CANDLEMASS - Death Magic Doom

Death Magic Doom FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 03.04.2009
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 30 voturi

Top 2009: #10
Candlemass more
Componenta:
Robert Lowe – voce;
Mats “Mappe” Bjorkman – chitara;
Lars Johansson – chitara;
Leif Endling – bas;
Jan Lindh - tobe
TRACKLIST:

01. If I Ever Die02. Hammer Of Doom03. The Bleeding Baroness04. Demon Of The Deep05. House Of Thousand Voices06. Dead Angel07. Clouds Of Dementia08. My Funeral Dreams

Anul acesta s-au implinit 23 de ani de la debutul Candlemass, aproape un sfert de veac de cand au schimbat definitive soarta Doom-Metal-ului prin lansarea albumului de debut, Epicus Doomicus Metalicus. Spun ca au schimbat soarta acestui gen, deoarece pana in acel moment nu se putea vorbi despre Doom-Metal ca gen de sine statator ci, mai degraba, ca un curent tribut Black Sabbath in cadrul N.W.O.B.H.M.-ului.

De-a lungul timpului nu se poate spune despre Candlemass ca nu au experimentat. Dupa consolidarea genului Epic Doom Metal care i-a facut definitiv celebri odata cu lansarea L.P.-ului Tales of Creations in 1990, dupa ce, pe parcursul a 4 albume de studio, au ridicat gradual stacheta genului, aleg o cale mai putin previzibila. Toate albumele de dupa, incepand cu Chapter VI si terminand cu capodopera din 2007 %u2013 King Of The Grey Islands poarta amprenta experimentului, excluzand, poate, self-titled-ul Candlemass, care prin revenirea lu Marcolin pentru scurt timp in trupa aduce cu sine ceva din atmosfera si sound-ul anilor %u201880.

Am lungit putin introducerea, prezentand-o ca pe un scurt istoric, pentru a putea evidentia caracterul aparte al acestui album, Death Magic Doom, si pozitia sa in periplul stilistic al trupei. Ei bine, dupa albumul din 2007 - King Of The Grey Islands, ma asteptam la o continuare in aceeasi nota: epic pana in panzele albe si chiar progressive pe alocuri. Nici vorba. Batranii lovesc cu ce te-ai fi asteptat mai putin: metal traditional 80-ist, si cand zic asta nu ma gandesc doar la doom-ul traditional, prezent chiar in forma lui de Black Sabbath-tribute cum e pe Hammer of Doom , ci chiar heavy metal clasic, cum se prezinta pe If I Ever Die sau House of Thousand Voices. Nu lipsesc nici pasajele Candlemass clasic. Inceputul de la My Funeral Dreams, mai exact ciupitura de deschidere, desi mult mai grava, aminteste izbitor cu fenomenala At The Edge of Heaven.

Am preferat abordarea albumului din punct de vedere al paletei stilistice, deoarece daca as fi luat piesa cu piesa ar fi trebuit sa ma repet la fiecare. Albumul nu e in sine o colectie de piese reprezentative pentru un stil sau altul, ci pur si simplu e o imbinare perfecta, uneori in cadrul aceluiasi riff, de abordari metalice traditionale. Evident, nu lipseste atmosfericul. Lowe aduce cu sine, pe langa vocea exceptionala, si o frantura din halucinanta si bizara atmosfera specifica primelor albume Solitude Aeturnus, evidentiata prin acea rasucire a temei melodiei care iti da impresia de vertij, in opozitie cu cvasiliniaritatea si building-up-ul specific Candlemass. Aceste doua caracteristici, aparent in opozitie, isi gasesc cu usurinta un tel comun, usor de urmarit si de identificat pe piese ca Dead Angel sau Demon of the Deep, unde revenirea constanta asupra temei de baza nu indica un process ciclic ci, mai degraba iti lasa impresia de spiralare a piesei. Pentru mine, ca fan vechi si fidel al acestor doua trupe, contopirea aceasta, atat de naturala si fireasca in aparenta ei antagonie, e ceva irezistibil.

Daca ar fi sa caut hibe acestui album, as spune ca duc dorul solo-urilor lui Johansson, acele solo-uri fluide, incredibil de fidele liniei melodice si totusi atat de diferite de aceasta. Marcolin? Probabil o etapa fara doar si poate indispensabila ascensiunii acestei trupe, dar acum depasita. Candlemass cu Lowe la voce e supergrupul Doom-Metal, iar albumul acesta, Death Magic Doom - 2009 e chintesenta acestuia.

( ) vocea, compozitiile, ansamblul.
(-) penuria de solo-uri din cele descrise atat de sarac de mine mai sus


helldrasil more Nota: 9.5


Posted at 09:29 |  06 Iulie 2009  | 57 Comentarii  | 5490 Vizualizari

Comenteaza la: Death Magic Doom

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne