ELEND - A World in Their Screams

A World in Their Screams FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 23.04.2007
CASA DE DISCURI: Prophecy Productions
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 5 voturi

Top 2007: #267
Elend more
Componenta:
Alexandre Iskandar Hasnawi - voce, toate instrumentele
Renaud Tschirner - voce, toate instrumentele
Roland Sebastien - voce, toate instrumentele
Esterie Remond - soprana
David Kempf - vioara


TRACKLIST:

01. Ophis puthôn02. A World in Their Screams03. Ondes de sang04. Le Dévoreur05. Le Fleuve infini des morts06. Je rassemblais tes membres07. Stasis08. Borée09. La Carrière d'ombre10. J'ai touché aux confins de la mort11. Urserpens

La momentul acela [inceputul anilor ’90 – n.red] aria muzicii violente si opresive era in crestere si oamenii erau mult mai curiosi decat sunt astazi. Poti sa iti dai seama de asta numai comparand aparitiile de discuri cu muzica violenta de la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90 cu pleiada de copii ieftine din zilele noastre. Pe atunci originalitatea era cuvantul cheie. Astfel raspundea in 2006 Renaud Tschirner intrebarii lui Sake de ce albumele Elend au fost inglobate curentului metal, intr-unul dintre cele mai reusite interviuri realizate pana acum de Metalfan. Intr-adevar, Elend se numara printre putinele trupe care au reusit sa fie asimilate curentului metal extrem fara a folosi chitari electrice, growl sau blast beat-uri.

Muzica Elend poate fi descrisa ca o muzica simfonica foarte violenta, atipica si cu multe valente, pe care o simpla eticheta stilistica nu le poate rezuma. Desi similara ca structura cu operele compozitorilor clasici, abordarea Elend nu tine cont de reguli, iar aranjamentele lor depasesc bariere in termeni de diversitate vocala si densitate orchestrala. Folosind o instrumentatie traditionala, inspirata din muzica clasica post-romantica, Elend au introdus in propriile compoziti  percutii si elemente moderne provenite din zone precum ambient, noise sau industrial.

A World in Their Screams este cel de-al treilea album din cele cinci care compun ciclul “vanturilor”, ciclu inceput in 2003 cu  Winds Devouring MenA World in Their Screams este cu siguranta cel mai extrem produs discografic Elend, deopotriva disarmonic, terifiant si de o intensitate care atinge cote neexplorate pana in prezent de trioul austriaco-francez.  Spre deosebire de primele doua albume din ciclul "vanturilor", unde exista un echilibru (fragil ce-i drept) intre melodie si agresivitate, acesta este aproape inexistent pe ultimul album.

Simfoniile apocaliptice Elend sunt orice, numai usor de ascultat nu si necesita o stare de spirit adecvata, altfel auditia se poate transforma rapid intr-o tortura. Melanjul dintre muzica neo-clasica si elementele avantgardiste specifice compozitorilor moderni este pus in valoare prin structuri complexe si aranjamente neobisnuite, imprevizibile. Pe palierul vocal, Elend au optat de data aceasta pentru o tehnica mai putin folosita pe albumele precedente - versuri in limba franceza, soptite de o voce masculina si dublata pe alocuri de coruri sobre, care contribuie semnificativ la atmosfera apasatoare a albumului. Vocea angelica feminina nu isi face simtita prezenta decat la inceputul primei piese si doar pentru a amplifica si mai mult contrastul cu explozia violenta care incheie compozitia Ophis puthôn.  Daca pe Sunwar The Dead percutia juca un rol esential, pe noul album ea nu mai reprezinta decat un mijloc foarte util pentru a crea un peisaj sonor agonizant. In schimb viorile ies in evidenta, trasand pentru scurte perioade de timp coordonatele unui univers de o fragila acalmie.

La inregistrarea acestui album au contribuit mai multi ingineri de sunet si un numar de 20 de instrumentisti si vocalisti apartinand ansamblului Orphique. Prin urmare, este nevoie de un sistem audio performant si, evident, de CD-ul original pentru a deslusi nenumaratele fatete ale albumului, imposibil de descifrat la o ascultare superficiala. Chiar daca A World in Their Screams are o durata de 58 minute si este o calatorie muzicala foarte solicitanta, discul se termina abrupt, lasand locul urmatorului capitol al epopeii, pe care personal, il astept cu nerabdare.

 


Dragos P. more Nota: 9


Posted at 22:36 |  29 Mai 2007  | 3 Comentarii  | 6184 Vizualizari

Comenteaza la: A World in Their Screams

  • Frumos albumul.Dar totusi le-am gustat mai mult pe cele de dinainte din punct de vedere instrumental.Din pacate eu nu stiu franceza si mie greu sa inteleg ce zice.Sper sa apara o traducere in engleza pe undeva

    1. Posted by catalin | 02 Iunie 2007 23:10
  • traducerea a aparut pe situl oficial elend (www.elend-music.org) la sectiunea downloads. o sa-mi ia ceva timp sa inteleg conceptul. una peste alta este un album cel putin excelent care trebuie sa iti dea voie sa-l asculti si nu cand ai tu chef.... eu unul as fi preferat versurile tot in latina ca-n vechile albume. efectul ar fi fost si mai brutal. parerea mea ;)

    2. Posted by mase | 03 Iunie 2007 22:56
  • ai dreptate cu versurile in latina dar totusi si in engleza suna bine Winds devouring man sau Sunwar the dead.Cand am citit traducerea in engleza am citit-o foarte poetic pur si simplu a venit natural..Am ramas uimit de asta.M-au impresionat :)

    3. Posted by catalin | 12 Iunie 2007 13:25
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way