ORCHID - Capricorn

Capricorn FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 15.02.2011
CASA DE DISCURI: Church Within Records
 
4.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.9
NOTEAZA ALBUM: 10 voturi

Top 2011: #342
Orchid more
Componenta:
Theo Mindell - voce, percutie
Mark Thomas Baker - chitara
Nickel - bas
Carter Kennedy - tobe
TRACKLIST:

01. Eyes Behind the Wall02. Capricorn03. Black Funeral04. Masters of it All05. Down into the Earth06. He Who Walks Alone07. Cosmonaut of Three08. Electric Father09. Albatross
Reciclarea unor curente muzicale din trecut nu este o moda noua. Simplificand mult lucrurile, poti spune ca, pe la sfarsitul anilor ’70, trupele punk au reluat rock’n’roll-ul anilor ’50, adaugandu-i comentarii sociale acide si un plus de violenta in exprimare; trupele din NWOBHM au adaugat energia si spiritul DIY al punk-ului la hard rock-ul decadei precedente, iar curentul grunge a sintetizat cam tot ce s-a intamplat pana la sfarsitul anilor ’80, combinand metal cu punk, hard rock si rock psihedelic. Zece ani mai tarziu, stoner rock-ul a luat mult din grunge, minimizand insa elemetul punk in favoarea heavy blues rock-ului de inceput al anilor ’70, la care a adaugat mult doom si rock spatial. Cu toate acestea, The Clash, Iron Maiden, Soundgarden sau Kyuss au avut un sunet distinct, dovada ca au impletit diversele influente cu propriile idei valoroase.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre trupa Orchid si albumul lor Capricorn, care este un amalgam neinspirat de copii ale pieselor de pe primele albume Black Sabbath. Ascultand acest album, am trecut de la uimirea initiala - data de senzatia ca asculti bucati din piese arhicunoscute, asezate intr-o alta ordine - la o oarecare indignare (“Astia chiar ne cred prosti?”), urmata de o crunta plictiseala. Probabil ca managementul celor de la Black Sabbath nu a dat in judecata trupa Orchid pentru ca primesc drepturi de autor, altfel e inexplicabil, intr-atat de mult seamana piesele de pe Capricorn cu clasicele Iron Man, Black Sabbath, War Pigs, Planet Caravan, etc. etc. Pana si numele lor se compune din combinatii ale numelor unor piese clasice Black Sabbath (Master / Earth / Electric / Funeral / …), astfel incat totul pare o uriasa anagrama. N-am de gand sa-ti spun ce piese de pe Capricorn corespund caror piese Black Sabbath sau de unde e furat fiecare riff. Iti las tie placerea asta, poate fi un joc interesant la o bauta cu prietenii.

Intrigat fiind, am cautat pe net recenzii ale acestui album; cateva sustineau ca este o continuare, in prezent, a sunetului original Black Sabbath. Mi se pare o prostie, la fel de mare ca opinia care circula in presa muzicala britanica pe la mijlocul anilor ’90, cum ca Oasis suna “cum ar fi sunat Beatles astazi, daca ar mai fi existat”. In cazul Beatles, nici macar nu ne putem inchipui cum ar fi sunat in anii ’90, pentru ca, de la un anumit punct, au sunat diferit si revolutionar de la un album la altul. Iar in cazul Black Sabbath, chiar istoria ne arata cum au sunat dupa perioada Ozzy: cu Dio, au stabilit standardul de calitate pentru heavy metal-ul noii decade.

Orchid sunt din San Francisco, oras-reper pentru viata culturala americana. Aici a luat nastere miscarea hippie in 1967 si tot aici se afla City Lights, libraria care a popularizat scrierile generatiei beat (proscrisii anilor ’50: Ginsberg, Burroughs, Bukowski, Kerouac, etc.) – ca sa-ti dau doar doua exemple. San Francisco e un oras plin de inspiratie, deci. Din aceasta perspectiva, locul celor de la Orchid este mai degraba in Las Vegas, printre zecile de imitatori grasi ai lui Elvis.

Gedi more Nota: 4


Posted at 01:15 |  21 Februarie 2011  | 5 Comentarii  | 3026 Vizualizari

Comenteaza la: Capricorn

 • Chiar nu inteleg de ce recenzati albume pe care chiar nu le intelegeti. Daca vedeti ca nu va place , si nu faceti un efort, de ce le ponegriti munca ? Poate exista persoane care chiar simpatizeaza cu albumul.Dand 4 , dai dovada de ignoranta. Si am senzatia ca m-ai mult ai recenzat trupa decat albumul in cauza.

  1. Posted by harker619 | 23 Mai 2011 09:55
 • @Gedi: Orchid sunt o trupa ok pentru ce si-au propus sa faca. Da, nu sunt originali, nue punctul lor forte, dar se descurca bine. Orice trupa heavy metal sau doom a fost influentata mai mult sau mai putin de Black Sabbath.

  2. Posted by Hellhammer_x09 | 23 Mai 2011 10:18
 • @harker619: am recenzat albumul asta tocmai pentru ca sunt un ascultator de doom/stoner/’70s. Dintre toate albumele pe care le-am ascultat insa, acesta este de departe cel mai cliseistic, cel mai sarac in idei proprii. Singurul lui merit e ca reproduce extrem de fidel piesele altei trupe. Iar pentru asta i-am dat 4 si nu 1, cat se da de obicei pentru copiat!
  @Hellhammer_x09: de acord, influentele Sabbath sunt vizibile in orice trupa din zona doom/stoner, unde putini exceleaza prin originalitate. La fel, sunt de acord ca Orchid isi fac constiincios treaba, dar cam atat, din pacate. In opinia mea, nu se ridica peste statutul de imitatori. Si atunci, ce valoare au, de ce sa-ti pierzi vremea cu ei?

  3. Posted by gedi | 23 Mai 2011 11:38
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne