DIRTY SHIRT - Dirtylicious

Dirtylicious FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 26.04.2015
CASA DE DISCURI:
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 2015: #20
Dirty Shirt more
Componenta:
Dan "Rini" Craciun - voce
Mihai Tivadar - clape, chitara
Robert “Metalistu” Rusz - voce
Cristian B?l?nean - chitara
Dan Petean - chitara
Pál Novelli - bas
Vlad “X” ?oca - tobe, voce
TRACKLIST:

01. Ciocarlia02. Moneyocracy03. Mental Csardas04. Maramu'05. Balkanique06. Dulce-i vinu'07. Cobzar08. Hotii09. Dirtylicious10. My Art11. Calusarii
Hai să fim serioși, era de așteptat ca noul album Dirty Shirt să fie bun. Foarte bun chiar. De ce? Păi, pentru că acum era momentul ca trupa să rupă gura târgului și momentul nu trebuia lăsat să treacă. La cât de consecvent și-au construit băieții cariera în ultimii câțiva ani, era puțin probabil ca atenția de care a beneficiat LP-ul Freak Show să rămână necapitalizată. Despre Freak Show s-a scris într-adevăr mult în presa internațională de specialitate, probabil mai mult decât despre orice alt disc metal românesc ever (excluzând evident întreaga discografie Negură Bunget). A mai fost apoi și chestia cu locul doi la Wacken Metal Battle, plus încă câteva mici / mari succese. Deci, da, așteptare a existat.

 

Dirtylicious este ceea ce se numește îndeobște „continuarea logică a precedentului album”. În cazul acesta particular însă logica în cauză pare a fi fost una comercială. Nu vreau să spun că Dirty Shirt „s-a vândut” (mi se pare oricum că e tot mai greu să te vinzi în ziua de azi), dar adevărul e că așteptările de care aminteam arătau exact în direcția în care s-a mișcat și formația. Cam toate criticile ce le-am citit despre Freak Show scoteau în evidență „balcanismul” metalului produs de Dirty Shirt, puneau adică accent pe elementele folk. Îmi amintesc de o singură recenzie care avertiza că povestea asta cu „hardcore-metalul industrial balcanic” poate fi derutantă și a fost scrisă și aia de mine. Freak Show e, continui să cred, un LP mult prea bogat pentru a putea fi redus la ornamentele lui folclorice. Dar iată că acum, pe Dirtylicious, efectele electro-industriale au dispărut aproape de tot și latura folk a stilului Dirty Shirt a devenit atotdominatoare. Și asta în condițiile în care, ca să mă exprim politicos, nu e sigur că lumea are neapărat nevoie de încă un album folk-rock / metal / punk.

 

Tocmai în acest context devine evidentă valoarea noului LP Dirty Shirt. Dirtylicious este – în primul și în cel mai important rând – un album entuziast și entuziasmul acesta trimite problema influențelor și asemănărilor la secțiunea notelor de subsol. Care de data aceasta vor lipsi. Sigur că Dirtylicious amintește de o serie de trupe balcanizante românești și străine, de la Gogol Bordello și Russkaja la Zdob și Zdub. (Piesa de titlu aproximează de exemplu destul de bine ideea unei variante metal a Sarmalelor Reci.) E la fel de sigur apoi că deschiderea LP-ului cu Ciocârlia era o soluție cam la-ndemână. Dar, goddamn, niciodată nu a sunat nenorocita aia de pasăre mai bine! Imediat după Ciocârlia urmează de altfel cea mai tare compoziție a albumului. Radio-friendly, în felul ei, fără a fi totuși lingușitoare, Moneyocracy e un șlagăr în cel mai bun sens al cuvântului. E adică exact tipul de cântec care lipsește de pe scena rock românească a momentului. Și la fel e și Mental csárdás, plus câteva altele, Csárdásul trebuie însă musai amintit, din cauza textului genial al refrenului. Cele una-două piese mai melancolice abia dacă reușesc să îmblânzească ritmul nebun al albumului.

 

Dirtylicious e un LP mai unitar decât Freak Show, dar asta se datorează mai ales contribuției tarafului Transylvanian Folkcore Orchestra. E greu de spus cum ar fi sunat al patrulea album Dirty Shirt fără colaborarea cu Transylvanian Folkcore Orchestra. Libertatea de mișcare a celor doi vocaliști, de pildă, pare a fi fost de data aceasta mai mică. Cei doi se completează frumos și aici, pe LP-ul din 2013 reușeau însă să funcționeze efectiv ca un Serj Tankian dedublat. Caracterul unitar al discului ține pe de altă parte și de atitudinea formației, care este exact aceeași ca pe Freak Show. Membrii Dirty Shirt reprezintă pesemne acea specie rară de artiști care știu să își ia muzica în serios fără să se ia pe sine în serios. Merită ascultată în acest sens (auto)ironic-manelistica Balkanique, piesă ce strălucește inclusiv prin maniera ingenioasă în care combină limbile română, engleză și franceză.

 

Dirtylicious e, fără îndoială, un album care merita făcut. Eu aș afirma totuși mai mult. Dirtylicious e un album care trebuia făcut. Chiar acum, în 2015.


Gabriel Szünder more Nota: 10


Posted at 12:10 |  29 Aprilie 2015  | 1 Comentarii  | 4101 Vizualizari

Comenteaza la: Dirtylicious

  • Dar cronici la Moonspell, Nightwish, unleashed si Morgoth cand faceti?

    1. Posted by SEBA76 | 07 Mai 2015 13:28
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)