SABATON - Coat of Arms

Coat of Arms FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 21.05.2010
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.8
NOTEAZA ALBUM: 31 voturi

Top 2010: #246
Sabaton more
Componenta:
Joakim Broden – voce
Rickard Sunden – chitara
Oskar Montelius – chitara
Daniel Myhr - clape
Par Sundstrom – bas
Daniel Mullback – tobe
TRACKLIST:

01. Coat of Arms02. Midway03. Uprising04. Screaming Eagles05. The Final Solution06. Aces in Exile07. Saboteurs08. Wehrmacht09. The White Death10. Metal Ripper
Desi se incadreaza in valul de power metal de inspiratie teutonica, Sabaton se distinge printr-o trasatura specifica. In loc sa fluture sabii (de cristal sau otel) sau topoare de lupta, suedezii isi extermina adversarii cu pistoale mitraliera Thompson sau Sten. In loc sa debarce din galioane impodobite cu craniul si oasele incrucisate, (temutul Jolly Roger) sau drakkare cu panze vargate, ei coboara din vase de debarcare sau de pe crucisatoare moderne. In loc sa isi terorizeze adversarii cu carele de lupta, isi mitraliaza victimele de la bordul unui Spitfire sau al unui M4 Sherman. Versurile melodiilor nu sunt alcatuite doar din strigate de lupta sau din detalii ale diverselor modalitati prin care poti casapi un dragon, un orc sau un lord intunecat cu ajutorul unei securi, ci sunt adevarate lectii de istorie. Poate ca pentru unii pare absurd ca intr-o piesa sa pomenesti de date istorice sau sa descrii teatre de razboi in stilul documentarelor de la Discovery sau History Channel, iar uneori ritmul melodiei nu se potriveste cu subiectul tratat, insa tocmai aceste detalii ii individualizeaza pe Sabaton. Pe mine fiecare album ma face sa consult manualele de istorie si sa imi reamintesc ce am citit sau vizionat despre subiectul respectiv.

In privinta soundului, nu se poate spune ca Sabaton se distanteaza de celelate trupe de gen. De fapt poti sa-i compari fara sa gresesti cu Grave Digger, HammerFall sau alte trupe din aceeasi liga. La fel ca si Grave Digger, Sabaton au descoperit o reteta pe care o aplica de fiecare data cu succes. Melodiile simple, dar melodioase, completate de o doza de asprime data si de vocea specifica a lui  Joakim Broden, reusesc sa trezeasca instinctele belicoase din fiecare ascultator si chiar daca nu se disting prin complexitate sau subtilitate, ii multumesc pe cei care nu doresc sa asculte simfonii metalice, ci doar metal autentic si sincer.

Coat of Arms nu difera prea mult de produsele anterioare. Nici o noutate stilistica si nici o schimbare de subiect nu ne surprinde. Sabaton canta la fel ca si pe primul lor album si reusesc sa obtina acelasi efect. Albumul nu se ridica la nivelul lui Primo Victoria sau Attero Dominatus insa nici nu coboara mult sub nivelul acestora.

Subiectele pieselor sunt cele cu care ne-am obisnuit de pe celelate albume. Coat of Arms, care este si una dintre cele mai reusite piese de pe album, ne spune povestea agresiunii italiene asupra Greciei. La fel ca in cazul celorlate jalnice aventuri militare ale lui Musolini, trupele italiene au avut pana la urma nevoie de ajutorul germanilor pentru a termina ceea ce au inceput ,chiar daca ii depaseau numeric pe greci (acelasi lucru se intampla si in nordul Africii, unde trupele italiene erau dominate de cele britanice, care erau mult inferioare numeric).

Midway este povestea momentului de turnura in razboiul din Pacific. In acest caz, avem de-a face cu o lupta intre portavioane, iar avioanele americane au reusit sa scufunde 4 dintre cele 6 portavioane japoneze, anihiland astfel redutabila forta navala a inperiului japonez. Din punct de vedere muzical, este o alta piesa reusita.

Uprising spune povestea revoltei polonezilor din Varsovia, unul dintre episoadele cele mai intunecate ale razboiului. Mai precis, in momentul in care trupele sovietice eliberatoare se apropiau de capitala ocupata a Poloniei, locuitorii s-au revoltat impotriva nazistilor. In acel moment Stalin, care dorea sa numeasca oameni de paie in fruntea guvernului polonez si nu sa recunoasca un guvern format ad-hoc, a ordonat armatei ruse sa isi opreasca inaintarea pana cand germanii reusesc sa inabuse revolta. Chiar daca piesa nu e chiar rea? nu se ridica la nivelul primelor doua.

Screaming Eagles aminteste de doua episoade conexe de dupa debarcarea din Normandia – respectiv esecul repurtat de Operatiunea Market-Garden, cea mai mare batalie la care au participat trupe aeropurtate, langa Arnhem (surprinsa si in cartea Un pod prea indepartat) si de contraatacul nazistilor asupra orasului Bastogne, in cadrul caruia Panzerele germane au avut un rol decisiv. Si in cazul acestei piese, se pastreaza ritmul rapid si refrenele bombastice si belicoase care au facut din Sabaton una dintre trupele cele mai iubite din zona power metal.

The Final Solution ne trimite la decizia de exterminare a evreilor (amintind in treacat si de Kristallnacht). Spre deosebire de piesele anterioare, in acest caz, s-a renuntat la ritmul rapid iar Daniel Mÿhr incearca sa intunece atmosfera in cateva pasaje in care domina sintetizatorul.

Aces in Exile spune povestea aviatorilor voluntari din tarile ocupate de nazisti, care s-au inscris in RAF pentru a contribui la lupta antinazista. Ea este prima piesa mai putin reusita a albumului. Fara sa fie rea, nu reusete sa inspire aceleasi sentimente eroice si sa insufle senzatia de energie pe care o aveam la inceputul albumului.

O alta piesa mediocra este Saboteurs. De data asta, aflam despre comandourile norvegiene care se pregateau in muntii scotieni si sabotau diverse obiective din tarile nordice ocupate.

In cazul lui Wermacht, Sabaton abandoneaza descrierile de batalii si face speculatii asupra rolului pe care l-a jucat armata germana – au fost reprezentantii castei militare simple instrumente si victime ale nazismului sau dimpotriva au fost cuprinsi si ei de febra razboiului si dorinta de a cuceri noi teritorii? Pe scurt “consideratii critice asupra culpabilitatii si rolului jucat de Wermacht”. Piesa e la fel de plictisitoare ca si subiectul.

Odata cu White Death ne intoarcem la subiectele sangeroase. De data aceasta, nu nazistii sunt cei macelariti, ci rusii care au agresat, in 1939, Finlanda. Piesa spune povestea lui Simo Häyhä, un lunetist care a omorat mai mult de 500 de rusi (unele surse ridica cifra la peste 800), fiind lunetistul cu cel mai mare numar de victime din toate razboaiele. Chiar daca subiectul e inaltator, piesa e doar ok.

Albumul se incheie cu Metal Ripper o piesa cu trimiteri la The Ripper al lui Judas Priest si Crazy Train al lui Ozzy Osbourne. Din pacate, piesa nu iese in evidenta prin nimic deosebit.

In sinteza, Coat of Arms este un album  care incepe bine dar care contine si piese banale in a doua parte. Chiar si in cazul pieselor reusite, se pot remarca din cand in cand similaritati cu piese din albumele anterioare, fara sa fie vorba de copii propriuzise ci, mai degraba, de ritmuri sau riff-uri asemanatoare. Cu toate acestea, Sabaton livreaza exact ceea ce se asteapta de la ei – un album plin de energie si de trimiteri la evenimente eroice si sangeroase, insa fara pretentii de originalitate sau inovatie.

Arthur more Nota: 7.5


Posted at 14:17 |  02 Aprilie 2010  | 1 Comentarii  | 2933 Vizualizari

Comenteaza la: Coat of Arms

  • N-au stralucit ei niciodata ca un diamant, da albumul asta e varzolete rau chiar si raportat la ce au cantat pana acum. Ca sa nu mai zic de faptul ca se fura singuri :D

    1. Posted by Master Gremlin | 01 Iulie 2010 20:33
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance