NORTHER - Death Unlimited

Death Unlimited FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 15.03.2004
CASA DE DISCURI: Spinefarm
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 3 voturi

Top 2004: #47
Norther more
Componenta:
Petri Lindroos - chitara/voce
Kristian Ranta - chitara
Toni Hallio - baterie
Jukka Koskinen - bas
Tuomas Planman - clape
TRACKLIST:

01.Nightfall02. Deep Inside03. Death Unlimited04. Chasm05. Vain06. A Fallen Star07. The Cure08. Day of Redemption09. Beneath10. Hollow11. Nothing12. Going Nowhere

Aflata intr-o permanenta efervescenta, scena finlandeza de metal a propulsat in ultimi ani mai multe titulaturi tinere, unele dintre acestea reusind sa se impuna in scurt timp pe plan modial. Altele insa nu au realizat ceva atat de spectaculos incat sa se distanteze de marea masa. Este si cazul grupului Norther care prin prisma celor doua produse lansate pana la inceputul acestui an nu reusise sa isi depaseasca statutul de clona Children Of Bodom. Lucrurile par sa se schimbe radical cu cel de-al treilea album de studio, Death Unlimited, aparut nu cu multa vreme in urma sub egida Spinefarm Records.

Cu toate ca Norther au ramas credinciosi aceleiasi formule - piese in viteza, gravate pe scheletul riff-urilor alerte de chitara, muzica lor a crescut in complexitate si asta mai ales datorita rolului mult mai important jucat acum de clapa. Daca pe precedentele albume clapa avea doar sarcina de a colora sound-ul, pe Death Unlimited ea este un instrument de o importanta similara chitarilor.

De altfel in asta si consta farmecul discului, pe parcursul celor 12 compozitii avem parte de un "dialog" continuu intre chitarile lui Ranta si Lindroos si clapa lui Planman. Tempo-ul este pastrat permanent la un nivel alert, dar in ciuda acestui fapt compozitiile sunt foarte variate, solo-urile de chitara si virtuozitatile pe claviatura pigmentand fiecare piesa.

Stilistic Norther oscileaza undeva intre Children of Bodom si Catamenia, cu o tenta pronuntata de power metal, datorata in special clapei, amintind foarte mult de alti conationali - Warmen. Este vorba de un metal tipic deja finlandez, o muzica energica, dinamica unde agresivitatea si rapiditatea sunt contrabalansate de o melodicitate exacerbata. Un gen de metal foarte adecvat concertelor, de altfel i-am vazut pe finlandezi cantand live cu ceva vreme in urma si in ciuda lipsei de experienta au reusit sa faca un show foarte reusit.

Vocalizele brutale specifice black metal-ului sunt completate la unele refrene de coruri, insa din pacate vocea este cam in spate si aici avem unul din cele doua puncte slabe ale albumului. Lindroos ar trebui ori sa ii cedeze sarcinile sale unui alt vocalist ori sa lucreze mai mult la acest capitol pentru ca discul sufera la capitolul voce. Cel de-al doilea aspect negativ il reprezinta bateria, care desi dinamica devine monotona prin repetarea acelorasi masuri si prin folosirea intensiva a pedalei duble.

Aici se opresc insa minusurile lui Death Unlimited, albumul este unul foarte placut si chiar daca finlandezii sunt inca in cautarea unei identitati muzicale ei sunt foarte apropae de a o gasi. Cu siguranta Death Unlimited este cel mai reusit disc al lor iar piese ca A Fallen Star, Day of Redemption si Hollow o demonstreaza cu prisosinta.


Dragos P. more Nota: 9


Posted at 17:51 |  22 Ianuarie 2006  | 0 Comentarii  | 5494 Vizualizari

Comenteaza la: Death Unlimited

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way