DOWN - Down IV: The Purple EP

Down IV: The Purple EP FORMAT: MCD
DATA APARITIEI: 18.09.2012
CASA DE DISCURI:
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 17 voturi

Top 2012: #131
Down more
Componenta:
Phil Anselmo - voce
Pepper Keenan - chitara
Kirk Windstein - chitara
Pat Bruders - bas
Jimmy Bower - tobe
TRACKLIST:

01. Levitation02. Witchtripper03. Open Coffins04. The Curse Is A Lie05. This Work Is Timeless06. The Misfortune Teller
Cinci ani de asteptare. Cinci ani de seceta. Cinci ani de speranta, de speranta ca Down vor scoate un nou material in curand. Bine, daca punem la socoteala si super DVD-ul Diary of a Mad Band ce a aparut in 2010, totusi putem spune ca am primit ceva din partea celor de la Down in aceasta perioada. Down sunt una din acele trupe care stii ca-s cu adevarat meseriase si ca nu au cum sa dea gres. Probabil supergrupul in care chimia dintre membrii merge cel mai bine. Cel putin asa spun piesele lor. Ca sa nu o lungesc mai mult de cat este nevoie cu cat de mari si tari sunt Down, voi vorbi despre materialul ce face subiectul acestor randuri: Down IV: The Purple EP. Primul dintr-o serie de materiale ce urmeaza a fi lansate in anii ce urmeaza. Intr-o era a consumului si a dinamicii unde cei mai multi oameni par a isi fi pierdut rabdarea si interesul fata de aproape tot din jurul lor, intr-o industrie a muzicii unde totul pare a decadea intr-un consum robotizat, Down incearca sa reziste, sa se adapteze si sa tina piept ignorantei. Asadar, trupa a decis ca ar fi mai bine, atat in ceea ce priveste libertatea creativa, dar si tinand cont de tendintele pietii, sa isi concentreze atentia pe materiale mai scurte, dar solide. Cel putin asa se prezinta EP-ul de fata. Bine, daca ne uitam la minutajul discului care are undeva in jur de 33 de minute, dar ce 33 de minute! Intense, dominate de riff-uri doomy grele si jegoase, de pasaje eerie si de groove balansat dominat de un southern rock sanatos, Down pot depunde inca de pe acum candidatura la titlul de ... EP-ul anului! Na, nu-i full-lentgh, e doar EP, dar e ca la carte.

Prima piesa de pe disc este Levitation. Riff-uri scurte ce amintesc pe alocuri de Pantera, bataie de tobe ce pastreaza acelasi registru cu care Down ne-au obisnuit, melodie eerie post apocaliptica si un Phil Anselmo de zile mari! Un Phil Anselmo ce aminteste intr-un fel de Pantera anilor '90 (parca, parca ai impresia ca la un moment dat va zice "We're taking over this town!"). Dar nici Pepper Keenan si Kirk Windstein nu-s in nici un fel mai prejos si au la ei corzile de care ai nevoie ca sa poti levita. Cea de a doua piesa de pe disc este Witchtripper. Mai greuceana decat multe compozitii din partea mult mai multor trupe ce emit pretentii de mari si tari. Cum am mai zis, nu trebuie sa suni ultra brutal ca sa suni greu. Iar Down cam asta fac. Au ritmul lor, au groove-ul lor, au statutul de rockstar-uri pe merit. Daca nu ati inteles treba aia cu greutatea si cu balansul, bagati urechea la Open Coffins, piesa cu numarul trei de pe disc. Pentagram pe steroizi! Si daca tot ne-a mancat undeva sa deschidem cosciugele, iata ca a venit si blestemul! The Curse Is A Lie, este piesa cu numarul patru, dar in niciun caz o compozitie de nota patru. Si mai mult fum la orizont, mai pe sufletul amatorilor de sonoritati stoner, la cum suna zic ca sa tot avem parte de blesteme de gen! Blestemul e cat se poate de adevarat! Iata ca am ajuns la piesa cu numarul cinci de pe disc: This Work Is Timeless. La cum suna EP-ul de fata, nu pot decat sa fiu de accord si sa zic ca da, treaba asta e nemuritoare. Sa-i veneram pe zei zic, fuguta si bagat rugaciuni la Black Sabbath. Iata ca am ajuns si la sfarsit, dar nu va intristati pentru ca Misfortune Teller dureaza putin peste 9 minute. Daca am avut parte pana acum de Pentagram pe steroizi si am bagat rugaciuni catre Tony Iommi, a venit vremea sa avem de a face si cu vrajitoarele. Cum care vrajitoare? Pai alea de le gasea Witchfinder General. Sigur ati ascultat Friends of Hell (1983), sau macar piesa Music nu va este straina. Daca nu, nu-i timpul pierdut, bagati urechea, ceva de mare angajament. Dar care-i faza cu dom' General si cu vrajitoarele lui? The Misfortune Teller cam bate in directia aia, bine se pastreaza doza de steroizi de mai devreme. Inchei prin a spune ca daca v-au placut Down pana acum, va vor placea si de acum inainte, daca nu v-au placut, nu va vor placea nici de acum inainte. La fel ca Motorhead.

H. more Nota: 10


Posted at 17:22 |  03 August 2012  | 0 Comentarii  | 3414 Vizualizari

Comenteaza la: Down IV: The Purple EP

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way