Novembre

Novembre Activa
Site: www.novembre.co.uk/
 
Tara: Italia
 
Oras: Roma
 
COMPONENTA:
Carmelo Orlando - voce, chitara
Massimiliano Pagliuso - chitara
Luca Giovagnoli - bas
Giuseppe Orlando - tobeEx-membri:
Antonio Poletti - chitara
Fabio Vignati - bas
Alessandro Niola - bas
Damian Cristiani - bas
Thomas Negrini - clape
 

Biografie

Anul infiintarii: 1993


Discografie:


Wish I Could Dream It Again, 1994, Polyphemus


Arte Novecento, 1996, Polyphemus


Classica, 1999, Century Media


Novembrine Waltz, 2001, Century Media


Dreams D'Azur, 2002, Century Media


Materia, 2006, Peaceville


 


Contrar performantelor din fotbal, metalul italian s-a aflat intotdeauna in liga a doua a scenei europene. Probabil ca retetele de pizza si de spaghete, coroborate cu soarele si spiritul latin nu pica foarte bine la stomac cu muzica agresiva. Sigur, mai sunt si exceptii, iar una dintre ele va putea fi vazuta live in cadrul concertului care va avea loc pe 17 iunie la Arenele Romane din Bucuresti. Este desigur vorba de Novembre, despre care veti afla cateva amanunte in randurile care urmeaza.


In luna septembrie a anului 1990 doi frati, Carmelo (chitara, voce) si Giuseppe Orlando (baterie), puternic influentati de miscarea death metal, care cunostea in acea perioada o dezvoltare spectaculoasa, pun bazele grupului Catacomb. Este insa nevoie sa treaca 13 luni ca primul demo al trupei, intitulat Unreal, sa vada lumina (sau intunericul) underground-ului, mai exact in noiembrie 1991. In ciuda productiei ca si inexistente, piesele incluse pe acest produs starnesc un oarecare interes in scena death metal, astfel incat Catacomb ajung sa cante in deschiderea unor grupuri deja consacrate, precum Agathocles sau Carcass


Popularitatea  trupei sporeste odata cu lansarea (la obscura casa de discuri Saca Sindore Records) in 1993 a EP –ului The Return Of The Ark . Acest produs marcheaza si o schimbare stilistica decisiva in muzica italienilor, influentele din metalul brutal  fiind inlocuite cu o mixtura neobisnuita de metal gotic si secvente melancolice, inspirate de muzica clasica. De aici a rezultat si necesitatea schimbarii denumirii grupului – in Novembre -  vechiul nume nemaifiind capabil sa reprezinte corect noul sound al italienilor. Se pare ca a fost o decizie fericita, pentru ca in scurt timp norocul le-a suras italienilor, sub forma unui contract cu casa de discuri Polyphemus Records. 


In 1994 sunt cooptati Thomas Negrini (la clape) si basistul Fabio Vignati, cu ajutorul carora este inregistrat in celebrul studio Unisound (proprietatea lui Dan Swano) albumul de debut Wish I Could Dream Again. Discul a devenit intre timp o raritate, fiind aproape imposibil de gasit in versiunea originala. In peste 60 de minute cat insumeaza piesele cuprinse pe album, Novembre au creat o muzica interesanta, exploziva, dar plina de emotii, o mixtura de melodie si agresivitate neobisnuita pentru acea perioada. S-a spus despre acest disc ca a fost vizibil influentat de Katatonia si Opeth, lucru partial neadevarat, pentru ca Opeth au lansat primul lor album (Orchid) in 1995, iar Katatonia se aflau si ei inca la inceput, avand in portofoliu doar Dance of the December Souls (1993).


Dupa doi ani munca intensa, Novembre au lansat cel de-al doilea album de studio, Arte Novecento, care solidifica directia muzicala adoptata deja pe discul de debut.  Muzica are o pronuntata tenta depresiva, si desi baza o constituie metal-ul, intalnim multe elemente progresive, dar si secvente caracteristice muzicii clasice  Discul propune un stil mai putin abordat in perioada respectiva, iar cover-ul Striped (Depeche Mode) nu face decat sa sporeasca aura bizara a acestui album. In 1997 a fost cooptat al doilea chitarist, in persoana lui Massimiliano Pagliuso, iar in luna aprilie 1998 componenta Novembre s-a consolidat prin venirea basistului Alessandro Niola. In aceasi perioada, trupa semneaza un contract cu Century Media, primul pas cu adevarat important in incercarea italienilor de a iesi din underground.


Dupa luni de munca intensa, Novembre intra in vara anului 1999 in studio-ul Los Angered din Gothenburg pentru a inregistra cel de-al treilea album, Classica. Primul lucru care te loveste cand asculti discul este asemanarea izbitoare cu Opeth. Fara a fi o copie palida a suedezilor, italienii uziteaza aceeasi combinatie de progresiv si death metal, trecuta printr-un filtru melancolic, deja un element definitoriu al muzicii Novembre. Heavy, dar si acustic, cu voci clean mixate cu growl death metal, Classica este probabil cel mai experimental album lansat de italieni pana in prezent. Cu o asemenea casa de discuri in spate, era si normal ca Novembre sa isi promoveze puternic noul album. Astfel, urmeaza un turneu european in ianuarie 2000, alaturi de Moonspell, Kreator si Witchery, care culmineaza cu un show la celebrul festival Wave Gotik Treffen.


Cel de-al patrulea album de studio ar fi trebuit sa fie lansat in prima decada a anului 2001, dar bateristul Giuseppe a fost nevoit sa suporte o operatie dificila, care a condus implicit la amanarea inregistrarilor. Din fericire Giuseppe se reface, si cu forte proaspete ”macaronarii” intra in studio-ul Outer Sound din Roma pentru a inregistra noul material. Sub titlul Novembrine Waltz, discul ne propune un amalgam de emotii, transpuse la nivelul pieselor printr-un melanj de stiluri. Fara a-si uita complet radacinile death metal, albumul este caracterizat de o melodicitate aparte, care indica o anumita apropiere stilistica de Anathema


In decembrie si noiembrie 2001 Novembre isi promoveaza albumul printr-un turneu european alaturi de Opeth si Katatonia, turneu care s-a dovedit a fi si cel mai important din cariera trupei. Casa de discuri gaseste o oportunitate de a mai stoarce cativa euro de la fani, astfel incat se decide ca Novembre sa intre in studio pentru a reinregistra primul album, Wish I Could Dream It Again. Justificarea? Noii fani pe care i-a dobandit trupa se aflau in imposibilitatea de a mai gasi acest album sold out, astfel incat un asemenea demers se impunea cu necesitate. Vechile piese sunt cosmetizate si beneficiaza acum de o productie moderna, iar pentru a marca diferenta dintre ”vechi” si ”nou” trupa decide sa redenumieasca albumul Dreams d’Azur (lansat pe 25 noiembrie 2004).


Asa cum s-a intamplat si cu alte trupe din vechea garda Century Media, au inceput sa apara probleme in relatia dintre Novembre si partenerii lor nemti de la casa de discuri. Inevitabilul se produce rapid, astfel incat trupa reziliaza contractul si porneste in cautarea unei noi companii. Nu astepta mult, pentru ca primesc o oferta tentanta de la legendara Peaceville Records, pe care, evident, nu au cum sa o refuze. De la semnarea contractului, in 2004, si pana la inceputul acestui an,  Novembre lucreaza la un nou set de piese, care se concretizeaza intr-un nou album, intitulat Materia. O privire de ansamblu asupra acestui produs o gasiti  in cronica Metalfan.


Daca sunteti curiosi de modul in care suna Novembre live, nu aveti de facut decat sa veniti la concertul din 17 iunie. Cu siguranta, italienii vor constitui o pata de culoare interesanta intr-o mare de agresivitate.


Biografie realizata de Dragos P.
09.06.2006

 

Poze

Comenteaza la: Novembre

COMENTARIUL TAU

Albume

The Blue

Aparitie: 05.11.2007
Casa discuri: Peaceville Records
Novembre - The Blue
TRACKLIST
01. Aenemia02. Triesteitaliana03. Cobalt Of March04. Bluecracy05. Architheme06. Nascence07. Iridescence08. Sound Odyssey09. Cantus Christi10. Zenith11. Argentic12. Deorbit

Materia

Aparitie: 17.04.2006
Casa discuri: Peaceville Records
Novembre - Materia
TRACKLIST
01. Verne02. Memoria Stoica / Vetro03. Reason04. Aquamarine05. Jules06. Geppetto07. Commedia08. The Promise09. Materia10. Croma11. Nothijngrad

Stiri

Concerte

Evenimente