concerte

SUMMER BREEZE FEST - editia a 11-a: folk metal, death si metalcore... plus câteva delicatese

SUMMER BREEZE FEST - editia a 11-a: folk metal, death si metalcore... plus câteva delicatese
TRUPE: 3 Inches of Blood, Aborted, Arch Enemy, As I Lay Dying, Born From Pain, Cradle of Filth, Destruction, Dismember, Eluveitie, Endstille, Ensiferum, Exodus, Graveworm, Hail of Bullets, Helloween, Hollenthon, Kataklysm, Keep Of Kalessin, Korpiklaani, Misanthrope, Negura Bunget, Novembre, Paradise Lost, Primordial, Pro-Pain, Saltatio Mortis, Six Feet Under, Soilwork, Sonic Syndicate, Subway to Sally, The Old Dead Tree, The Vision Bleak, Týr

Pret bilet: 60 euro (valabil 3 zile), 30 euro (o zi)
Case de discuri cu trupe in festival: Nuclear Blast, Peaceville, Napalm, Massacre, Prophecy, Season Of Mist, Holy Records, Metal Blade,...
Numar de spectatori: 35 000 persoane

Bucuresti – Viena poate fi facut in 17 ore cu trenul, iar daca alegi un tren de noapte si mai plusezi inca 65 de lei pentru o cuseta ajungi relaxat in Austria. Chestiune simpla, insa aici  lucrurile se complica, deoarece din Viena pana la Summer Breeze e cale nu prea lunga, dar intortocheata.

si anume se schimba inca un tren si un autobuz, la Nurnberg si la Ansbach, pentru a ajunge la Dinkelsbuhl, mic oras izolat de lume in mijlocul Bavariei. Iar din Dinkelsbuhl inca 10 minute cu o cursa spre periferia orasului, unde pe o pajiste imensa e deja pregatit dezmatul...

13 august 2008 – ziua in care are loc asa zisa petrecere de incalzire, unde pe scena a treia (oficial denumita "Partytent") 12 formatii incep ostilitatile.

De la bun inceput tin sa precizez ca era clar imposibil sa urmaresti toate trupele din festival. Asa ca am facut o selectie, evident 90% subiectiva. Regrete celor care nu vor putea citi despre trupele preferate in cele ce urmeaza....

Ajunsi tarziu in prima seara, prindem doar ultimele 3 trupe: HAIL OF BULLETS (o prospatura olandeza de prima clasa, cu sectia ritmica de la Thanatos, tobarul de la Gorefest si fostul vocal Pestilence, o formatie cu doar doi ani in spate, insa cu multa dezinvoltura pe scena), BORN FROM PAIN (o placere sa revezi hardcoristii olandezi, moment in care se contura una din laturile definitorii ale acestei editii – zona metalcore) si FLESHCRAWL (mandria Bavariei, trupa care desi a cantat la incheierea primei seri, a demonstrat ca 40 de minute sunt de ajuns pentru o lectie de brutal death metal).

BORN FROM PAIN

 

FLESHCRAWL

Tot in prima seara au mai prestat, dar nu putem sa le judecam prestatia, deoarece nu le-am prins recitalurile: BLOODWORK (death, Anglia), A DEAD LAMENT (death metalcore, Germania), BLACK THOUGHTS BLEEDING (thrash metalcore, Germania), DARGOLF METZGORE (autodefinit "metzelcore", pe principiul "mate, sange si bere), MY ELEGY (melodic death metalcore, Germania), FUCK YOUR SHADOW FROM BEHIND (same style, same country), ANIMA (deathcore nemtesc), LAY DOWN ROTTEN (death, tot de la ei) si THE ROTTED (death englezesc).

14 august 2008 – prima zi oficiala de grohaieli. Zi in care incep sa apara cohortele de metalisti, se deschid corturile cu tricouri si CDuri si se canta si pe scenele principale. Cu ocazia asta reusim sa trecem in revista obiceiurile locului... 

Ce chestii se permit la Summer Breeze: metalul, core-ul, agresivitatea muzicala, dar si metalul mai moale; se permit exotismele de toate felurile: aparitii scenice socante, public surprinzator (prin coafura, imbracaminte, machiaj, atitudine, accesorii, orientare sexuala, pareri politice, religioase, culturale), atitudini neasteptate (lipsa oricaror idei preconcepute, bodyguarzi pasnici, sentimentul de siguranta).

 

 

Ce nu s-ar permite la Summer Breeze: simplitatea exagerata, violenta fizica sau verbala (aproape inexistente), filmatul profi neautorizat, alcoolul tare, extremismul politic.

Ce n-ar trebui sa te surprinda la Summer Breeze: coafurile exotice, imbracamintea (de la tricouri banale cu inscriptii de genul "Support lesbians", "667-neighbour of evil", pana la imitatii de blana gen "omul din epoca de piatra", zale, camasi albe si negre cu manecute si guler, lanturi cu diverse medalioane - trandafiri negri, pentagrame, cruci, simboluri ritualice, zodiacale, rune, cercei in ureche, limba, buric, spranceana, nas, barba, incaltaminte agresiva - bocanci, cizme cu cat mai multe sireturi si catarame, standuri cu nenumarate cutii pline de CDuri, discuri, DVDuri, reviste, haine, incaltaminte, raritati.

 

 

Ai gusturi exotice? La Summer Breeze te asteapta peste 40 de standuri, unde gasesti tot ce poftesti, de la cercei cu pentagrame, hartie igienica cu cranii desenate si CDuri rare, pana la chilotei cu Dimmu Borgir si presuri cu Sodom.

Ca sa nu te pierzi la Summer Breeze ar mai trebui sa ai in tine un spirit de om civilizat (se
incurajeaza reciclarea plasticelor - pahare, furculite, farfurii), a cutiilor de metal, trebuie sa respecti programul (punctualitatea e lege in Germania) si sa-i tratezi civilizat pe cei din jurul tau la concert. si mai mult decat atat: ai voie sa faci orice si sa te exprimi oricum, atata timp cat asta nu-l deranjeaza pe cel de langa tine.

Incepem maratonul cu scena a doua (oficial denumita "Pain Stage"). De precizat ca pe scenele principale nu s-a cantat in acelasi timp, doar concertele de pe scena a treia s-au suprapus cu cele ale trupelor mari. ABORTED – publicul incalzit de prestatia energica a celor de la ALL ENDS si EMIL BULLS astepta rabdator in fata scenei secundare. Belgienii se pot introduce cu lejeritate in zona brutal death metal cu influente grind, alternanta ucigatoare a celor doi vocali fiind lectie. O prestatie de mare clasa, intretinuta din plin de un public gata de dezmat si receptiv la invitatia lui Sven de a porni cat se poate de des cate un wall of death. Haos in public, un numar mare de spectatori pornesc in crowd surfing spre zona din fata scenei. 

 

ABORTED

 

SALTATIO MORTIS – scena principala (oficial denumita "Main Stage"). Epic folk metal, Germania. Prima trupa cu impact imens la publicul local, o combinatie stranie de muzica medievala cu metal. Cimpoaie, fluiere, instrumente improvizate, totul intr-un ritm saltaret si, desi s-au simtit ceva probleme la sunet, publicul german a avut parte de o distractie serioasa (versurile trupei fiind integral in limba germana).

 

SALTATIO MORTIS

 

 

GRAVEWORM – daca pe CDuri italienii presteaza un gothic black metal foarte melodic, dar energic, live Stefan Fiori si gasca provoaca un macel sonor. A fost un concert plin de viata, cu un vocal extrem de activ (Stefan are talentul de lua scena de la un capat la celalt tot timpul, amintind aici de Felix de la Crematory). Show-ul s-a axat pe piese de pe "Collateral Defect" si "(N)Utopia", lipsa pieselor mai vechi fiind poate justificata, deoarece Graveworm vin destul de des pe scenele germane.

 

GRAVEWORM

 

Nu acelasi lucru se poate spune despre SOILWORK, suedezii oferind un playlist foarte echilibrat. Bjorn este un vocal excelent, cu un timbru mult mai agresiv live decat pe CDuri. Introdusi ca "The one and only Soilwork", meseriasii au trecut fara probleme prin toate cele sapte albume. De departe, cea mai tehnica formatie din festival.

 

SOILWORK

 

Ne deplasam la scena a treia, deoarece avem de sustinut prima trupa romaneasca care a cantat vreodata pe scena Summer Breeze: NEGURA BUNGET. Aproximativ 1000 de spectatori au venit sa-i urmareasca pe timisoreni (trupa a fost programata la o ora accesibila – 18.00, in timp ce pe scena secundara nu era o trupa foarte mare – THE WILDHEARTS, un gen de britpop punk destul de ciudat). Se incepe in forta cu o piesa de mare impact, "Cunoasterea tacuta", se trece prin "Hora soarelui", urmeaza un experiment interesant (o piesa - "Norilor" - cantata impreuna cu Thelemnar, percutionistul trupei Secrets of the Moon) si un final excelent, "Tesarul de lumini".

 

NEGURA BUNGET

 

Pe final de Negura Bunget incepuse pe scena principala ARCH ENEMY. Echipa de 5 entitati death metal din Gothenburg, condusa de Angela Gossow a avut alocata o ora de metal proaspat (cu un iz usor industrializat). S-a insistat un pic pe "Rise of the Tyrant". Suedezii au avut parte de un public excelent, deoarece lansandu-se noaptea lumea se aduna (logic) in special la scena principala.

Luam un respiro (timp in care s-a dezlantuit BEHEMOTH pe scena secundara), revenim la scena mare unde se auzeau deja primele acorduri de PARADISE LOST. Doua piese de pe "In Requiem", ca apoi sa ne departam in timp cu "Erase" si "As I Die" ("o piesa pe care n-o cantam prea des, de care n-au auzit inca mai mult de 10-12 oameni" – Nick Holmes). 

Fiind deja bifati de doua ori in ultimii 3 ani pe scena romaneasca, am sacrificat restul show-ului britanicilor pentru prima portie de experimental din festival: DIABLO SWING ORCHESTRA. sase suedezi in zona metalului de avangarda au avut parte de un public excelent pentru o formatie atat de complicata. O prestatie scenica ceas, bazata pe multa improvizatie, solouri de bas si o voce feminina de opera bine pusa la punct. intr-o scena metalica plina de clisee, DSO este exact genul de muzica necesar unui public educat.

Tot in seria deliciilor neincadrabile stilistic ne indreptam spre Pain Stage, unde la distanta de cinci ani revad PRIMORDIAL, "From the Republic of Ireland!". De la concertul din Timisoara s-au mai adaugat doua albume cu greutate in discografia a probabil singurei formatii care ar avea dreptul sa se descrie "celtic metal". Primordial a fost formatia cu cel mai elegant recital din festival, cu toate ca prestatia a fost usor scurtata, Nemtheanga scuzandu-se pentru faptul ca au urcat pe scena cu tobarul bolnav (motiv pentru care au fost la un pas sa anuleze concertul). Ca si la concertul din Romania, Nemtheanga a urcat pe scena machiat diferit, iar piesa de final a fost cea care a isterizat cel mai mult publicul: "The Coffin Ships".

Putini au facut alegerea mea urmatoare. intre Helloween pe scena mare si CEPHALIC CARNAGE pe scena a treia, i-am ales pe americani. Baietii din Colorado practica un metal extrem de brutal, cu variate treceri prin toate subgenurile: death, grind, sludge, extreme metal. Un show tipic american, plin de viata "si umor", comunicare excelenta cu publicul (desi, fiind american, ai tendinta sa vorbesti foarte repede, ca la tine acasa, iar poporul vorbitor de germana nu a percutat mereu la provocarile brutalitatilor sale). Foarte original finalul de concert, cu o piesa pe care ei au prezentat-o ca fiind "hitul" lor, in realitate o parodie black metal de doua minute in care americanii si-au pus masti cu cruci intoarse pictate si au zbierat ceva neinteligibil la microfon.

Deoarece pe scena a treia a urmat o pauza de 30 de minute, revenim pe scena principala, unde mai prindem un pic de HELLOWEEN. Fiind pe teren propriu, nemtii s-au prezentat live cu tot decorul de scena posibil. Scena plina, public (previzibil) numeros, feedback excelent.

Din nou o alegere: MARDUK sau TYR? Pe suedezi i-am vazut deja chiar anul asta, asa ca optiunea o reprezinta paganii din Insulele Feroe. Recunosc ca te roade curiozitatea sa vezi pe scena o trupa dintr-o tara atipica pentru metal. Ma gandesc ca in postura asta se afla si Negura Bunget atunci cand ajung pentru prima oara intr-o anumita tara... Cu Heri Joensen in postura de vocal (un individ scund, insa excelent ca lider de trupa), Tyr a oferit un concert demn de numele zeitatii de la care l-a imprumutat: plin de vigoare, curaj, razboinic. Un public foarte activ si neasteptat de numeros.

in a doua seara au mai prestat: APOPHIS (death, Germania), DRONE (metalcore, Germania), KISSING DYNAMITE (glam rock, Germania), AHAB (funeral doom, Germania), ONSLAUGHT (thrash, Anglia), CULT OF LUNA (sludge, Suedia), DESPISED ICON (metalcore, Canada).

15 august 2008 – la 11 dimineata incep din nou ostilitatile, insa abia pe la 12.30 ajugem in fata scenei. 3 INCHES OF BLOOD e o gasca relativ noua din Canada, care observ ca deschid cam toate concertele Exodus. A fost si cazul de fata, trupa se potriveste din plin stilului americanilor, poate doar cu un usor mai accentuat filon old school heavy metal.

Ruperile brutale de ritm dauneaza uneori, asa ca, dupa KORPIKLAANI (pe scena mare, o trupa cu un succes urias la nemti – ca un fapt divers, la finlandezi coada la autografe a fost de doua ori mai mare decat la Helloween), pe scena secundara au urcat PRO-PAIN.
New-York-ezii au avut un show bunicel, cu un public activ, insa in fata unei audiente mult mai extaziata de folk metal decat de hardcore. A fost totusi un concert cursiv, inchegat, finalizat cu o piesa de pe foarte proaspatul "No End In Sight".

 

PRO-PAIN

 

si am ajuns la EXODUS. O adevarata lectie de thrash Bay Area style, poate cea mai buna formatie pe felie... Un show simplu, fara inflorituri, insa plin de viata, direct, ca pe vremuri, exact asa cum trebuie sa fie un recital thrash metal. Cu Rob Dukes la voce (un individ masiv, cu o voce puternica), Exodus si-a aratat clasa. 28 de ani de concerte grele si-au spus cuvantul... un show magnific, de urmarit, nu de comentat.

 

EXODUS

 

ELUVEITIE – din nou la folk metal. Mai corect, new wave of folk metal (caci Eluveitie nu au in spate mai mult de sase ani si doua albume). De data asta e noua speranta a Elvetiei, cu un stil mult mai metalizat decat la Korpiklaani sau Saltatio Mortis. Trupa asta vine pe scena cu un arsenal considerabil de instrumente atipice: vioara, flaut, fluier, mandolina, cimpoi, hurdygurdy. Opt entitati in aceasta trupa, un gen accesibil si, evident, foarte bine primit de nemti, multe piese de pe "Slania" si multe motive de voie buna.

 

ELUVEITIE

 

AS I LAY DYING – mi se permite etichetarea "metalcore melodios"? Cam asta e senzatia dupa primul concert As I Lay Dying pe care-l vad... O trupa mult mai ritmata decat Pro-Pain, insa nu la fel de brutala. Noua explozie californiana a gestionat cu atentie o ora de live. S-a mers mult pe "An Ocean Between Us" (chiar si decorurile erau fragmente din coperta acestui album), s-a facut mult crowd surfing si s-a termniat cu un "old school circlepit" pe "94 Hours".

 

AS I LAY DYING

 

END OF GREEN – da, probabil va suna cunoscut... va mai amintiti de liga veche de gothic metal, de Darkseed, Evereve? Din categoria aceea erau si End Of Green, numai ca acum nemtii au cotit-o spre un electro goth mixat cu metal si alternative, sunand un pic in directia noilor albume Paradise Lost. Trupa si-a facut promo intens inaintea festivalului, motivul fiind lansarea noului CD chiar la Summer Breeze ("The Sick’s Sense"). Nemtii chiar au avut parte de un public consistent, poate si datorita faptului ca au au impartit gratuit mii de CDuri la intrare, in prima zi de festival.

 

END OF GREEN

 

SIX FEET UNDER – trupa death metal cea mai asteptata din festival. Sute de oameni au sacrificat fara remuscari End Of Green asteptand o ora in picioare in fata scenei principale venirea meseriasilor din Florida. Iar isteria a pornit din prima secunda, de la primul sunet de chitara. Chris Barnes apare pe scena cu aproape un minut intarziere si, cu un simplu si sec "Summer Breeze!!!" porneste dementa. Se incepe cu piese de "Commandment" si "13", apoi progesiv ne-am indepartat in timp, ajungandu-se la intensitatea maxima cu "The Day the Dead Walked" si cu "One Bullet Left" (fara Ice T, sorry). Barnes controleaza excelent showul si, la insistentele publicului, recitalul se termina glorios cu "TNT". A fost probabil formatia cu cel mai activ public din acest festival.

KATAKLYSM – cata forta sa ai ca sa tii in picioare zeci de mii de oameni, dupa ce si-au sleit toata energia la Six Feet Under? Un simplu "don’t be a pussy, get in the mother-fucker crowd!!!", plus un motiv si mai serios: compania aeriana cu care au venit le-a pierdut instrumentele, asa ca brutalitatile sale au cantat pe sculele impumutate de la Eluveitie. Un motiv aditional de nervozitate, exact ce e nevoie pentru un recital organic death metal. Final cu o piesa pe care au recunoscut ca o canta live pentru prima data: "Taking The World By Storm" (noul single scos la Nuclear Blast).

SUBWAY TO SALLY au avut un succes imens la publicul local, asa ca, acesti Iris ai scenei germane au avut pozitia de top pe scena principala. Acelasi gen de folk metal cu cimpoaie si flaut, ca la Saltatio Mortis si Eluveitie, insa poate faptul ca au 16 ani in spate i-a ajutat sa ajunga in top. Un show urmarit superficial, deoarece pe scena a treia aveam parte de trei formatii originale, dar din zone diferite...

HOLLENTHON – sincer, daca Dimmu Borgir ar canta death metal, cu siguranta ar trebui sa sune ca Hollenthon. Asta e impresia dupa ce am vazut prima data gasca vieneza... El Cochino si El Gore (adica fosta prima linie de la Pungent Stench... ce vremuri! RIP!) au revenit in forta cu trupa care pana in 2007 era probabil doar echipa de tinere sperante (proiect de timp liber al lui Martin Schirenc).  Sala plina a salutat cu o atmosfera bestiala o formatie cu un excelent show: mult balans, ritm, atmosfera. Comparativ cu Pungent Stench, Hollenthon e mult mai melodic, mai proaspat ca sunet si are ceea ce Pungent Stench: parti melodice, bine dozate, chiar si simfonice uneori. De urmarit!

THE VISION BLEAK - o necunoscuta in Romania, o trupa foarte bine primita in Germania. Un spectacol teatral a la Moonspell, Cradle Of Filth, care a prins lejer la nemti. Horror metal, trupa lui Markus Stock (ex-Empyrium), un vocal imbracat in haine ponosite, 45 de minute de morbid, frica si dezgust. Tobias (voce) cu grimase de vesnic nemutumit, pudrat excesiv, bannere cu Seth, multe piese de pe "Carpathia" (stranie potrivire). Final cu "Kutulu!" (probabil piesa lor cea mai ceruta).

JESUS ON EXTASY – ce destepti sunt nemtii cand stabilesc ordinea trupelor... cine putea sa te mai tina in picioare la doua noaptea decat o formatie goth?! Instrumental de tharsh electro goth, dar voce mai mult spre indie goth. Da, e timpul pentru un corset, ceva manusi de piele, lanturi si mult machiaj negru. Fain cantat, insa parca mult mai interesanti pe CDuri... Totusi, un feed-back foarte bun de la public.

 

JESUS ON EXTASY

 

In a treia seara au mai urcat pe scena: DARK AGE (death, Germania), HEIDEVOLK (viking, Olanda), MIDNATTSOL (gothic metal, Germania), SCHELMISH (folk metal, Germania), MAD SIN (psychobilly, Germania), MEGAHERZ (industrial, Germania), ASP (gothic industrial, Germania), ENEMY OF THE SUN (thrash, Germania), XIV DARK CENTURIES (pagan metal, Germania), BELOVED ENEMY (goth crossover, Germania), SWORN (extreme metal, Norvegia), ROTTEN SOUND (grind, Finlanda), MÅNEGARM (death, Suedia), SHADOW REICHENSTEIN (punk rock, SUA), TEXTURES (death, Olanda).

16 august 2008 – ultima zi de festival... Iar ne trezim la 11 dimineata. DEBAUCHERY au dura misiune de a deschide ziua de sambata, cea in care se astepta cel mai numeros public. Nemtii n-o duc rau, sunt la o casa de discuri buna (AFM), au nucleul lor de fanatici, insa death metal "sangeros" la prima ora e cred mai mult decat poti indura...

 

DEBAUCHERY

 

Continuarea a fost la fel de grea "la stomac", prima trupa pe scena mare fiind un masacru grindcore: JAPANISCHE KAMPFHÖRSPIELE. Autodefiniti "grind punk", trupa din Essen a venit la inaintare cu un show ultraviolent, cu multe ruperi de ritm si cu doi vocali de-a dreptul "salbatici" pe scena. O formatie tipica de metal inuman, cu un public clar delimitat, extrem de rapid, de la care insa se astepta mai multa varietate. Din pacate n-a fost decat agresivitate lipsita de picanteriile tipice genului...

 

JAPANISCHE KAMPFHORSPIELE

 

OLD DEAD TREE – exact opusul. Mult prea complicati pe CD, insa cu un mesaj bine definit pe scena. Noua achizitie a Season Of Mist provine din Franta, iar metalul practicat de ei pe scena este mult mai cursiv decat pe albume, un melanj de gothic, black, doom si experimental, combinatia pretentioasa de Porcupine Tree, Anathema, Mayhem si Katatonia. Trupa a fost insa dezavantajata si de sunet, dar si de publicul redus. Pacat...

 

THE OLD DEAD TREE

 

ENDSTILLE – nu credeam ca mai exista inca formatii raw black metal care sa arate ceva cat de cat mai aproape de originalitate. Machiatii de mai jos provin din Germania si poarta cu mandrie definitia de "cea mai urata si agresiva trupa black metal". Nu chiar, dar pe aproape... Un black agresiv, dar nu monoton, cu un impact foarte bun la audienta si cu ceva idei interesante. Desigur, la doua pe la pranz nu ai chef de cruci intoarse, gloante si blasfemie, insa "Endstille ist Reich!"...

 

ENDSTILLE

 

KEEP OF KALESSIN – trupa lui Obsidian Claw (chitarist de ocazie in turneele Satyricon, formatie de la care a si preluat unele influente). Gasca e destul de veche, insa abia in ultimii doi ani a iesit in evidenta, de cand a lansat "Armada". Trupa asta (prin care au mai trecut se pare Frost si Attila Csihar) provine, evident, din Norvegia si se identifica black metalului melodic. Un show bine primit de public, corect execultat, chiar si fara decoruri spectaculoase (cum au fost la trupa anterioara).

 

KEEP OF KALESSIN

 

DISMEMBER – naucitor sa relizezi ca au trecut 20 de ani peste suedezi... Numiti in prezentarea oficiala a festivalului "dinozaurii death metalului", gasca din Stockholm s-a prezentat impecabil, in ciuda problemelor de sunet (care, surprinzator, au aparut doar in ultima zi): brutal, elegant, direct. Final cu "Collection by Blood" (de pe "Massive Killing Capacity", o piesa gustata din plin de spectatori).

 

DISMEMBER

 

Urmeaza ENSIFERUM, o trupa aparte in zona folk-pagan metal. Mult mai aproape de metal totusi, Ensiferum sunt mai usor de digerat de fanii metalului traditional. S-a trecut prin toate cele trei albume, s-a pornit isteria pe "Blood is the Price of Glory", s-a prestat energic, s-au facut crowd surfing si wall of death din plin ("the wall of death was beautiful, danke schon!" – Petri Lindroos, voce) si s-a terminat glorios cu "The Battle Song" (de pe primul lor album).

 

ENSIFERUM

 

Despre trupa urmatoare sunt mai multe de spus... H-BLOCKX e o formatie de care sigur multi au uitat, nu insa si germanii (ca doar erau pe teren propriu alternativistii). Poate cea mai iesita din tipicul festivalului trupa de la Summer Breeze a declansat si cea mai palpitanta poveste out of topic. S-a intrat foarte repede in zona "funny" a recitalului, cu preluarea "The Power" de la Snap. OK, vara, cald, mult metal extrem inainte, atmosfera mai degajata in public, multe paie pe jos (aduse intentionat, pentru a preveni eventuala ploaie care ar fi adus automat un noroi de proportii) si ... din spatele publicului se porneste un sir de vreo 50-100 de metalisti care incep sa-l poarte pe brate pe "zeul" cerb, o noua "zeitate pagana", in realitate o jucarie facuta din sticle de plastic si din cutii de bere, lipite cu scotch. La cativa pasi in spate era si "zeul" covrig (vezi pozele). Noua "secta" incearca sa intre prin backstage, dar e rapid blocata de echipa de security. Gasca se intoarce si forteaza intrarea in fata scenei, in zona fotografilor. Evident, sunt blocati a doua oara. Scandand incontinuu "Urmati cerbul!", din ce in ce mai multi se "lipesc" de rand. Se aseaza in fata scenei, in primele randuri, se pun pe vine si scandeaza din ce in ce mai tare indemnul la a urma "noua zeitate", moment in care H-Blockx opresc showul. Ca sa potoleasca razmerita, un membru din echipa de paza ia in primire "zeitatile" si le urca pe scena pentru cateva secunde. Delir, multimea si-a primit ceea ce astepta, gasca se retrage. H-Blockx revin pe scena, ritmul ii prinde din nou pe cei din public si in doar cateva minute incepe o bataie generala cu paie... spre scena, spre public, spre security. Echipa de paza si ordine riposteaza cu furtun de apa, publicul arunca din ce in ce mai multe paie spre scena. Interesant ca oamenii de la paza au perceput cum trebuie "dementa", rezolvand situatia intr-un mod neagresiv.

 

H-BLOCKX

 

E timp de doua piese SONIC SYNDICATE (suedezii sunt foarte buni pe felia deathcore, cu un start excelent spre varf, trupa fiind deja sub contract cu Nuclear Blast, cu o fata la bas si cu o ocazie speciala – showul lor de la Summer Breeze va fi scos ca DVD). Trebuie sa-i sacrificam pe suedezi, deoarece la scena mica avem ceva delicios: MISANTHROPE. Pentru prima data in concert in Germania, elita metalului francez n-a reusit sa adune prea multa lume pe scena a treia, din pacate. "Salut à tout le Francophones!" – si toti am ridicat mana, caci se pare ca s-a cantat in familie, gazdele germane fiind prezente in numar mic... Phillipe a prezentat noul album, "IrremeDIABLE", a stropit cu sampanie si a incheiat previzibil cu "Batisseur de Cathédrales". "You are the heavy metal intellectuals!"... asa e, trebuie sa stii cum sa asculti Misanthrope.

 

MISANTHROPE

 

De la NOVEMBRE ma asteptam la un concert similar celui din 2006 din Romania, insa a fost sa fie altceva. Un concert mult mai agresiv, mai "infipt". Un nou tricolor de origine latina si una din putinele formatii care a coborat in fata scenei sa isi salute spectatorii. Simplu si elegant.

A vedea DESTRUCTION la ei acasa e un sentiment aparte, deoarece si in acest caz treaba sta altfel. Longevivul trio german de thrash vine pe scena germana cu un spectacol mult mai impresionant decat ce ne-a fost dat sa vedem acum trei ani in Romania sau in alte tari, cu alte ocazii. Show cu flacari non-stop in fata scenei, aventuri cu macelarul de pe coperta de la "Inventor of Evil" (da, omul ala exista, nu e desenat! Meseriasul a alergat tot timpul cu satarul dupa 3 femei pe scena). Spectacol din plin, din toate punctele de vedere, piese alese una si una.

CRADLE OF FILTH a fost capul (oficial) de afis al festivalului. Din pacate pentru ei publicul a fost de alta parere si, daca englezii au incercat sa ofere un show decent, publicul n-a ezitat sa ii intampine cu suluri de hartie igienica. OK, Dani Filth are o maniera personala de a intrepreta (poate asta da si nota de originalitate a trupei), insa o buna parte din public l-a bruiat tot timpul. Publicul parea sa fie mai mult curios si mai putin interesat sa interactioneze. Piesele s-au vrut a fi un "best of the best", dar Dani a lasat tot timpul impresia ca il irita modalitatea in care a fost intampinat. Dupa aproximativ o ora concertul s-a intrerupt brusc pret de cateva minute, s-a mai cantat o piesa, apoi trupa s-a restras definitiv de pe scena Summer Breeze, fara cuvinte de ramas bun.

Si ca totul sa se termine frumos, finalul l-a avut in grija ANATHEMA. S-a pornit direct cu piese de baza, "Fragile Dreams" si "Empty". Fratii Cavanagh sunt intr-o dispozitie deosebita, parca in contrast cu ce s-a vazut la Cradle Of Filth. "A Natural Disaster" (moment in care e introdusa Lee Douglas), "Sleepless", "A Dying Wish" (ce surpriza!!!), un intermezzo Pink Floyd, "One Last Goodbye" si un final pe un al doilea cover Pink Floyd. "We Dont Need No Education"... posibil, dar Summer Breeze ne trebuie.

In ultima seara au mai cantat: AUTUMN (gothic, Olanda), HACKNEYED (death, Germania), NEAERA (melodic death, Germania), PRIMAL FEAR (power, Germania), HEAVEN SHALL BURN (metalcore, Germania), AGRYPNIE (black, Germania), NME.MINE (alternative, Germania), HACRIDE (groove metal, Franta), MISERY SPEAKS (metalcore, Germania), MUSTASCH (stoner, Suedia), JACK FROST (heavy, SUA), DARK FORTRESS (melodic black, Germania).
 
Epilog: pentru 2009 a confirmat deja Amon Amarth.

fotografii: Alexandra Pirlea

Vezi galeriile trupelor: 3 Inches of Blood, Aborted, Arch Enemy, As I Lay Dying, Born From Pain, Cradle of Filth, Destruction, Dismember, Eluveitie, Endstille, Ensiferum, Exodus, Graveworm, Hail of Bullets, Helloween, Hollenthon, Kataklysm, Keep Of Kalessin, Korpiklaani, Misanthrope, Negura Bunget, Novembre, Paradise Lost, Primordial, Pro-Pain, Saltatio Mortis, Six Feet Under, Soilwork, Sonic Syndicate, Subway to Sally, The Old Dead Tree, The Vision Bleak, Týr

Data concert:  August 14, 2008  | 4 Comentarii  | 8755 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SUMMER BREEZE FEST - editia a 11-a: folk metal, death si metalcore... plus câteva delicatese

  • Wacken is the real deal...................

    1. Posted by JollyRoger | 03 Septembrie 2008 14:28
  • Nu pot zice decat ca arata a cronica de concert realizata profesionist , imi plac mult descrierile si modul in care povesteste omul acesta : Titus tine-o tot asa !!

    2. Posted by Bogdan | 05 Septembrie 2008 06:26
  • btw : nu are importanta care e mai bun : Wacken sau Summerbreeze : eu as merge la ambele , asa poti vedea si trupe ffff cunoscute dar si trupe de care nu a auzit nici naiba .

    3. Posted by Bogdan | 05 Septembrie 2008 06:28
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte