INSOMNIUM - Across the Dark

Across the Dark FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 26.09.2009
CASA DE DISCURI: Candlelight Records
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 2009: #47
Insomnium more
Componenta:
Niilo Sevänen - voce, bass
Ville Friman - chitara
Ville Vänni - chitara
Marcus Hirvonen - tobe
TRACKLIST:

01. Equivalence02. Down with the Sun03. Where the Last Wave Broke04. The Harrowing Years05. Against the Stream06. Lay Of The Autumn07. Into the Woods08. Weighed Down with Sorrow

Trebuie sa recunosc ca am asteptat cu oarecare interes noua creatie Insomnium, precedentele incercari discografice ale finlandezilor nefiindu-mi tocmai indiferente.
Ascultand Across The Dark am fost pus in fata unei dileme, pe de o parte albumul mi-a placut inca de la prima auditie, dar in acelasi timp am stiut imediat ca discul nu face decat sa recicleze aceleasi vechi formule, retete pe care nici macar nu le-au inventat membrii Insomnium. Senzatia de familiaritate devine aproape d?j? vu pe masura ce se scurg minutele si odata cu ele, cele opt piese ale albumului. Death metal-ul melodic marca Gothenburg este impletit (cu multa atentie si talent trebuie sa recunosc) cu melancolia intunecata a metalului finlandez de inspiratie Amorphis si Sentenced, un melanj stilistic care a reprezentat intotdeauna nucleul muzicii Insomnium.
Nu este mai putin adevarat ca cei 4 finlandezi arata pe Across the Dark o tehnica instrumentala si o maturitate compozitonala care face ca piesele sa curga mult mai fluid si dinamic decat pe albumele precedente, dar dincolo de suprafata constati ca muzica a ramas in esenta aceeasi. Oricat de bine ar suna piese ca Down With the Sun sau The Harrowing Years nu poti sa nu remarci ca evolutia este inexistenta, iar schimbarile sunt superficiale si tin mai degraba de forma. Cea mai importanta modificare a fost operata la structura pieselor, care sunt acum mult mai compacte si simpliste, fapt care le face mai accesibile, cu fragmente catchy si usor de tinut minte. 
Accentul cade pe o singura chitara principala, care livreaza riff-uri deopotriva agresive si melodioase. Multiplele straturi de riff-uri, duelul chitarilor de pe albumele precendete si schimbarile de ritm au fost aproape complet elimnate pe Across the Dark.  In locul acestora clapa isi face mai pregnant simtita prezenta, desi acest instrument are un rol complementar, de a intregi atmosfera.
Si la nivel vocal Insomnium au operat cateva modificari, prin implementarea unor vocalize clean, ce se rezuma in cele din urma la scurte interventii pe cateva piese, fara a influenta major directia albumului. In 90% din timp avem acelasi growl conventional al lui Niilo Sev?nen, lipsit de emotie si variatie. O voce cu mai multa personalitate ar fi un avantaj consistent pentru muzica finlandezilor, care este clar deficitara la acest capitol.
O veche zicala spune ca ulciorul nu merge de multe ori la apa; in cazul Insomnium a mers deja de patru ori si cred ca data viitoare le va fi fatal finlandezilor in cazul in care se vor prezenta din nou cu acelasi recipient. Pana atunci , daca puteti trece cu vederea lipsa crasa de originalitate si tot ce s-a facut pana acum pe acest segment stilistic, va puteti bucura de un album placut,  cu destule piese reusite.


Dragos P. more Nota: 7.5


Posted at 14:43 |  01 Septembrie 2009  | 5 Comentarii  | 3353 Vizualizari

Comenteaza la: Across the Dark

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way