ALNAMROOD - Estorat Taghoot

Estorat Taghoot FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 02.06.2010
CASA DE DISCURI: Autoprodus
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
0.0
NOTEAZA ALBUM: 0 voturi

Top 2010: #315
Alnamrood more
Componenta:
Mephisto: chitara/bass
Ostron: clape orientale
Darius: tobe
Mardus: voce
TRACKLIST:

1. Arousal At Nebuchadnezzar Fortress2. Junood Al Amjaad3. Estorat Taghoot4. Ma Kan Mn AlDahr Mundthera5. Endma Tuqsaf Al Ru'os6. Ma'dabt Al Audhama7. Fe Youm Thaqeef8. Wata'a Bakhtanasar9. Laylat Ghabra'a10. Asda' Al Dmar11. Ajal Babel
    Este stiut faptul ca eu nu sunt de felul meu un redactor entuziast, cu atat mai putin in recenzii. De aceea un album ca Estorat Taghoot al sauditilor de la Alnamrood, cu eticheta « oriental black metal from deserted battlefields », m-a luat complet prin surprindere, prinzandu-ma total nepregatit.

    Trupa de fata provine dintr-o tara fara traditie in metal si cu canoane sociale si religioase destul de stricte, lucru care ma mira. In momentul in care am primit albumul de fata la redactie si am citit biografia trupei am remarcat faptul ca trupa a fost infiintata de chitaristul/basist Mephisto, pe numele sau real Al-Mamun, fiul unui celebru calif arab abasid, Harun Al-Rashid, cunoscut pentru faptul ca a fost un ocrotitor al culturii Orientului Mijlociu (este, printre altele, si fondatorul bibliotecii Bayt al-Hikma din Bagdad).

    Ceea ce m-a surprins realmente este faptul ca Al-Mamun este absolvent al celebrei Academii de Muzica Berekeley din California, unde a fost coleg de banca cu John Petrucci de la Dream Theater, acest fapt oglindindu-se perfect in muzica trupei Al-Namrood.

    Al Mamun a avut dificultati serioase in a gasi instrumentisti de calibrul sau, fiind tentat inclusiv sa emigreze, dar pina la urma a reusit sa asambleze o echipa cu care sa revolutioneze scena black metal mondiala, pentru ca, nici mai mult nici mai putin, asta a facut trupa saudita Al-Namrood cu acest disc.

    Contextul in care apare acest produs este la randul sau unul aparte. Trupa saudita se afla in fata celei mai serioase provocari din intreaga cariera, lansand acest disc la scurta vreme dupa aparitia unui Mabool (Orphaned Land) sau Desert Call (Myrath). Nu este usor sa te ridici la nivelul unor asemenea realizari, dar Al-Namrood reusesc cu brio aceasta performanta, editand un album de debut de exceptie, extrem de inspirat si, totodata, albumul anului pentru mine, cel putin pana la acest moment.

    Compozitiile contin o multitudine de elemente orientale, interludii acustice, schimbari de tempo, frecvente alternari intre pasaje rapide, agresive si secvente melancolice. In acelasi timp, Estorat Taghoot constituie o imbinare remarcabila a black metal-ului cel mai pur in esenta, pe care Venom, Marduk si chiar Bathory si Celtic Frost ni-l propuneau acum 10 – 20 de ani, si sound-ul complex, mistic, experimental si catchy care caracterizeaza albumele unor artisti ca Nana Mouskouri, Tarkan sau Asena Haremde, ca sa numesc doar citiva. Vocile sunt inregistrate la un nivel profesionist, intr-o englez impecabila, existand varietate si la acest capitol. Liniile de bass sunt mai proeminente si creaza un efect interesant atunci cand par ca induc in haosul chitarilor o nota de ordine.  Sectia ritmica este completata de tobele lui Darius si de maniera sa neobisnuita de interpretare, bateria fiind cea care modifica dupa bunul plac intensitatea si dinamica pieselor, chiar daca riff-urile raman neschimbate.

    Albumul are cursivitate, piesele se completeaza foarte bine una pe cealalta, iar elementele imprumutate din genuri foarte diferite sunt natural impletite in scheletul compozitiilor. Piesele functioneaza cel mai bine ca un tot unitar, de aceea albumul trebuie audiat in intregime, chiar daca insumeaza aproape 97 de minute. Cine ii ofera insa atentie si nu il asculta superficial va fi recompensat. Este genul de album pe care oricat l-ai analiza tot nu i-ai putea surpinde toate valentele si din punctul meu de vedere, albumul anului.

Dragos P. more Nota: 10


Posted at 15:33 |  03 Iunie 2010  | 0 Comentarii  | 803 Vizualizari

Comenteaza la: Estorat Taghoot

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei