THE CULT - Choice of Weapon

Choice of Weapon FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 22.05.2012
CASA DE DISCURI: Cooking Vinyl
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.9
NOTEAZA ALBUM: 13 voturi

Top 2012: #19
The Cult more
Componenta:
Ian Astbury - voce
Billy Duffy - chitara
Chris Wyse - bas
John Tempesta - tobe
TRACKLIST:

01. Honey from a Knife02. Elemental Light03. For the Animals04. Life>Death05. The Wolf06. Amnesia07. Lucifer08. Wilderness Now09. A Pale Horse10. This Night in the City Forever
Se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte! De aceea, atunci cand am vazut noile imagini cu Ian Astbury de la inceputul anului, cu barba, plete si palarie de indian cu pana am fost sigur ca, pe noul album, The Cult au reusit sa se intoarca la radacini!

Intr-adevar, Choice of Weapon incheie o deriva inceputa acum mai bine de 20 de ani, odata cu Ceremony (1991), deriva pigmentata cu diverse droguri si experimente muzicale mai mult sau mai putin reusite – vezi esecul albumului omonim de pe la mijlocul anilor ’90, precum si cele cateva incercari disperate de revenire ce i-au urmat. Dintre acestea din urma, Born into This (2007), era albumul cu cele mai mari sanse de reusita, asta daca ar fi avut si piesele care sa il sustina.

In 2012 situatia este insa alta. Poate ca abia acum se vad rezultatele timpului petrecut de Ian alaturi de membrii The Doors, atunci cand a putut sa se joace in voie de-a idolul sau, Jim Morrison, in proiectul The Doors of the 21st Century / Riders on the Storm. Poate ca este influenta producatorilor Chris Goss si Bob Rock - cu toate ca Rick Rubin a fost cel care le-a desavarsit metamorfoza, din regi ai goth-ului underground, in noii Doors/Zeppelin/AC/DC, odata cu Electric (1987). Poate ca sectia ritmica, eterna variabila din ecuatia The Cult, a avut destul timp sa se sudeze sau poate ca perechea Billy Duffy / Ian Astbury si-a regasit, subit, inspiratia. In definitiv, poate toate aceste supozitii sunt adevarate, ceea ce ar explica de ce Choice of Weapon abunda de piese memorabile.

Prima dintre ele este Honey From a Knife, ce descrie renuntarea la droguri si unde versurile “My wild Indian heart was poundin´ / I was runnin´ so fast” suna ca un mesaj de bun venit pentru cei obisnuiti cu mitologia The Cult. Inspirata de New York City – o bucata mai putin cunoscuta de pe Sonic Temple (1989), unde Iggy Pop face backing vocals – aceasta este cea mai impactanta piesa a trupei, de la Wild Hearted Son incoace si, in opinia mea, da un aer de siguranta intregului album. Pentru ca The Cult nu se sfiiesc sa continue apoi cu o bucata neo-psihedelica, Elemental Light, care, la fel ca urmatoarea, The Wolf, ne duc catre perioada Love (1985) a trupei. Urmeaza ceea ce va fi considerata, pe nedrept, “balada” albumului – nedrept, zic eu, pentru ca, pur si simplu, e o diferenta de registru intre, sa zicem, Om Bun si Life>Death, piesa grava, cu versuri ca “You break the man / Leave his shell on the ground / What have you done / With your own life your world”.

Pe urmatoarele 2 bucati, albumul revine la hard-rock. For the Animals este chiar single-ul albumului, despre care Ian Astbury spunea, in revista Rolling Stone, ca ii reprezinta cel mai bine: “We've always been an outsider group; we don't seem to fit completely with an existing genre.’For the Animals' reflects the sentiment that we are a raw, visceral animal, independent and beholden to no one. We celebrate that aspect that is also rising in the culture. We go where nature takes us.” Sentimentul acesta primar, de revolta salbatica, se regaseste si pe Amnesia: “I was born of the underground / Orphan of Altamont / Sure no Neanderthal / No matter what they think”.

Discul continua apoi intr-o maniera mai intunecata: Wilderness Now – o „balada” ce pare dedicata mortii / zeitei Kali (zeita timpului si a schimbarii in mitologia indiana) - si Lucifer, destul de banala, ce incepe cu singurele sunete electronice de pe album, dar isi revine, din fericire, rapid.

Parca pentru a sublinia reintoarcerea totala in forma, Choice of Weapon se termina pe o avalansa de ruperi de ritm gen Electric (1987) cu A Pale Horse, urmata de This Night In The City Forever, un bluesy-jam ce imi aduce aminte, in anumite parti, de atmosfera de pe celebrul LA Woman (1971), al celor de la The Doors.

Choice of Weapon este un album pe care il recomand, fara ezitare, oricarui neinitiat in muzica The Cult. Alegerea ultimului album ca punct de pornire pentru descoperirea unei trupe cu peste 30 de ani de vechime poate fi surprinzatoare, dar nu si in cazul de fata!

Gedi more Nota: 9.5


Posted at 21:43 |  12 Aprilie 2012  | 0 Comentarii  | 3891 Vizualizari

Comenteaza la: Choice of Weapon

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance