SHINING (NOR) - Blackjazz

Blackjazz FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 25.01.2010
CASA DE DISCURI: Indie Recordings
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.8
NOTEAZA ALBUM: 22 voturi

Top 2010: #241
Shining (Nor) more
Componenta:
Jørgen Munkeby – voce, chitara, saxofon
Bernt Moen – clape
Tor Egil Kreken – bas
Torstein Lofthus – tobe

TRACKLIST:

01. The Madness and the Damage Done02. Fisheye03. Exit Sun04. Exit Sun05. Healter Skelter06. The Madness and the Damage Done07. Blackjazz Deathtrance08. Omen09. 21st Century Schizoid Man
Nu, nu este Shining-ul care a scos anul trecut Klagopsalmer, ci, de data asta, un Shining norvegian, specializat pe jazz. Blackjazz nu este insa un album de jazz si nici de blackmetal, ci, mai degraba, un album de rock progresiv, grefat pe un fond de metal extrem. La prima auditie, am fost surprins sa recunosc ritmuri pe care le credeam de mult abandonate. De fapt, prima piesa m-a dus cu gandul la una dintre cele mai excentrice trupe ale rock-ului progresiv – Gentle Giant. Ascultati, de pilda, The Advent of Panurge si veti recunoaste cu usurinta radacinile lui Blackjazz.

Cu acest album, Shining se intoarce la una dintre cele mai glorioase si aventuroase perioade ale rock-ului progresiv si se inspira din ceea ce au facut Gentle Giant, King Crimson, Frank Zappa si alti pionieri excentrici ai rock-ului progresiv, altoind aceste ritmuri pe un fond de metal extrem. Ultima piesa, un cover version King Crimson, ne trimite direct spre aceste influente. Dintre influentele contemporane, pot fi detectati Dillinger Escape Plan, insa Shining nu ajunge la duritatea acestora, ci tatoneaza doar cu ea. Din cand in cand, ne lovim de growling-ul caracteristic trupelor de death si black metal, insa acesta este doar un element ornamental.

Istoria albumului se leaga de un concert in care Shining a fost trupa de deschidere la trupa de black progresiv Enslaved. Concertul s-a terminat cu un jam session, in care membrii celor doua trupe au cantat impreuna 21st Century Schizoid Man (King Crimson). Succesul acestei piese i-a determinat pe membrii Shining sa-si continue explorarile in aceasta directie, iar rezultatul il puteti asculta acum.

Auditia albumului da impresia ca membrii trupei au cautat originalitatea cu orice pret si de data asta au reusit sa obtina un produs care nu seamana cu nimic din zona metalului progresiv. Fiind o trupa care a debutat cu cateva albume de jazz, te-ai astepta ca influentele din zona aceasta sa fie mai mari. Nu este, insa, cazul. Atheist, de pilda, pot fi considerati mai orientati spre jazz decat Shining. Chiar daca, din cand in cand, surprindem ritmuri de jazz, acestea apar doar in fuga si nu persista prea mult. Pana si saxofonul, care ar trebui sa domine un album cu sintagma “jazz” in titlu, nu apare decat episodic, fara sa joace un rol esential.

Blackjazz nu este un album comod nici macar pentru ascultatorii de metal progresiv. Este inovator si  ritmurile te surprind prin noutate, insa nu vom intalni pe parcursul sau melodii comerciale, fredonabile ci, mai degraba, structuri asemanatoare cu cele din zona math metalului. Probabil ca fanii Meshuggah vor fi incantati, iar cei care cauta momente calde si sentiment vor fi dezamagiti, pentru ca Blackjazz se adreseaza mai degraba ratiunii. Fiecare piesa poate fi abordata ca un rebus – ascultarea sa necesita o oarecare doza de efort, dar rezultatul este o satisfactie intelectuala. Originalitatea trupei poate fi sesizata si pe parcursul cover version-ului 21st Century Schizoid Man. Shining nu imita si nu fac o prelucrare fidela a piesei, ci o folosesc doar ca pretext de pornire. Nu pot spune ca versiunea imi place (de fapt e piesa care imi place cel mai putin de pe album) insa apreciez efortul creator pentru ca m-am saturat de cover version-uri care reproduc fidel piesa originala.

In concluzie, cred ca orice amator de metal progresiv, metal de avangarda sau math metal trebuie sa incerce sa asculte macar o data Blackjazz, pentru ca acesta ii va furniza o surpriza placuta.

Arthur more Nota: 8.5


Posted at 13:38 |  16 Februarie 2010  | 0 Comentarii  | 3140 Vizualizari

Comenteaza la: Blackjazz

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way