ALMAH - Almah

Almah FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 30.06.2006
CASA DE DISCURI: Rock Brigade
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 4 voturi

Top 2006: #103
Almah more
Componenta:
Eduardo Falaschi - voce
Emppu Vuorinen - chitara
Lauri Porra - bas
Casey Grillo - tobe

invitati
Mike Stone - chitara
Eddie Ardanuy - chitara
TRACKLIST:

01. King02. Take Back Your Spell03. Forgotten Land04. Scary Zone05. Children of Lies06. Break all the Welds07. Golden Empire08. Primitive Chaos09. Breathe10. Box of Illusion11. Almah

Iata ca ne mai parvin ceva vesti din Brazilia, pentru cei care se intreaba unde au disparut baietii de la Angra. Au trecut deja doi ani de la lansarea ultimului album al trupei si un an de la aparitia discului solo al chitaristului Kiko Loureiro. Nu stiu ce-or face ei acolo de nu se mai aude nimica despre vreun disc nou, dar pina una alta, sa ne reculegem si sa vedem ce e cu Almah, caci acest disc ne-a luat pe nepregatite. Vocalul Eduardo Falaschi a pus cap la cap citeva cintecele, a adunat citva amici care sa-l ajute la inregistrari si si iata-l gata ofere fanilor Angra ceva cu care sa-si mai ocupe orele de asteptare. Daca numele amicilor lui Edu va suna cunoscut, nu va nelinistiti, este un lucru normal, pentru ca Emppu lucreaza la Nightwish, Lauri la Stratovarius si Casey la Kamelot. Acuma sa nu credeti ca deja stiti cum suna discul, pentru ca nu prea are legatura cu trupele din care vin interpretii. Poate nu stiati, nici eu nu stiam, am aflat cu ocazia acestei recenzii, ca Edu Falaschi, pe linga faptul ca este un vocalist foarte talentat, este si multi-intrumentist: stie tobe, bas, chitara acustica si clape. Pe Almah face vocile, chitara acustica, clapele, este compozitor, producator, si autor al liniilor de tobe, bas si chitara, deci e ca un fel de Figaro-n sus, Figaro-n jos, le face si le drege pe toate frumos. Ce a iesit.

Sa-i zicem hard rock melodic, desi e destul de variat ca sa-mi dea o oarece nesiguranta in voce, dar oricum, melodia e in prim plan. Prima intrebare este, desigur: seamana cu Angra? Intr-o proportie acceptabila, adica avem o piesa care e Angra cap-coada, Take Back Your Spell, una dintre cele mai bune de pe disc, speed melodic cu refren excelent, de genul celor de pe Temple of Shadows. Acuma, cine a ascultat ultimele doua Angra, e familiarizat intr-o oarecare masura cu stilul de a compune pe care il va intilni aici, pentru ca Edu nu isi asuma cine stie ce riscuri de a explora teritorii si experimenta formule. In acelasi timp, Almah este un album destul de variat si de diferit de ceea ce cinta cu trupa lui principala pentru a nu fi plicticos si inacceptabil de reduntant.

Inca de la prima ascultare, mi-au atras atentia piesele lente, hai sa le zic, generic, balade. In mare parte acustice, cu linii vocale perfect imaginate si interpretate, se pare ca asta este punctul forte al lui Edu, si exemplele pe acest disc sunt Primitive Chaos, Forgotten Land si piesa de titlu, care nu au nevoie de prea multe instrumente si aranjamente ca sa te cucereasca. In mod clar, forta discului sta in momentele, sa le zic lirice, in care vocea iese la rampa si isi demonstreaza expresivitatea, insotita discret de o chitara sau de un pian. Celelalte piese nu sunt la fel de impresionante, dar constituie o auditie placuta amestecind cu indeminare rock FM cu progressive cu pop rock si cu heavy metal, aducindu-mi in minte nume ca Iron Maiden, Marillion, Bon Jovi sau Royal Hunt. Trebuie sa recunosc totusi ca prima piesa, King, m-a surprins, nu imi imaginam sa-l aud cintind asa ceva, un metal destul de heavy, cu o voce ragusita si aproape latrata, pe ritmuri sacadate, dar cu un refren totusi fredonabil. Chiar incepusem sa ma intreb "eu ce ma fac daca tot albumul este asa", insa pina la urma chiar a inceput sa imi placa farmecul ei din topor.

Prietenii instrumentisti nu se omoara cu firea sa se individualizeze prin cine stie ce momente de virtuozitate si nici chiar Edu nu mi se pare ca si-ar da sufletul la microfon, asa ca rezulta un album de vacanta, cintat din placere si cu relaxare si pe care tot la fel at trebui sa il luam si noi si sa-l ascultam.


Klawz more Nota: 8


Posted at 17:56 |  17 Iulie 2006  | 0 Comentarii  | 6331 Vizualizari

Comenteaza la: Almah

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)