BLIND GUARDIAN - Battalions of Fear

Battalions of Fear FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 18.05.1988
CASA DE DISCURI: No Remorse Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 14 voturi

Top 1988: #50
Blind Guardian more
Componenta:
Hansi Kürsch - voce, bas
André Olbrich - chitara
Marcus Siepen - chitara
Thomas Stauch - tobe
TRACKLIST:

1. Majesty2. Guardian of the Blind3. Trial by the Archon4. Wizard's Crown5. Run for the Night6. The Martyr7. Battalions of Fear8. By the Gates of Moria
Ale tineretii valuri. Ca in 1988, cand Orbetele a aparut pe scena muzicala de metal iute, baietii abia de trecusera de douaj’ de anisori. Se simte, zic eu, din plin acest lucru pe albumul de debut, dar in pofida acestui fapt piesele sunt misto spre foarte misto. Elan, hormoni, teribilism, mana sigura si rapida, capul mustind de idei, naturlich ca unele din piesele compuse in acea vreme se gasesc in playlistul trupei si in ziua de azi, la vreun miting public. Abia cand te mai maturizezi si vine si intelepciunea reusesti sa inlocuiesti lucrul misto cu cel la misto, precum un Hitachi cu un Futachi, pardon frumos.

Cred ca nici nepotii lui Tolkien nu au atata cunoastere despre “Stapanul inelelor” precum domnii astia (poate doar domnu’ Prigoana senior, vezi antecedentele maritale cu doamna Adriana). Dar e ok, au intrat de fragezi in universul de basm al Pretiosului si nu au mai iesit de-acolo, semn ca se simt ca pestele in apa si ca apasul in apa de foc. Cat priveste muzichia, se canta din goana calului (mai probabil a nazgulului), doua piese de la mama lor – Majesty si Guardian of the Blind, hitoase rau. Una instrumentala, despre nu stiu ce proces la cremenal (e instrumentala, nu zice cine si de ce), apoi mai divagam nitel (ca tatele pe zebra) din lumea lui Sauron cu “The Martyr” (despre chestiuni mesianice) si “Battalions of Fear” (despre expansionismul imperialist american), pentru ca in final sa revenim la portile Moriei si sa mosim la renasterea lui Gandalf*, doua piese intrumentale, cel putin ultima chiar foarte draguta. In genere, melodie, forta, iuteala, Tolkien.

Sigur, unii gentilomi s-ar putea intreba “ce e dom’le cu vocea aia, e cam pitigaiata” (da’ lu’ Kai Hansen cand i s-o ingrosa vocea? Sau, cum s-ar intreba Klawz, lu’ Lemmy cand i s-o subtia?), altii ca “viteza, bun, da’ daca era mai domol, poate era mai lucrat”; da’ ce tot atata “daca”, eu nu-s Kipling si nu stiu, mai bine ne bucuram de un album entuziast si cu spirit de junime, ca nod in papura avem timp sa catam, cand om fi sexagenari.  Eu “ma risc” sa ii dau un 8.5 tocmai pentru “spiritul” lui de album de debut de tineri. Si sunt sigur ca si voi, cand avurati nevoie de banda ca sa impodobiti bradul, nu ati stricat tocmai caseta cu “Battalions of Fear”.

*Renasterea lui Gandalf – Mosule, ce tanar esti!

Cristake more Nota: 8.5


Posted at 13:41 |  18 Iunie 2010  | 4 Comentarii  | 2525 Vizualizari

Comenteaza la: Battalions of Fear

 • Nu-i rau pentru vremea aceea insa BG incep sa fie cu adevarat bunu odata cu cateva piese de pe Tales from the Twilight World. Somewhere Far Beyond este un album bun aproape in intregime iar Imaginations from the Other Side, Nightfall in Middle Earth si A Night at the Opera sunt capodopere. Cel mai mult imi place Nightfall...il mai ascult si acum cateodata. Dupa A Night... au scos albume bune insa fara sa aduca noutati stilistice. In orice caz e una dintre cele mai originale si serioase trupe.

  1. Posted by Arthur | 21 Noiembrie 2010 10:34
 • Vezi, Sire, eu ma gandeam cum ar fi daca BG ar inregistra acuma Battalions. Cu vocea pe care Hansi o are acuma, cu abilitatile instrumentale pe care le au acuma etc etc. Este ca ar fi fantastic? Fata de ce compun ei zilele astea - ca tot zici ca nu mai au noutati stilistice (si cam subscriu). Dar altfel, fiecare cu subiectivismul personal, iar eu nu poci scapa de-al meu, nu stiu cine poate.

  2. Posted by Cristake | 21 Noiembrie 2010 13:55
 • Poate ca ar suna bine, nu stiu pentru ca nu l-am reascultat de ceva ani. Cand am zis ca nu au noutati stilistice nu am vrut sa zic si ca nu-mi plac ultimele albume. De fapt doar ultimul m-a dezamagit putin insa nu l-am ascultat prea mult. Poate ca m-ar fi prins daca as fi insistat. A Twist in the Myth mi-a placut.
  Mi-ar place sa ascult inca un album ca Nightfall care este preferatul meu insa nu cred ca mai sunt in stare de un tur de forta de genul ala.

  3. Posted by Arthur | 21 Noiembrie 2010 18:17
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way