Samael

Samael Activa
Site: www.samael.info
 
Tara: Elvetia
 
COMPONENTA:
Vorph - voce, chitara
Makro - chitara
Mas - bas
Xy - baterie programata, claviaturi
 

Playlist

Biografie

În primăvara anului 1987, în Elveţia, Vorphalack pune bazele formaţiei  Samael (ca termen, Samael este adesea considerat numele de înger al diavolului înaintea decăderii), alături de tobarul Pat Charvet, care un an mai târziu părăseşte grupul, înlocuitorul său fiind Xytraguptor, fratele lui Vorphalack. Începuturile stau sub semnul influenţelor provenite de la formaţiile de black-metal de primă generaţie, în special de la compatrioţii Celtic Frost şi de la britanicii de la Venom. După două demo-uri, Into the Infernal Storm of Evil (1987) şi Macabre Operetta (1988), în octombrie 1988 cei doi reuşesc să înregistreze EP-ul Medieval Prophecy, un autoprodus brut, incluzând cover-ul Third of the Storm (Hellhammer), care atrage atenţia casei de discuri franceze Osmose Records.Worship Him, 1991, Osmose Productions


După o serie de mici concerte în Elveţia, Franţa, Germania şi Polonia pe parcursul anului 1989, în martie 1990, după încă un demo,  From Dark to Black , avându-l acum alături şi pe basistul Masmisein, trupa intră în studio pentru a înregistra primul full-length,  Worship Him. Acest album, înţesat cu ritmuri de bas şi tobe rapide sau lente extrem de grele, riff-uri de chitară infernale şi câteva efecte atmosferice provenite de la clapele lui Xy, incluzând toate piesele compuse până în acel moment, reprezintă fără îndoială o piatră de temelie în activitatea ulterioară a trupei şi, deşi astăzi nu ar mai lovi cu aceeaşi putere, trebuie menţionat că în contextul anilor ’90, în care nu existau prea multe trupe care să se axeze pe acest gen de imagine ultra-satanică, albumul s-a vândut în peste 100.000 de exemplare numai în Europa. Blood Ritual, 1992, Century MediaUrmează în decembrie 1992 albumul Blood Ritual, editat de data aceasta de Century Media, la pupitrul producătorului aflându-se Waldemar Sorychta (Grip Inc., Tiamat), album oarecum asemănător cu primul dar mult mai lucrat, accentul fiind pus pe riff-uri joase şi huruite şi pe vocea demonică. Nu extrem de rapid, exceptând poate piesa–titlu, produsul prefaţează prin intro-ul de pian din Since the Creation albumele următoare; de altfel se simte nevoia unui clăpar permanent, găsit în 1993 în persoana lui Rodolphe H.


After the Sepulture (EP), 1993, Century Media


Ceremony of the Opposites, 1994, Century Media

 


După EP-ul în ediţie limitată la 500 de copii After the Sepulture, conţinând o reînregistrare a piesei–titlu şi o preluare după Venom (Manitou), în februarie 1994 apare albumul Ceremony of Opposites, produs din nou de Waldemar Sorychta, un album străbătut de o atmosferă sinistră şi întunecată, un album excelent, ce denotă faptul că trupa a început sa-si găsească propriul eu şi să ajungă la maturitate, precum şi calităţile lui Rodolphe H. în ceea ce priveşte efectele orchestrale la clape şi sampler. Combinarea melodiei învolburate obţinute pe clape cu atacul dur al chitarei creează ceea ce s-a numit “macabre operettas”. Ideea de bază a albumului este că universul este compus din contradicţii şi termeni opuşi – de altfel acesta fiind baza filosofiei Samael, principala cale ce a dus la progresul trupei. De altfel, având sub umbrelă o trupă într-o evidentă ascensiune, Century Media lansează în noiembrie 1994 compilaţia 1987 – 1992, conţinând albumele Worship Him şi Blood Ritual, cu un sunet net superior originalelor.

Rebellion, (EP), 1995, Century Media


Passage,  1996, Century MediaÎnceputul anului 1995 este marcat de apariţia EP-ului Rebellion, în care ies în evidenţă spectaculoasul programming al lui Xy şi progresul făcut de Vorph la voce, fapt evident pe cover-ul Alice Cooper, I Love the Dead. Fiind un produs inovator şi neobişnuit, cu o piesă „ascunsă”, Static Journey, precedată de un fragment instrumental excepţional ce demonstrează că Xy ar putea la fel de bine să scrie soundtrack-uri pentru filme, EP-ul este recomandat chiar şi celor ce nu se topesc după sonorităţile black-metal. Acest EP oarecum ciudat netezeşte calea pentru un album despre care s-a vorbit numai la superlativ, un adevărat succes: Passage (1996). Întreaga parte de clape şi drum-machines este preluată de Xy (Rodolphe H. părăsind trupa), el fiind de altfel cel care compune în întregime muzica; versurile sunt scrise de Vorph, un nou chitarist, Kaos (Gorgon), este cooptat, iar Waldemar Sorychta este cel care regizează superba simfonie. Se constată în acest moment evoluţia pe care Samael a realizat-o de la black-metal-ul crud de la începuturi până la a încorpora în muzică diverse elemente de industrial, gothic şi multe altele într-o capodoperă metalică. Century Media a lansat acest album însoţit de un al doilea CD, conţinând albumul în viziunea pseudo-clasică propusă de Xy – o versiune complet instrumentală, un proiect ambiţios care, în ciuda pericolului de a trece într-un con de umbră ţinând cont de nivelul ridicat impus de original, reuşeşte să impresioneze; Xytras’s Passage conţine în plus versiunile refăcute ale materialelor de arhivă Wintersonnenwende şi Der Stam Kains.

Exodus (EP),1998, Century Media


Este vremea pentru o apariţie live de anvergură, ceea ce se produce în primăvara lui 1997 la Full of Hate Festival, alături de Obituary, Death, Entombed, Crowbar, Killing Culture şi Strapping Young Lad. În iunie 1998 urmează un nou EP, Exodus, constituind ca şi restul de EP-uri de până acum o punte de trecere între doua full-length-uri. De data aceasta el face trecerea între abstractul Passage şi mai caldul Eternal. Exodus este produsul unei trupe aflate în căutarea unei noi nişe, produs ce înlocuieşte gheaţa de pe opusul anterior cu o mai mare profunzime în scrierea muzicii şi care este în acelaşi timp heavy şi misterios – muzica se poate caracteriza prin sintagma: chitara electrica versus tehnologia.

Eternal, 1999, Century Media


Produs de David Richards (Rolling Stones, Queen)  în iulie 1999, Eternal dezvăluie încă o dată latura dramatică a trupei. Noul opus respiră o dinamică incredibilă generată de pasajele atmosferice şi de refrenele puternic axate pe chitară şi conţine experimente şi mai îndrăzneţe în zona electronic/industrial/gothic, consolidând trupei poziţia de înaintaş în această arie muzicală. Centrul albumul îl reprezintă clapele şi tobele programate de Xytras, în timp ce chitara rămâne la un nivel echilibrat (diferit de forţa pe care a avut-o în Passage), iar Vorph îşi îmbunătăţeşte calităţile vocale astfel încât să acopere suspine şi gemete adânci, declamaţii răguşite şi growling-uri înfiorătoare. În toamna aceluiaşi an, Samael pleacă în turneu în Statele Unite alături Monstrosity, Dimmu Borgir şi Epoch of Unlight.Black Trip (2DVD), 2003, Century MediaLa începutul apariţiilor scenice din vara anului 2002, Kaos părăseşte trupa. În ianuarie şi februarie 2003, Samael apar ca invitaţi ai veteranilor de la Cathedral şi ai nou-înfiinţaţilor de la Without Face într-un turneu european, apoi îi găsim în turneu nord-american alături de Cathedral şi Strapping Young Lad, sub numele de Redemption Tour. În acelaşi an apare colecţia de DVD-uri numită Black Trip, conţinând filmările a trei concerte: la festivalul Summer Breeze (Germania, 2002), la Chicago (1994) şi în Polonia (1996), urmată de un box-set editat de casa de discuri, Since the creation..., care, dupa cum îi sugerează şi numele, conţine întregul material discografic al trupei.

Reign of Light, 2004, Regain


2004 este anul lansării următorului album de studiou, Reign of Light, editat de casa de discuri suedeză Regan Records şi co-produs de acelaşi Waldemar Sorychta. Albumul este urmarea firească a predecesorului său, păstrează linia de bază de pe Eternal, rafinând-o însă. Trupa rămâne la aceleaşi clape, drum-machine şi râsetele sinistre ale lui Vorph, compoziţia pieselor fiind una solidă, fiecare dintre ele având aceeaşi calitate. Deşi utilizarea clapelor şi a influenţelor electronice este din ce în ce mai intensă, ea se îmbină cu reminescenţele încă puternice ale metalului întunecat cu care a pornit Samael la drum. Era One / Lesson in Magic # 1, 2006, Century MediaDeşi un accident al lui Xytras soldat cu fracturarea încheieturii mâinii la sfârşitul lui 2005 determină încetarea activităţii live pentru o perioadă, în ianuarie 2006 îi găsim pe cei de la Samael în turneu european alături de Obituary şi Maroon, concomitent cu lansarea pe piaţă a ultimului dublu album, Era One / Lesson in Magic # 1 – colecţie de arhivă ce conţine material cu puternice influenţe electro înregistrat iniţial în 2002 şi compoziţii ambientale înregistrate în 2003. Era One se remarcă prin tobele programate, ruperile de ritm, vocea cântată, absenţa chitarei (deşi nu se poate spune că această absenţă are un rol negativ ţinând cont de linia de industrial/EBM adoptată) şi pasajele orientale. Lesson in Magic # 1 este o călătorie meditativă a lui Xytras, muzica electronică fiind dominată de ruperi de ritm şi riff-uri staccato.


Se poate spune că puţini artişti au reuşit să exploreze laturile întunecate ale metalului şi în acelaşi timp să evite stagnarea conturându-şi noi provocări şi stabilindu-şi ştacheta tot mai sus aşa cum a făcut-o trupa elveţiană Samael; deşi atât apariţiile cât şi muzica au fost întotdeauna oarecum ciudate şi misterioase, ele au fost complet inovatoare în această zonă, denotând o nesfârşită dorinţa ca perfecţionarea şi progresul creativ să nu excludă deţinerea unei categorii de fani fideli în întreaga lume.


Text de Diana Diaconescu

 

Poze

Comenteaza la: Samael

COMENTARIUL TAU

Albume

Hegemony

Aparitie: 13.10.2017
Casa discuri: Napalm Records
Samael - Hegemony
TRACKLIST
01. Hegemony02. Samael03. Angel of Wrath04. Rite of Renewal05. Red Planet06. Black Supremacy07. Murder or Suicide08. This World09. Against All Enemies10. Land of the Living11. Dictate of Transparency12. Helter Skelter13. Storm of Fire

Lux Mundi

Aparitie: 28.04.2011
Casa discuri: Nuclear Blast Records
Samael - Lux Mundi
TRACKLIST
01. Luxferre02. Let My People Be!03. Of War04. Antigod05. For a Thousand Years06. The Shadow of the Sword07. In the Deep08. Mother Night09. Pagan Trance10. In Gold We Trust11. Soul Invictus12. The Truth Is Marching On

Antigod

Aparitie: 19.11.2010
Casa discuri: Nuclear Blast Records
Samael - Antigod
TRACKLIST
1. Antigod2. Into the Pentagram (2010)3. Reign of Light (Live)4. Slavocracy (Live)5. Antigod (Dark Night Remix)6. Ten Thousand Years

Above

Aparitie: 06.03.2009
Casa discuri: Nuclear Blast Records
Samael - Above
TRACKLIST
01. Under One Flag02. Virtual War03. Polygames04. Earth Country05. Illumination06. Black Hole07. In There08. Dark Side09. God's Snake10. On the Top of It All

Solar Soul

Aparitie: 01.06.2007
Casa discuri: Nuclear Blast Records
Samael - Solar Soul
TRACKLIST
01. Solar Soul02. Promised Land03. Slavocracy04. Western Ground05. On The Rise06. Alliance07. Suspended Time08. Valkyries' New Ride09. Ave!10. Quasar Waves11. Olympus

Era One/ Lesson in Magic # 1

Aparitie: 27.01.2006
Casa discuri: Century Media
Samael - Era One/ Lesson in Magic # 1
TRACKLIST
Era One:01. Era One02. Universal Soul03. Sound of Galaxies04. Beyond05. Night Ride06. Diamond Drops07. Home08. Voyage09. Above As Below10. Koh-I-NoorLesson in Magic # 1:01. Connexion02. Reading Mind03. Red Unction04. Flying High05. Overcome06. Inside Stairs07. One with Everything08. Wealth and Fortune

Reign of Light

Aparitie: 11.10.2004
Casa discuri: Galactical Productions
Samael - Reign of Light
TRACKLIST
01. Moongate02. Inch'Allah03. High Above04. Reign of Light05. On Earth06. Telepath07. Oriental Dawn08. As the Sun09. Further10. Heliopolis11. Door of Celestial Peace

Black Trip

Aparitie: 17.06.2003
Casa discuri: Century Media
Samael - Black Trip
TRACKLIST
DVD 1:Live la Summer Breeze Festival in 2002:01. Era One02. Year Zero03. Shining Kingdom04. Rain05. Together06. The Cross07. Home08. Jupiterian Vibe09. Radiant Star10. Infra Galaxia11. The Ones Who Came Before12. Outro - Ceremony of Opposites13. Black Trip14. My SaviourVideoclipuri::01. Baphomet's Throne02. Jupiterian Vibe03. Infra GalaxiaInterviuri din studio: Passage / ExodusDVD 2:Live Passage Tour 1996 in Cracovia, Polonia01. Rebellion02. Son of Earth03. Shining Kingdom04. Angels Decay05. Mask of the Red Death06. Into the Pentagram07. Flagellation08. Jupiterian Vibe09. The Ones Who Came Before10. Crown11. Rain12. My SaviourLive USA 1994:01. Black Trip02. To Our Martyrs03. Son of Earth04. Crown05. Baphomet's Throne06. Flagellation07. After the Sepulture08. Intro / … Into the Chaos09. Celebration of the Fourth10. Ceremony of Opposites

Eternal

Aparitie: 19.07.1999
Casa discuri: Century Media
Samael - Eternal
TRACKLIST
01. Year Zero02. Ailleurs03. Together04. Ways05. Cross06. Us07. Supra Karma08. I09. Nautilus

Passage

Aparitie: 19.08.1996
Casa discuri: Century Media
Samael - Passage
TRACKLIST
01. Rain02. Shining Kingdom03. Angel’s Decay04. My Saviour05. Jupiterian Vibe06. The Ones Who Came Before07. Liquid Soul Dimension08. Moonskin09. Born Under Saturn10. Chosen Race11. A Man In Your Head

Ceremony of Opposites

Aparitie: 28.02.1994
Casa discuri: Century Media
Samael - Ceremony of Opposites
TRACKLIST
01. Black Trip02. Celebration Of The Fourth03. Son Of Earth04. 'Till We Meet Again05. Mask Of The Red Death06. Baphomet's Throne07. Flagellation08. Crown09. To Our Martyrs10. Ceremony Of Opposites

Blood Ritual

Aparitie: 01.12.1992
Casa discuri: Century Media
Samael - Blood Ritual
TRACKLIST
01. Epilogue02. Beyond The Nothingness03. Poison Infiltration04. After The Sepulture05. Marcabre Operetta06. Blood Ritual07. Since The Creation...08. With The Gleam Of Torches09. Total Consecration10. Bestial Devotion11. ...Until The Chaos

Worship Him

Aparitie: 01.04.1991
Casa discuri: Osmose Productions
Samael - Worship Him
TRACKLIST
01. Sleep of Death02. Worship Him03. Knowledge of the Ancient Kingdom04. Morbid Metal (05. Rite of Cthulhu06. The Black Face07. Into the Pentagram08. Messengers of the Light09. Last Benediction10. The Dark

Stiri

Samael a lansat videoclipul piesei „Rite of Rene...

MISSED HITS AND CHEAP THRILLS: o avalanşă de vid...

SAMAEL: piesa 'Red Planet' disponibilă online

Maximum Rock lanseaza primul DVD al unui festival ...

Maximum Rock Festival: programul complet al evenim...

S-a lansat site-ul oficial al festivalului Maximum...

Afla castigatorii primelor locuri la meet and gree...

SAMAEL, o noua formatie confirmata pentru Maximum ...

SAMAEL: videoclipul piesei 'In Gold We Trust' disp...

SAMAEL la Cluj Napoca: detalii despre concert

S-au pus in vanzare biletele la concertul SAMAEL i...

MELECHESH inlocuieste SepticFlesh in turneul 'Lux ...

SAMAEL, SEPTICFLESH si KEEP OF KALESSIN vor concer...

SAMAEL: videoclip online

SAMAEL nu vor participa la Ost Mountain Fest 2011 ...

SAMAEL a filmat videoclipul 'Luxferre'

Biletele la OST Mountain Fest, mai ieftine zilele ...

ONSLAUGHT si WIHTERHORDE concerteaza la Ost Mounta...

SAMAEL: albumul 'Lux Mundi' disponibil la streamin...

SAMAEL: ascultati online fragmente din noile piese

SAMAEL - cap de afis la Ost Mountain Fest 2011

SAMAEL: piesa noua online

SAMAEL: filmare din studio, titlurile noului album

SAMAEL: Lux Mundi studio report

SAMAEL: coperta noului album

SAMAEL anunta titlul noului album

SAMAEL: piesa noua online

SAMAEL lanseaza un maxi-single

SAMAEL au inceput sa inregistreze un nou album

SAMAEL lucreaza la un nou album

SAMAEL: chat cu Vorph si Xy

Comunicat oficial despre anularea concertului Para...

Concertul Paradise Lost din aceasta seara: ANULAT

Ultimele amanunte legate de concertul Paradise Los...

PARADISE LOST si SAMAEL: concert amanat

Schimbari importante in turneul Paradise Lost - Sa...

Informatii despre biletele la PARADISE LOST/SAMAEL

PARADISE LOST / SAMAEL: concert la Cluj Napoca!

Posibil concert PARADISE LOST si SAMAEL in Romania

SAMAEL e pe twitter

SAMAEL lanseaza un soi de vin

SAMAEL: piesa noua on-line

SAMAEL: sample-uri on-line de pe viitorul album

Concertul SAMAEL, KEEP OF KALESSIN si NOCTIFERIA l...

Detalii finale Samael / Keep of Kalessin / Noctife...

SAMAEL, KEEP OF KALESSIN si NOCTIFERIA si la Bucur...

SAMAEL la Cluj - detalii

SAMAEL: detalii despre noul album si piesa on-line

SAMAEL, KEEP OF KALESSIN si NOCTIFERIA live la Clu...

SAMAEL: "Above"

SAMAEL si KEEP OF KALESSIN live la Cluj si Bucures...

SAMAEL live in Romania in 2009

SAMAEL: nou proiect

SAMAEL: videoclip Slavocracy online

SAMAEL: site nou pentru album nou

SAMAEL: Solar Soul track list si noua data de lans...

SAMAEL: contract cu Nuclear Blast

SAMAEL: compilatie aniversara la Century Media

SAMAEL: piesa noua online

SAMAEL: Comunicat de presa 28 noiembrie

SAMAEL: Votati piesa pe care doriti s-o auziti liv...

SAMAEL in Romania: Comunicat de presa 6 noiembrie

SAMAEL: Lista de distributie bilete

SAMAEL in concert la Bucuresti

SAMAEL: inregistrarile continua

ERA ONE: muzica electronica cu Xy si Vorph (Samael...

Interviuri

Concerte

Evenimente