VALBORG - Crown of Sorrow

Crown of Sorrow FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 10.04.2010
CASA DE DISCURI: Zeitgeister
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 7 voturi

Top 2010: #44
Valborg more
Componenta:
Christian Kolf – voce, chitara
Jan Buckard – voce, bas
Florian Toyka – tobe
TRACKLIST:

01. Wisdom from the Vortex02. Ancient Horrors03. Thunderbolt04. Tristesse05. Crying Under the Fortress of God06. Transcending the Sorrows of an Earth Unseen07. I Am Space08. St. Patrick's Day
Se pare ca membrii trupei Valborg sunt niste persoane care nu au probleme legate de creativitate. Mai mult, inca nu s-au hotarat sa se specializeze pe un stil anume ci prefera sa experimenteze cam in toate zonele dark metalului. Si, pentru a nu isi deruta fanii, o fac sub diferite titulaturi. Pe Florian Toyka l-am mai intalnit nu cu mult timp in urma atunci cand faceam recenzia unui album reusit de black metal progresiv scos de trupa Klabautamann. Cei trei membri ai lui Valborg scot albume de metal depresiv, atmosferic, cu unele nuante de doom sub titulatura Island iar Toyka si Christian Kolf s-au aventurat si in zona sludge metalului cu influente progresive si atmosferice sub titulatura  Woburn House.

Crown of Sorrow este si el un album aflat la confluenta mai multor stiluri. Atmosfera intunecata si depresiva este rezultatul unei combinatii de doom,  metal progresiv si death metal (titlul celei de-a patra piese – Tristesse – reda exact sentimentul care te cuprinde atunci cand asculti albumul). Albumul nu sufera de monotonia care afecteaza atat de des produsele de gen pentru ca influentele diferitelor stiluri sunt dozate in mod diferit pe parcursul sau. In unele piese predomina armonii dure de factura black sau death pe cand in altele domina influentele de avangarda sau metal atmosferic.

Wisdom From The Vortex
este o piesa pe care predomina sonoritatile death metalului progresiv. Ancient Horrors si Thunderbolt sunt influentate de metalul atmosferic si doom. Tristesse se intoarce la duritate insa este mai moderata decat prima piesa. Declamatiile solistului au scopul de a adanci atmosfera si a creea un sentiment epic (in concordanta cu subiectele abordate), sentiment pe care il mai intalnim si pe parcursul celorlalte piese. Chitare distorsionate deschid Crying Under the Fortress of God care aluneca spre zone mai progressive si experimentale. Transcending the Sorrows of an Earth Unseen este o piesa de trecere, in intro la cea mai lunga piesa de pe album – I Am Space. I Am space debuteaza cu ritmuri surprinzatoare, cu o tenta pop care imi amintesc de David Bowie si apoi evolueaza ingloband sonoritati doom si atmosferice.  St. Patrick's Day, outro-ul albumului imi aduce aminte de Tiamat si Wildhoney.

Componenta progresiva nu este la fel de pronuntata ca in cazul albumelor Klabautamann insa ea este prezenta si aici. De data asta zona din care isi trage seva albumul nu e metalul progresiv contemporan ci rock-ul progresiv gen Van Der Graaf Generator combinat cu rock-ul spatial al lui Hawkwind. Sonoritatile stranii si disonantele care intervin pe parcursul unor piese raman melodioase si in general se poate spune ca albumul este accesibil inca de la prima ascultare.

Tematica versurilor este si ea in consonanta cu atmosfera sumbra. Metafizica demonica din majoritatea pieselor exploreaza inceputurile universului, cosmologia, dintr-o perspectiva care uneori se doreste chiar ironica sau cinica. Ilustrative din aceasta perspectiva sunt versurile piesei I Am Space:

I have created god
I came out of true darkness
Before me there was nothing

I am the father of it all
I raped the sun
I recreated terra
I am the one

Within my shit god was born

I am space
Primitive and old
I am space
Original and cold
I am space
A storm eternal

From my very faeces, god was born
As a crying spectre of eternal misery
I speak into aeons of dust and fire

For I am space and I am coldness itself
Reaching through with glittering claws, undirected
Images of kings and darkness, enthundering.

Probabil ca componenta scatologica are dincolo de rolul de a soca si o intentie ironica.Restul versurilor se invart in aceeasi zona – intinderi cosmice goale, vechi si prafuite, demoni intunecati si apasati de tristete si rautate, inceputuri si sfarsituri de epoci cosmice.

In final se poate spune ca avem de-a face cu un album reusit caruia i se poate reprosa un singur lucru – faptul ca este scurt. Intr-o epoca in care majoritatea albumelor se intind pe parcursul a 60-70 de minute, Crown of Sorrow seamana mai mult cu un EP avand doar 35 de minute.

Arthur more Nota: 8.5


Posted at 19:38 |  19 August 2010  | 0 Comentarii  | 3079 Vizualizari

Comenteaza la: Crown of Sorrow

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance