W.A.S.P. - Dominator

Dominator FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 16.04.2007
CASA DE DISCURI: Demolition Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 5 voturi

Top 2007: #55
W.A.S.P. more
Componenta:
Blackie Lawless - voce, chitara, bas;
Doug Blair - chitara;
Mike Duda - bas;
Mike Dupke - tobe
TRACKLIST:

01. Mercy02. Long, Long Way to Go03. Take Me Up04. The Burning Man05. Heaven's Hung in Black06. Heaven's Blessed07. Teacher08. Heaven's Hung in Black (Reprise)09. Deal with the Devil

Nevasta

Al 14-lea album de studio de la WASP. Ce poti sa mai zici? Treci repede prin istoria de sange pe scena gen Alice Cooper si peste presupusele sensuri ale initialelor: We Are Satan’s Priests, We Are Sexual Perverts si sociologic acceptabilul White Anglo-Saxon Protestants. Ceva intre Kiss si Alice Cooper, nu-i asa? Exact.

Ei bine, dupa gloria din ’80, WASP au avut un alt moment culminant in ’92, cu albumul conceptual The Crimson Idol. A fost poate varful carierei lor. Dupa aceea, Still Not Black Enough a incercat sa repete reteta (fara mare succes, dupa parerea mea). Kill F**k Die (1997) a fost ceva deosebit, cu un Blackie destul de curajos ca sa-si bage nasul in stilul industrial care cam prindea la vremea aceea. Unul dintre albumele mele preferate, dar care n-a scorat destul de bine in randul fanilor. Helldorado (1999) s-a vrut o intoarcere la Crimson (mai slaba), iar Unholy Terror (2002) a trecut aproape neobservat. Dying For The World (2003) a fost la fel de gri, in ciuda titlului pompos; insa The Neon God (part 1 – 2004 si part 2 – 2005) au readus ceva venin in WASP, dupa ani buni de mediocritate.

Dominator, deci... Ce vrea sa zica asta. Daca va zic ca e vorba despre politica internationala o sa ma credeti? WASP si politica internationala... Da. Dupa ce a cintat toata viata despre fete si femei, iubite si neveste, Blackie si-a dat seama de o chestie: ca statele puternice abuzeaza de statele mici la fel cum barbatul isi injura si altoieste nevasta. Cind cititi versurile aveti impresia ca ele sunt vorbele unui barbat catre femeia lui, dar de fapt o tara puternica se rasteste la una mai slaba. Dominator-ul este, deci un deget acuzator (aratator sau / si mijlociu) indreptat spre imperialismul american. "Imi iubesc tara, dar guvernul ma sperie de moarte." zice Blackie. Fiecare cu guvernul lui.

Dar, destula politica,  sa vorbim de muzica. Ce mai face Blackie in 2007? Ei bine, nu se dezminte. Cred ca acest opus nu iese din sfera ultimelor doua – e poate doar ceva mai vioi. E mai placut la scultat, mai catchy, daca vreti. Marturie stau Mercy, Take Me Up si The Burning Man – 3 piese ultra-head-banging din primele 4.  Heaven’s Hung In Black merge pe traiectoria reflexiva si... hmmmm... neagra a lui ... hmmm.. Blackie, dar fara sa impresioneze. Puteti s-o considerati un power ballad, dar pentru mine e o abureala, mai putin solo-ul. Heaven’s Black se vrea un contrapunct, suna foarte ’80, si reuseste sa fie simpatic; dar atat.Teacher revine ceva mai in forta, dar pe stilul Motley Crue asortat cu celebra rima “I will be your teacher, preacher, baby!”; bineinteles ca Blackie vorbeste cu o fata tanara si atragatoare. Heaven’s Hung In Black (Reprise) cade din nou, pentru ca spune prea putin pentru asa o lalaiala. Cred ca am zis de 10 ori cuvinte din familia lui “black”, dar n-am ce face, asta e spiritul.

Dupa care rock’n’roll-ul Deal With The Devil incheie previzibil si confortabil tot acest album cam prea putin dispus la experimente. Concluzii? Dominator nu trece de media cu care ne-a obisnuit WASP in ultimii ani. Formatia se poate numi la fel de bine si Blackie Lawless Band (nume care a si existat mai demult). Si profit de ocazie sa-mi repet parerea ca intr-un moment de rutina creativa e bine sa mai cauti inspiratie si in alti oameni. Pana si muzicieni ca Devin Townsend colaboreaza cu o multime de oameni, nu numai pentru a le imprumuta ceva din geniul lui, ci si pentru a-si face o transfuzie de simt artistic proaspat. Probabil ca pentru urechea fina a unui muzician poate sa fie ceva nou pe acest album. Pentru timpanul meu de admirator WASP nu e. Dominator ia un 8 pentru ca e simpatic la ascultat. Cu scaderea notei la purtare pentru refuzul lui Blackie de a se reinventa (si ar fi putut, vedeti Kill F***k Die); ca o nevasta frumoasa si eventual despteapta, dar care s-a obisnuit sa nu fie nevoita sa faca nimic in plus de la logodna incoace. O iubim, dar tare ne mai vine s-o injuram cateodata. Noroc ca suntem civilizati...


Tzugu more Nota: 8


Posted at 19:18 |  08 Mai 2007  | 4 Comentarii  | 6061 Vizualizari

Comenteaza la: Dominator

  • Hai ca partea aia din heaven's hung in black cu "tiiime/how can u say we have no time?" e draguta :D

    1. Posted by Tom | 10 Mai 2007 11:43
  • Da, e bun, e un bun prilej de a-ti aminti cu placere de vremurile bune ale acestei trupe, de betiile monstru pe albumele din '80 si pana-n The Crimson... chiar mi-a placut albumul asta.

    2. Posted by Dan | 10 Mai 2007 21:20
  • Buna cronica, bravo domnu Tzugu! Si albumul e ok, desi mai mult ca sigur ca nu va fi in top 20 de anul acesta :-?

    3. Posted by HellRider | 11 Mai 2007 13:03
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way