BUCOVINA - Ceasul aducerii aminte

Ceasul aducerii aminte FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 25.09.2006
CASA DE DISCURI: Lupii Daciei
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 9 voturi

Top 2006: #133
Bucovina more
Componenta:
Luparu - voce, chitara
Crivat - chitara, voce
Paolo - bas
Mishu - tobe

TRACKLIST:

1. Valea plangerii2. Sunt munti si paduri3. Luna peste varfuri4. Strasnic neamul meu5. Tara de dincolo de varfuri de brad6. Napraznica goana7. Vinterdorden8. Bucovina, inima mea

Poate nu isi mai amintesc multi, dar in perioada 2000-2003 a existat o trupa care, printr-o serie de concerte, a suscitat  destul interes in randurile metalistilor romani. A urmat o perioada de pauza, in care am crezut ca Bucovina (caci asa se numea trupa) s-a desfiintat. Iata ca in 2006 avem parte de o surpriza -  albumul de debut al iesenilor. Si nu orice fel de surpriza, ci una placuta, de care se face responsabil in mare masura Crivat (capul rautatilor si in Vena Cava) ajutat desigur de colegii sai Mishu,  Luparu si Paolo, dar si de label-ul Lupii Daciei.

Discul ocupa o zona mai putin exploatata la noi, inscriindu-se pe coordonatele unui viking/pagan metal cu destule elemente imprumutate din aria black metal. Primul lucru care m-a surprins intr-un mod pozitiv a fost prezentarea in format digipack a CD-ului, cu o grafica ce corespunde muzicii incluse pe disc, dar si tematicii versurilor. Coperta este prelucrarea unei fotografii realizate in muntii Rarau si surprinde intr-un mod inspirat o parte din frumusetile patriei despre care ne (in)canta Crivat si colegii sai pe album.

Ceasul aducerii aminte debuteaza cu instrumentala Valea plangerii, o compozitie ale carei riff-uri prefigureaza intr-un fel ceea ce se poate asculta pe urmatoarele 7 piese. Dintre acestea, Luna peste varfuri sintetizeaza cel mai bine sound-ul Bucovina, fiind un adevarat imn metalic, cu schimbari de ritm, o compozitie in care sunt alternate pasaje viking cu riff-uri black metal, voci melodioase si coruri cu vocalize agresive. Vinterdorden este singura piesa care face oarecum nota discordanta fata de restul albumului, atat prin apropierea stilistica de black metalul norvegian, dar si prin faptul ca nu are versurile in limba romana. La nivel liric textele evoca fie timpuri de mult apuse, trecutul indepartat al poporului roman, fie reprezinta o oda inchinata naturii si peisajelor fabuloase, de care tara noastra nu duce cu siguranta lipsa.  

Fara experimente, fara a abuza de artificii tehnice, iesenii au creat un disc unitar, compact, bazat in special pe atmosfera.  Productia, situata la un nivel calitativ ridicat (mai ales daca tinem cont ca este un album de debut) face ca ascultarea sa nu fie un calvar ca in cazul altor produse romanesti, ci o experienta cu adevarat placuta.

Sigur, exista si niste observatii, dar ele tin probabil de gusturi, fiind trecute printr-un filtru personal, mai putin obiectiv. In primul rand, cred ca folosirea unor instrumente traditionale sau poate chiar a clapelor ar aduce un plus muzicii Bucovina si ar imbogati sound-ul trupei. In al doilea rand, am constatat ca, in timp ce pe prima parte a albumului predomina secventele melodioase, incepand cu piesa Strasnic neamul meu accentul cade mai mult pe latura dura, agresiva a metal-ului, cu riff-uri sacadate si taioase, care personal nu imi plac la fel de mult in interpretarea Bucovina. Daca toate cele 8 compozitii ar fi fost in genul Luna peste varfuri as fi dat fara ezitare un 10 albumului.

Oricum, Ceasul aducerii aminte ramane un album solid, iar faptul ca stocul initial de 150 de exemplare a fost epuizat rapid reprezinta o premiera in scena noastra de metal, dar si o garantie a calitatii muzicii Bucovina.


 


Dragos P. more Nota: 8.5


Posted at 19:21 |  05 Decembrie 2006  | 19 Comentarii  | 10200 Vizualizari

Comenteaza la: Ceasul aducerii aminte

  • Album ok pentru un debut dar cam atat. Au potential, sper sa il valorifice mai bine in timp. Dementiala coperta, btw.

    1. Posted by JudasRising | 07 Decembrie 2006 13:33
  • Am aflat acum despre trupa Bucovina, si imi place foarte mult cum canta. Sper ca isi vor continua activitatea, deoarece ei chiar stiu sa cante. Le urez mult succes m/

    2. Posted by Paul | 19 Decembrie 2006 21:32
  • prea tare trupa asta Bucovina ,sa mai scoata un album

    3. Posted by Satana | 21 Iunie 2007 23:37
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance