CORROSION OF CONFORMITY - Corrosion of Conformity

Corrosion of Conformity FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.02.2012
CASA DE DISCURI: Candlelight Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 10 voturi

Top 2012: #216
Corrosion of Conformity more
Componenta:
Mike Dean - bas, voce
Reed Mullin - tobe
Woody Weatherman - chitara, voce
TRACKLIST:

01. Psychic Vampire02. River of Stone03. Leeches04. El Lamento de las cabras05. Your Tomorrow06. The Doom07. The Moneychangers08. Come Not Here09. What We Become10. Rat City11. Time of Trials
Cand o trupa cu 30 de ani vechime decide sa se intoarca la sunetul primelor albume, risca sa para ca a dat in mintea copiilor sau, mai rau, risca sa scoata un St. Anger. Pentru ca, la 50 de ani, simti si gandesti altfel decat la 20, nu mai ai – cum bine zic baietii de la Mediocracy, intr-un recent interviu – “nervii” care sa te faca sa scrasnesti din dinti si sa dai distorsul la maxim. Teorema asta, inventata de mine acum, il ocoleste numai pe Neil Young si pe alte cateva trupe, aflate pe cale de extinctie. De aceea, mi-a fost oarecum frica atunci cand am aflat ca noul album Corrosion of Conformity este compus in formula care a scos albumele injectate cu punk ale anilor ’80: Eye for an Eye (1984), Animosity (1985) si Technocracy (1987).

Adevarul este ca trebuia o schimbare. Poate parea paradoxala afirmatia aceasta, pentru ca iubesc rock-ul greu, care isi are radacinile in anii ’70 si mai pastreaza inca o urma de blues. In plus, pe COC i-am descoperit in anii ’90; la finele anilor ’80, abia aflam de Maiden si Priest, era, deci, cam prea devreme pentru experimente crossover punk/metal/hardcore. Cu toate acestea, recunosc ca stilul adoptat de la Deliverance (1994) incoace ii ducea, de la un album la altul, direct catre o fundatura. O fundatura impodobita, de altfel, cu intentii bune si cu unele piese memorabile - in mod clar, mult mai profesionsite decat cele de pe primele 3 albume si chiar decat cele de pe Blind (1991) – dar, totusi, o fundatura. Asta pentru ca, Pepper Keenan, cooptat in trupa in 1989, a scos, in acesti ani, maximum din sunetul care ne facea sa credem ca Black Sabbath sunt originari din Birmingham, Alabama si nu din Birmingham, Anglia! Mai departe de asta, incep plictiseala, repetitia si, mai rau, lipsa de identitate.

Dupa ce am ascultat noul album, pot spune ca decizia trio-ului Woody Weatherman/Mike Dean/Reed Mullin de a merge mai departe fara Pepper Keenan, implicat din ce in ce mai mult in Down, a fost buna. Departe de a fi pueril, noul COC suna extraordinar de proaspat, trupa gasind balanta aproape perfecta intre influentele mai noi sau mai vechi, intre metal, doom, stoner, southern rock si punk. Practic, combinatia dintre „vechea” si „noua” COC se afla, in diferite doze, pe fiecare dintre cele 11 piese. Bineinteles ca vocea lui Dean nu se compara cu cea a lui Keenan, dar, in limitarea ei sincera, este exact ceea ce trebuie acestor bucati cu puternic aer de underground.

Psychic Vampire sumarizeaza foarte bine intreg albumul: un riff lent si greu, care vine parca tocmai de pe Sabbath Bloody Sabbath (1973), anuntat cu o interjectie demna de Hetfield, este intrerupt, la fiecare cateva zeci de secunde, de un asalt punk in toata regula. Cu toate acestea, totul curge natural, iar piesa nu pare deloc fragmentata! Aproape acelasi sablon il urmeaza cu succes The Doom - care chiar asta si e, o bucata de doom in genul Saint Vitus, dar cu ceva accelerari de ritm -  si Moneychangers. Pe de alta parte, insa, River of Stone si Weaving Spiders Come Not Here sunt un pic prea lungi si repetitive, ceea ce le face plictisitoare la un moment dat. Poate de aceea, albumul este periodic revigorat de bucati gen Leeches si Rat City, cate 2 minute de furie pura! Sau de o piesa ca What You Despise Is What You've Become, care iti arata cum ar fi trebuit sa sune Metallica in 2012... De fapt, apropierea dintre cele 2 trupe e mai veche, pe la mijlocul anilor ’90 chiar au mers impreuna in turnee, iar Hetfield apare ca invitat pe Man or Ash, de pe Wiseblood (1996).

Piesa cea mai importanta a albumului este Your Tomorrow, anuntata de instrumentalul cu nuante western El Lamento De Las Cabras. Iata-i aici pe COC reintorsi la versurile politice - cei care, in 1991, indemnau la Vote with a Bullet, se intreaba acum „Who brought this world of sorrow / Who stole your tomorrow?” si concluzioneaza „While rats get fat / Good soldiers die!”. Inrudita cu Your Tomorrow este Time Of Trials, care mie mi se pare, pentru COC, la fel cum a fost Shine pentru Motorhead: este in stilul familiar, dar are un riff cu ceva in plus.

Albumele omonime anunta, de obicei, un nou capitol in viata unei trupe. Daca asta va insemna, de acum inainte, Corrosion of Conformity, atunci nu avem decat a ne bucura!

Gedi more Nota: 9.5


Posted at 17:09 |  12 Ianuarie 2012  | 0 Comentarii  | 3029 Vizualizari

Comenteaza la: Corrosion of Conformity

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance