor.

Metalfan: Dar aveti de gand sa lansati si un nou DVD?
Vorph: Nu avem in plan asa ceva, am auzit insa ca Regain Records vor sa lanseze o noua editie a lui Reign Of Light alaturi de un DVD care sa contina cateva piese live. Dar va fi un DVD bonus, nu un DVD in adevaratul sens al cuvantului.

Metalfan: Multumim mult pentru interviu si va asteptam in decembrie !
Vorph: Multumesc si eu, ne vedem atunci.   

Autor: Klawz, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Samael

   November 14, 2006  | 16 Comentarii  | 50424 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Samael, ceremonia contrastelor (interviu cu Vorph)

  • Woot!

    1. Posted by Tom | 15 Noiembrie 2006 11:50
  • Deabia shtept sa-i vad pe baietzi la concert in Bucureshti.

    2. Posted by Black Priest | 15 Noiembrie 2006 16:20
  • Foarte tare interviul.

    3. Posted by nume greu | 16 Noiembrie 2006 19:05
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri