OSI - Free

Free FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.04.2006
CASA DE DISCURI: InsideOut
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.9
NOTEAZA ALBUM: 9 voturi

Top 2006: #4
OSI more
Componenta:
Kevin Moore - voce, clape, programare
Jim Matheos - chitara, clape, programare
Mike Portnoy - tobe
Joey Vera - bas

TRACKLIST:

01. Sure You Will02. Free03. Go04. All Gone Now05. Home Was Good06. Bigger Wave07. Kicking08. Better09. Simple Life10. Once11. Our Town

Incep prin a spune deschis ca, desi imi place acest nou OSI, ceva ma nemultumeste. Poate ca am pretentii sa fiu uimit, desi stiu bine ca putine realizari muzicale te mai uimesc in ultimii ani. Poate ca imi doream sa ascult ceva in sensul primului album produs de acest proiect. Poate ca e un produs minunat pe care inca nu l-am digerat suficient. Un lucru valabil in general pentru mine cand e vorba de prog, mai ales experimental, e ca am nevoie de ceva timp pentru a-l intelege asa cum trebuie. Sau poate am ramas in minte cu Liquid Tension Experiment, proiectul meu favorit din gama, si uit ca aici nu e mana lui Rudess sau Petrucci ci a cuplului Moore – Matheos. Altfel de minti. Alte concepte. Alte idei.
Cuplul a mai colaborat si inainte de OSI, fie si numai pe cateva albume Fates Warning. Prieteni buni si muzicieni talentati, sa se fi uzat totusi relatia lor din punct de vedere componistic? Probabil ca nu, desi uneori asa mi se pare si incep sa ma lamuresc pe masura ce scriu aceste randuri ca nemultumirea mea vine din doua-trei aspecte. Din abuzul de efecte electronice, de sunete ciudate, uneori cu tenta industriala. Da, asa cred ca e un motiv. Si al doilea e mai mult un side-effect al primului. Albumul nu e la fel de melodic ca prima realizare OSI. Si nici pe departe atat de melodic cum l-as fi dorit eu. Da, astea-s motivele si sunt poate doar ale mele. Asta-i meteahna mea, prefer melodia inainte de orice si nu ma pot lipsi de ea.
Moore se poate lipsi de ea atunci cand trebuie si nu o face rau. Pentru ca, dincolo de cele doua neajunsuri personale, albumul e cat se poate de interesant. Avangardist si cumva de atmosfera. Si Moore e vioara intai, Matheos doar completeaza, Vera e ca si cum nu e iar Portnoy… ei bine, Mike a intrat intr-o alta perioada a vietii lui. A demonstrat ce a avut de demonstrat iar acum, conducandu-se parca dupa proverbul "Less Is More", nu face decat sa sustina prin balansul sau tipic, executiile celorlalti. O partitura relativ lejera din punct de vedere tehnic, doar pigmentata de mici elemente de efect.
Si acum ca ma gandesc bine, ar mai fi un minus pe care il pot atribui albumului: are tendinta uneori sa devina monoton. Veti zice ca e pentru atmosfera si s-ar putea sa aveti dreptate, dar parca uneori e prea multa… “atmosfera”. Si asa am reusit sa mai dau un sut albumului. Si mai gasesc un motiv: lipsa unui vocal versatil. Moore poate dar nu foarte mult. Am auzit voci care spuneau ca Ray Alder (Fates Warning) ar fi fost potrivit. Probabil, oricum s-ar fi gasit oameni, dar cred ca Moore n-a dorit sa renunte la oportunitatea de a-si duce pana la capat experimentele proprii.
N-as vrea sa las impresia ca e vorba de un album plictisitor, prost gandit sau nemuzical. Nici pomeneala. Lovesc intr-un album structurat, unitar si, ma repet, interesant din multe puncte de vedere, de la conceptie pana la executie. E o forma de exprimare relativ noua, care-mi place si-mi da de gandit. Nu va fi probabil niciodata mainstream. E provocatoare. E un experiment, iar experimentele prin natura lor au darul de a conduce la rezultate nebanuite si care de obicei merita studiate cu toata atentia. Rezultatele pot oscila de la oribil la genial. Trebuie insa privite cu mintea limpede si deschisa la orice posibilitate. S-ar putea sa te prinda atmosfera. Sau sintetizatoarele. Sau totul. Sau nimic.
Recitind cele scrise mai sus, realizez ca n-am spus mare lucru si ca m-am invartit in jurul cozii. Mai bine asa, parerea trebuie sa v-o formati singuri, in cazul unui asemenea album poate mai mult decat oricand. Daca v-am starnit curiozitatea, uitati tot ce ati citit si ascultati albumul. Daca nu, sorry, Kevin. Sa nu uit… Daca sunteti fixati numai si numai in death metal sau daca cea mai buna trupa din lume pentru voi e Manowar, ignorati acest album. Sorry again.
P.S. Inca un lucru care merita mentionat e ca, intr-o varianta limitata, CD-ul vine cu un bonus de 6 piese care n-au intrat pe album. Daca gasiti formatul in cauza, desi probabil nu schimba nimic impresia data de primele 11 bucati, puneti mana pe el. Asta ca sa nu regretati daca albumul va ajunge candva "de colectie" ;)


Cynyc more Nota: 8


Posted at 15:51 |  25 Aprilie 2006  | 0 Comentarii  | 5477 Vizualizari

Comenteaza la: Free

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei