MASTERPLAN - Aeronautics

Aeronautics FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.01.2005
CASA DE DISCURI: AFM Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 2005: #24
Masterplan more
Componenta:
Jorn Lande - voce
Roland Grapow - chitara
Uli Kusch - baterie
Jan S. Eckert- bass
Axel Mackenrott - clape
TRACKLIST:

01. Crimson Rider02. Back for My Life03. Wounds04. I'm Not Afraid05. Headbanger's Ballroom06. After This War07. Into the Arena08. Dark from the Dying09. Falling Sparrow10. Black in the Burn

Incep aceasta recenzie cu o afirmatie care probabil o sa atraga multe injuraturi si o sa imi aduca multe suturi, fie ele la figurat, in partea dorsala a corpului. Care e aceasta afirmatie? Pai ar fi ca aprecierea mea vis-à-vis de scena germana de gen (Helloween, Gamma Ray, Blind Guardian, Accept, Grave Digger, Running Wild) s-a datorat mai mult respectului fata de muzicieni decat unor afinitati reale cu muzica in sine.

Tocmai datorita acestui fapt, cand in 2003 am avut ocazia sa pun mana pe albumul de debut Masterplan, primul impuls a fost acela de a stramba din nas si a bombani dandu-mi ochii peste cap: Alta trupa de metal melodic german.

Daca albumul self-titled al trupei nu m-a impresionat decat partial, cu Aeronautics treaba sta cu totul altfel. Pentru mine primul impact este intotdeauna vital iar cel de-al doilea produs al "nemtilor" m-a lovit direct si fara drept de apel, reusind sa ma tina conectat 100% pe parcursul tuturor auditiilor de pana acum (si au tot fost vreo 5-6).

Poate o sa va/ma intrebati ce anume imi place cel mai mult la album sau cum de am avut indrazneala sa il apreciez. melodie, domnule, dar melodie frumoasa si curgatoare si invaluitoare si eleganta. Nimic siropos, nimic fortat, ci doar o imensa placere de a canta care razbate din toate inflexiunile vocii lui Jorn Lande si din fiecare nota a celorlalti muzicieni.

De pe situl oficial trupei am aflat ca claparul Axel Mackenrott are un doctorat in stiinte muzicale si acest lucru nu m-a surprins deloc. Ceea ce face pe Aeronautics e arta si precizie, vorba cui stiu eu, fie ca vorbim despre momentele in care intretine atmosfera si "sta" doar in fundal, fie ca povestim despre cele in care iese in fata, dezlantuindu-se in adevarate furtuni solistice. Iz-ul progresiv si uneori simfonizant pe care il are muzica Masterplan i se datoreaza in foarte mare masura.

Experienta si abilitatile tehnice ireprosabile ale lui Roland Grapow si Uli Kusch, secondate indeaproape de indemanarea basistului Jan S. Eckert fac ca din punct de vedere ritmic sa nu existe nici o fisura sau contratimp in angrenajul numit Masterplan.

In fine, ultimul dar nu si cel din urma strigat la apel este Jorn Lande, un norvegian cu o voce cu timbru minunat, cald si usor saptezecist, care completeaza sublim, ridicand aproape la rang de perfectiune un Aeronautics care nu ar trebui sa va lipseasca din colectie.


Sake more Nota: 9.5


Posted at 12:33 |  22 Ianuarie 2006  | 0 Comentarii  | 5339 Vizualizari

Comenteaza la: Aeronautics

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne