ANGELUS APATRIDA - Cabaret de la guillotine

Cabaret de la guillotine FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 04.04.2018
CASA DE DISCURI: Century Media
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2018: #23
Angelus Apatrida more
Componenta:
Guillermo Izquierdo - voce, chitara
David G. Alvarez - chitara, voce
Jose Izquierdo - bas, voce
Victor Valera - tobe, voce
TRACKLIST:

01. Sharpen the Guillotine02. Betrayed03. Ministry of God04. The Hum05. Downfall of the Nation06. One of Us07. The Die Is Cast08. Witching Hour09. Farewell10. Martyrs of Chicago
Undergroundul metalic evoluează de o vreme într-un mod ciudat. Evoluează cu privirea întoarsă spre trecut. În urmă cu câțiva ani am avut un val neo-thrash, acum avem unul neo-NWOBHM (New Wave Of NWOBHM Inspired Heavy Metal, cum ar veni) și unul neo-retro rock. Nu că ar fi bai. E bine că generația Z a descoperit anii optzeci. Respectiv anii șaptezeci. Problema e că resursele de inspirație sunt totuși limitate. S-ar putea ca pe viitor vreun tânăr cu viziune să sesizeze ceva potențial metalic în Beach Boys, dar mă cam îndoiesc. Explorarea trecutului îndepărtat își va pierde  în curând probabil farmecul. Și atunci vom avea o mișcare neo-nu metal (nu-nu metal, cum ar veni.) Semne deja există.

Oricum, valul neo-thrash a fost la fel de paradoxal ca cel neo-retro rock. Trupele se întreceau în a reproduce soundul anilor optzeci, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat de atunci în thrash. Băieții de la Bonded By Blood dădeau impresia că nu cunosc decât Exodus-ul cu Zetro Souza. Flăcăii din Evile păreau să-și fi șters din memorie toate LP-urile Metallica apărute după 1988. Municipal Waste au săpat, e drept, mai adânc și au dat peste DRI și Nuclear Assault. Vreau să spun că toată chestia a fost mai degrabă un efort arheologic. Era oarecum de așteptat ca mișcarea neo-thrash să nu producă nici un album memorabil. Tare mă tem că n-o vor face nici Skull Fist sau Stallion, deși sunt formații faine amândouă.

Angelus Apatrida reprezintă totuși o excepție. Trupa spaniolă nu a făcut propriu-zis niciodată parte din valul neo-thrash – și poate chiar de asta, deoarece sunt spanioli. (Poate ieși ceva thrash bun din Albacete?) Băieții lui Guillermo Izquierdo și-au construit cariera cu perseverență, dar undeva pe la marginea câmpului vizual al ochiului public. Am și reușit să nu aud de ei timp de ani de zile, până ce i-am văzut în cele din urmă deschizând pentru Dew-Scented. Au fost mai buni decât Dew-Scented.

Angelus Apatrida e deci puțin altceva decât Dust Bolt sau Toxic Holocaust. Formația spaniolă are o altă idee despre thrash, ca să zic așa. Angelus Apatrida au început prin a cânta heavy-power metal și dragostea pentru melodii și refrene memorabile le-a rămas. Apoi, Guillermo & Co au învățat exact de la trupele pe care colegii lor de generație păreau să le ignore: Megadeth, Annihilator, Death Angel. Există mult mimetism și la Angelus Apatrida, dar formația are o deschidere muzicală mai largă decât un Suicidal Angels. (Chiar, oare de unde obsesia asta a thrasherilor cu îngerii?)

Nu știu care a fort primul album Angelus Apatrida cu adevărat reușit, dar Cabaret de la guillotine este foarte reușit. Cabaret începe cu un intro acustic, ca atâtea discuri thrash legendare (sau cel puțin unul dintre ele) și continuă apoi cu Sharpen the Guillotine, care – împreună cu The Die Is Cast și Martyrs of Chicago – poate concura la titlul de cea mai bună piesă a albumului. Există pe LP și compoziții mai dure sau mai rapide decât acestea trei, dar variațiile stilistice se mențin în limitele bunului simț. Stilul este același thrash meșteșugit până la capăt, cu excepția penultimei piese, Farewell, care este o compoziție lirică, o baladă metal, una de mare calitate. Oricum, nici unul dintre cele 52 de minute ale discului nu e plictisitor.

Peste toate astea, LP-ul are genul acela de copertă care te face să vrei să cumperi vinilul.
 Posted at 16:20 |  22 Mai 2018  | 0 Comentarii  | 1358 Vizualizari

Comenteaza la: Cabaret de la guillotine

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance