KALMAH - 12 Gauge

12 Gauge FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 03.03.2010
CASA DE DISCURI: Spinefarm
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.8
NOTEAZA ALBUM: 22 voturi

Top 2010: #242
Kalmah more
Componenta:
Pekka Kokko - voce, chitara
Antti Kokko - chitara
Marco Sneck - clape
Timo Lehtinen - bas
Janne Kusmin - tobe
TRACKLIST:

1. Rust Never Sleeps2. One of Fail3. Bullets Are Blind4. Swampwar5. Better Not to Tell6. Hook the Monster7. Godeye8. 12 Gauge9. Sacramentum
Sunt un fel de "Morometi" ai Finlandei. Doar ca, din cauza conditiilor locale, locuiesc intr-o mlastina. Si seamana mai degraba cu personajele din Wrong Turn  sau din The Hills Have Eyes decat cu taranii nostri. Probabil ca iarna pescuiesc sau cultiva ceva ce creste intr-o mlastina. Iarna vaneaza cu o pusca calibrul 12. Cel putin asa se vede din clipul video cu acelasi titlu. Nu e shotgun-ul din Doom sau Fallout, ci o flinta de pe vremea bunicilor sutita probabil de la rusi in timpul razboiului. Ne-am putea astepta sa cante ceva traditional sau sa maraie ceva in timp ce devoreaza bucati de carne de provenienta dubioasa. Insa ei ne delecteaza cu death melodic de cea mai buna calitate. Iar filmarile din studio ne arata ca se pricep la ceea ce fac. Jane Kusmin mitraliaza ritmuri frenetice la tobe desi are piciorul in ghips, Antti Kokko ne demonstreaza ca isi mai aminteste sa cante Mozart la chitara acustica inainte de a incepe inregistrarea unor riff-uri furibunde iar Pekka Kokko se amuza de minune in timp ce inregistreaza partea vocala.

Ce-i drept Kalmah nu au evoluat prea mult de la primul lor album, Swamplord. Ei compun acelasi death melodic cu influente Children of Bodom (la fel ca si compatriotii lor Norther si o puzderie de alte trupe anonime) si fiecare nou album ne arata ca Hatebreeder li s-a imprimat adanc pe creier. Totusi, dincolo de stagnarea stilistica, muzica lor ramane la fel de bine lucrata si se vede ca, dincolo de limitele creativitatii pomenite mai sus, Kalmah fac tot ce pot pentru a mai stoarce ceva din sound-ul pe care il produc de zece ani.

12 Gauge merge pe linia cunoscuta, cu niste mici modificari. Chiar daca cel mai important element ramane chitara, ea nu mai iese atat de mult in fata in comparatie cu albumele anterioare, fiind insotita, de fiecare data, de celelate instrumente. Solourile raman la fel de de infectioase si ne demonstreaza ca Antti nu si-a iesit inca din mana. Din loc in loc, intalnim si pasaje de chitara acustica sau pasaje mai calme de sintetizator cu rolul de a crea atmosfera. Elemente orchestrale (create bineinteles tot de clape) adauga si ele un plus de atmosfera bombastica din cand in cand. Solourile la clape, presarate ici si colo, completeaza interpretarile de virtuoz ale lui Antti. Growling-ul lui Pekka a suferit si el unele modificari. Pekka a revenit la tonul mai grav din primele albume, ton pe care il abandonase la un moment dat pentru sunete mai inalte.

Albumul nu contine melodii slabe si, pe ansamblu, se poate spune ca melodiile sunt mai bine lucrate decat cele de pe albumele anterioare. Ritmuri complexe se succed cu repeziciune, iar accentul e pus pe colaborarea instrumentelor si nu pe solouri. Fiecare piesa te atrage prin ceva - un solo la chitara, un refren catchy, un pasaj la chitara acustica sau imbinarea perfecta a acestor elemente.

Inainte de a asculta 12 Gauge as fi dorit de la  Kalmah sa fi venit cu ceva revolutionar, insa acum m-am resemnat. Poate ca e mai bine asa. Poate Kalmah nu pot mai mult. Decat experimente ratate, e mai bine sa ramana la ceea ce stiu sa faca atat de bine. Si abandonand simtul critic trebuie sa recunosc ca 12 Gauge imi place la fel de mult ca restul albumelor Kalmah.

Arthur more Nota: 8


Posted at 11:58 |  11 Februarie 2010  | 0 Comentarii  | 3584 Vizualizari

Comenteaza la: 12 Gauge

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way