ANTHRAX - Anthems

Anthems FORMAT: MCD
DATA APARITIEI: 22.03.2013
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 12 voturi

Top 2013: #216
Anthrax more
Componenta:
Joey Belladonna - voce
Scott Ian - chitara, voce
Rob Caggiano - chitara
Frank Bello - bas
Charlie Benante - tobe, percutie

Invitati:

Phil Campbell - chitara (2)
Fred Mandel - clape (4)
TRACKLIST:

01. Anthem (Rush cover)02. Jailbreak (Thin Lizzy cover)03. TNT (AC/DC cover)04. Smokin' (Boston cover)05. Big Eyes (Cheap Trick cover)06. Keep on Runnin' (Journey cover)07. Crawl (album version)08. Crawl (special remix)
Trebuie sa recunosc ca ma dau in vant dupa cover-uri atat timp cat sunt realizate bine. Nu caut atat de mult ca acestea sa sune cat mai aproape de original, pe cat  sa sune diferit si ca artistul sau trupa ce le realizeaza sa isi puna amprenta personala asupra respectivelor compozitii. Si cred ca asta ar trebui sa si fie scopul lor. Nu are niciun sens sa canti piesa altei trupe fix ca respectiva trupa si sa nu reusesti sa transmiti nimic din ce-i al tau.
Ascultand materialul de fata, pot spune ca Anthrax s-a achitat destul de bine de indatoriri si per total a reusit sa ofere un material frumusel. Prima piesa de pe disc este Anthem, un cover dupa o piesa a grupului canadian Rush. Piesa canadienilor a fost lansata in anul 1975 si face parte de pe albumul Fly by Night (nu vi se pare ca discul celor de la Deftones - Diamond Eyes are o coperta ce seamana izbitor de mult cu cea a discului asta?). Anthrax a reusit sa-i ofere o alta dinamica piesei, iar pentru acest lucru este responsabil in principal Charlie Benante care ofera o partitura de tobe cu mai "multa carne" pe ea in comparatie de originalul batut de Neil Peart ce este scos din progressive rock-ul anilor '70. Ambele variante imi plac la fel de mult, dar m-am gandit cum ar fi daca piesa asta ar fi un pic mai alerta. Anthrax a reusit sa se achite excelent de indatoriri si la fel cum Charlie ofera un plus prin executie, Joey Belladonna se ridica la inaltime si reuseste sa ofere o executie apropiata de glasul lui Geddy Lee fara sa se simta nici un fel de fortare si fara sa-si piarda din carisma.

Cea de a doua piesa a discului este Jailbreak, un cover dupa Thin Lizzy, piesa a irlandezilor pe care a inclus-o si Iris pe EP-ul Casino (1999). Ei bine, Joey Belladonna nu-i Phil Lynott. Aici Anthrax in are in postura de invitat special si pe Phil Campbell (Motorhead). Piesa nu iese cu nimic special in evidenta. Executie buna, dar nimic care sa faca sa atarne atat de greu balanta in favoarea Anthrax.

Si iata ca am ajuns si la cea de a treia compozitie: T.N.T. un cover dupa AC/DC. Cred ca piesa asta nu mai are nevoie de nicio introducere. Piesa inclusa de australieni pe discul High Voltage (1976). Scott Ian & Rob Caggiano ofera un duel interesant de chitara, iar Frank Bello si Charlie Benante se ocupa cu brio de sectia ritmica. Per total ok, dar nimic spectaculos.

Cea de a patra piesa de pe disc este Smokin', cover dupa... Boston! Sunt sigur ca cei mai multi dintre fanii Anthrax nu asculta in mod obisnuit Boston, care fie vorba intre noi e un grup ce face un rock frumusel cu multe discuri de platina, dar nu care sa te dea pe spate. A reusit insa Scott Ian et Comp cu acest cover. Anthrax a reusit sa transforme prin executie o piesa rock semi-fada, intr-o piesa hard rock destul de reusita.

In ordinea numerelor de pe tricou intra in arena piesa cu numarul 5. Big Eyes un cover dupa Cheap Trick, piesa lansata de americani in 1977 pe discul In Color. La fel ca si-n cazul piesei anterioare, Anthrax a reusit sa ofere o noua dinamica piesei. Nu ca Cheap Trick ar fi fost niste prafuiti, doar ca Anthrax  a reusit sa dea un aer metal compozitiei.

Ultimul cover de pe disc este reprezentat de o piesa semnata de grupul Journey. Mai exact Keep on Runnin' ce figureaza pe albumul Escape lansat in anul 1981. Keep on Runnin' nu a fost din pacate scoasa in fata la fel de mult precum Don't Stop Believin' sau Who's Crying Now, dar e totusi o piesa la fel de buna. Nu voi intra acum in discutii si-n povesti despre Journey si al lor Escape. Voi spune doar ca este un grup esential pentru sonoritatile hard rock din acea vreme, un grup ce din pacate primeste prea putine aprecieri comparativ cu pseudo trupe ce castigau fani mai mult prin machiaj decat prin muzica. Sa revenim insa la Anthrax si la al lor cover. Joey Belladonna este un tatic! Este energic, este viu si se preteaza de minune pe instrumentalul "crosetat" frumos de ai sai colegi. Este o executie ce face cinste trupei (asta daca hard rock-ul se numara printre preferintele voastre). Probabil cel mai reusit cover de pe disc.

In incheiere avem parte si de doua piese Anthrax, sau mai bine zis de o piesa in doua variante. Crawl, piesa ce figureaza si pe albumul Worship Music lansat de trupa in anul 2011. Cand scriam cronica materialului respectiv, il comparam pe Joey Belladona cu Paul Stanley de la Kiss, iar despre piesa Crawl spuneam ca ar fi avut loc fara probleme pe discul Psycho Circus lansat de Kiss in 1998. Asta spun si acum, iar despre remix, spun ca-i unul reusit ce prezinta o alta abordare a piesei. O abordare mai aerisita.

Inchei prin a spune ca fara sa dea pe spate printr-o abordare thrash metal a pieselor, Anthrax atrage printr-o abordare sincera a compozitiilor trupelor lor preferate. Si zic ca-i mai bine asa. Nu avea nici un sens sa incerce sa sune altfel decat Anthrax-ul ultimilor ani si in special, altfel decat Anthrax-ul de pe Worship Music (cel mai reusit material Anthrax dupa multi, multi ani de "seceta"). Este mai bine pentru ca permite noilor generatii de fani sa descopere si alte stiluri si trupe ce ar merita o mai mare atentie. Anthems reprezinta 35 de minute de buna dispozitie in maniera Anthrax.

H. more Nota: 7.5


Posted at 11:04 |  28 Ianuarie 2013  | 4 Comentarii  | 2668 Vizualizari

Comenteaza la: Anthems

  • Pe mine m-a dezamagit EP-ul. Din pacate, Anthrax nu reusesc altceva decat sa reproduca fidel piesele originale. Felicitari lui Belladonna pentru modul in care trece de la Phil Lynott la Bon Scott, dar ma asteptam la ceva mai original din partea lor... Cand ma gandesc la cover-uri, imi vine in minte Hendrix cu "All along the watchtower"; din pacate, Anthrax nu reusesc sa faca aici nici macar ce a facut Pantera cu "Cat scratch fever"!

    1. Posted by gedi | 12 Aprilie 2013 01:27
  • da cind a reusit Anthrax sa faca ceva, ever?

    2. Posted by Geralt de Rivia | 12 Aprilie 2013 09:28
  • @klawz: :)) nu-i chiar asa! probabil tie nu ti-au placut pentru ca aveau influente hardcore si nu power.

    3. Posted by gedi | 12 Aprilie 2013 20:04
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way