EPICA - Design Your Universe

Design Your Universe FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 16.10.2009
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.1
NOTEAZA ALBUM: 13 voturi

Top 2009: #50
Epica more
Componenta:
Simone Simons - voce
Mark Jansen - chitara, growling
Isaac Delahaye - chitara
Coen Jansen - clape
Yves Huts - bas
Ariën Van Weesenbeek - tobe

Invitati:

Tony Kakko (Sonata Arctica) – voce (White Waters)
Amanda Sommerville – voce (Unleashed)
TRACKLIST:

01. Samadhi (Prelude)02. Resign to Surrender (A New Age Dawns Part IV)03. Unleashed04. Martyr of the Free Word05. Our Destiny06. Kingdom of Heaven (A New Age Dawns Part V)07. The Price of Freedom (Interlude)08. Burn to a Cinder09. Tides of Time10. Deconstruct11. Semblance of Liberty12. White Waters13. Design Your Universe (A New Age Dawns Part VI)14. Incentive (bonus track)15. Unleashed (Duet version - iTunes bonus track)
Pentru inceput, trebuie sa marturisesc ca am renuntat de un timp sa mai ascult trupe de gothic metal cu soliste sau cu clasicul duet frumoasa si bestia. Genul si-a pierdut de ceva timp prospetimea si majoritatea trupelor noi care il practica se multumesc sa ii imite pe maestri fara sa se ridice la nivelul lor. In plus, multe trupe aluneca spre pop si compun piese dulcege si comerciale care imi fac greata. Totusi, mai ascult de cateva ori fiecare album nou al fostelor nume mari, al trupelor care mi-au placut pe vremuri. Tocmai de aceea am dat o sansa si ultimului album Epica.

Epica a aparut relativ tarziu pe scena gothic metalului, fiind o creatie a chitaristului Mark Jensen fost fondator al altui grup important - After Forever. La fel ca si celelate produse ale trupei, Design Your Universe este un produs bine lucrat. Nu intalnesti pe parcursul albumului nimic comercial, iar instrumentistii isi indeplinesc fiecare sarcina cu constiinciozitate. Tempoul majoritatii pieselor este rapid, iar ambianta este, asa cum ne puteam astepta, epica. Coruri grandioase puncteaza din cand in cand firul muzical, iar vocea angelica a Simonei Simons se intersecteaza cu growling-ul lui Mark Jansen. Pe Design Your Universe nu intalnesti nimic comercial, iar ritmurile power/gothic sunt pigmentate de influente death/trash. Influentele death sunt explicabile si datorita faptului ca doi dintre membrii trupei (Isaac Delahaye si Ari?nVan Weesenbeek) sunt fosti membri ai lui God Dethroned. Albumul nu dezamageste, insa nici nu poate fi categorisit ca un produs foarte reusit. El poate fi ascultat cu placere de la un capat la altul, insa nu impresioneaza prea mult. Design Your Universe seamana mai mult cu albumele produse de diverse supergrupuri alcatuite din muzicieni talentati, care isi executa fiecare partitura cu virtuozitate, insa rezultatul nu se ridica la nivelul albumelor produse de grupurile din care provin acestia.

Design Your Universe nu este un album de exceptie, pentru ca ii lipsesc melodiile memorabile. Atunci cand ma gandesc, de pilda, la Within Temptation imi amintesc imediat de Mother Earth, de Ice Queen sau de Stand My Ground, iar din ultimul album Nightwish, chiar daca e mai putin reusit decat cele anterioare, imi amintesc cu usurinta Bye Bye Beautiful si Amaranth. De pe ultimul Epica nici o melodie nu iese in evidenta. Ici colo te incanta cate un solo de chitara sau cate un fragment mai reusit, insa, din cand in cand, ai si surpriza neplacuta de a intalni fragmente care par reconditionate din fostele albume ale trupei.

Tocmai de aceea Design Your Universe este albumul pe care il asculti un timp, iar apoi il uiti cu usurinta pe un raft unde ramane sa se prafuiasca in anii urmatori.

Arthur more Nota: 8


Posted at 09:34 |  08 Decembrie 2009  | 0 Comentarii  | 2796 Vizualizari

Comenteaza la: Design Your Universe

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne