TEXTURES - Dualism

Dualism FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 23.09.2011
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 11 voturi

Top 2011: #156
Textures more
Componenta:
Daniël de Jongh - voce
Bart Hennephof - chitara
Jochem Jacobs - chitara
Uri Dijk - clape
Remko Tielemans - bas
Stef Broks - tobe
TRACKLIST:

01. Arms of the Sea02. Black Horses Stampede03. Reaching Home04. Sanguine Draws the Oath05. Consonant Hemispheres06. Burning the Midnight Oil07. Singularity08. Minor Earth, Major Skies09. Stoic Resignation10. Foreclosure11. Sketches from a Motionless Statue
Ajunsi la al patrulea album, cei sase olandezi se prezinta intr-o forma de invidiat, propunandu-ne un disc de zile mari. Desi in ultima vreme au intampinat cateva probleme neplacute, cei de la Textures au avut totusi puterea sa treaca peste ele, mergand chiar mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Asadar, plecarea vocalului Eric Kalsbeek a fost o lovitura destul de puternica pentru cei ramasi in trupa, dar mai ales pentru fani. Spre norocul tuturor, lui Eric i s-a gasit un inlocuitor pe masura, in persoana lui Daniel de Jongh. Ba as putea spune chiar ca este mai bun decat Eric, deoarece este mult mai melodios si mai clar in interpretare. Alaturi de Daniel a aterizat si Uri Dijk, care se ocupa cu clapele si cu sunetele aditionale, inlocuindu-l astfel cu brio pe Richard Rietdijk. Pe langa acestia, imi este imposibil sa nu ii remarc pe cei doi chitaristi, prin modul in care imbina sunetele ambelor instrumente. Acelasi lucru l-as putea spune si despre Stef Broks, care este un tobar foarte tehnic, ce se pliaza perfect cu stilul muzical propus de Textures. Totusi, nu ma inteleg prea bine cu chitara bas, care nu iese foarte mult in evidenta.

Dualism ne prezinta 11 piese destul de complexe, si abordeaza acelasi gen muzical cu care baietii din Tilburg ne-au obisnuit odata cu anteriorul lor disc, in sensul ca nici de data aceasta nu lipsesc influentele Machine Head, Pantera sau Messuggah. Practic, acest album este o mixtura de progresiv, cu metalcore, death metal sau groove metal. Piesele de rezistenta, in opinia mea, sunt: Arms of the Sea, Singularity si Minor Earth, Major Skies.

Pe langa aceste trei piese, mai exista una care imi este foarte speciala din toate punctele de vedere: Reaching Home. Piesa care, spre deosebire de restul, este foarte aerisita, mult mai asezata, doar cu voce curata, fara nici un pic de growl. Cu toate ca pe youtube am vazut tot felul de afirmatii ciudate la adresa ei, cum ca semana cu Justin Bieber sau ca este prea comerciala pentru muzica propusa de ei de-a lungul acestor ani, personal nu sunt de acord cu asta, intrucat vad in ea o piesa atat de buna, incat la un moment dat chiar iti pare rau ca nu avem parte de un album intreg numai si numai cu piese in genul acesteia. Asta in ciuda faptului ca restul de 10 melodii, fac din Dualism un album de referinta pentru metalul progresiv. Ca sa fac asa o scurta comparatie, este ca si cum ai merge timp de o luna, intr-o excursie cu propria masina (una foarte buna, de care esti supermultumit), prin Europa sa zicem. La un moment dat insa, ti se da sansa sa conduci timp de o zi o masina mult mai buna si mai frumoasa, care te lasa pur si simplu cu gura cascata. Chiar daca niciodata nu vei mai avea parte de acel automobil, vei suspina o viata intreaga ori de cate ori iti vei aduce aminte de acel moment magic. Desigur, cuvantul "masina" oricand poate fi inlocuit cu "femeie" (sau cu "barbat", in functie de preferinte) fara nici un fel de problema. Cam asa vad lucrurile legat de acest disc, in raport cu Reaching Home. Ciudata asemanarea, stiu.

In alta ordine de idei, Dualism este o surpriza foarte placuta pentru acest an, mai ales ca, in ciuda tuturor asteptarilor, lui Daniel de Jongh nu i-a fost deloc greu sa il faca uitat pe Eric Kalsbeek. Pe langa acest lucru, putem spune ca odata cu acest album, cei de la Textures si-au definitivat propriul lor stil, unul, asa cum am vazut, foarte influent.

Fantotzii more Nota: 9


Posted at 18:04 |  29 August 2011  | 16 Comentarii  | 4104 Vizualizari

Comenteaza la: Dualism

  • trebuie sa recunosc ca in general ma uit in primul rand la notele date de gerard depardieu de riviera la orice album recenzat pe aici si ma distrez cumplit de prostul gust al acestui personaj aproape fictiv. personaj care apare o data la ceva timp cu o recenzie dream theater sau alta aberatie heavy-prog-epic-keyboardish-power, pe care oricum o critica taios din turnul de fildes iar in rest isi demasca lipsa crasa de orice fel de gust muizical dand note

    1. Posted by mariuscostache148 | 27 Septembrie 2011 15:54
  • dand note

    2. Posted by mariuscostache148 | 27 Septembrie 2011 15:55
  • dand note

    3. Posted by mariuscostache148 | 27 Septembrie 2011 15:55
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way