MASSACRE - From Beyond

From Beyond FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 01.01.1991
CASA DE DISCURI: Earache Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 1991: #39
Massacre more
Componenta:
Kam Lee - voce
Rick Rozz - chitara
Terry Butler - bas
Bill Andrews - tobe
TRACKLIST:

1. Dawn of Eternity2. Cryptic Realms3. Biohazard4. Chamber of Ages5. From Beyond6. Defeat Remains7. Succubus8. Symbolic Immortality9. Corpsegrinder (cover Death)
In 1991, cand lumea normala la cap avea preocupari precum caderea Cortinei de fier, Zidul Berlinului, destramarea trupei Queen, primul razbel din Golf, baietii de la Massacre au pus-o de mamaliga cu un album cum rar ti-e dat sa (mai) auzi. Ce mai tura-vura, un album de death metal americanesc fara compromisuri, fara mila fata de latura ta sensibila; o bata in cap pentru orice neinitiat in metalul dur.

Albumul iti bate ciocanelul pe nicovala urechii interne in mod compact, nu exista varfuri si piese nasoale, vin toate ca pe banda rulanta de la uzina lu’ nen’tu Ford, fara insa a fi liniar si plicticos. Dawn of Eternity incepe cu un suier de viscol si o gadilare de chitare in acorduri grave, ca sa iti creasca suspansu’. Dupa aia, domnu’ Bill Andrews incepe sa bata la tobe mai strasnic decat toaca ceapa maestrul bucatar; pe la jumatate, piesa intra pe tempo mediu, cat sa iti tragi sufletul, iar apoi pe finis, iar nauceala. Cam pe acelasi calapod sunt faurite toate piesele, cvartetul zburda pe grifuri si urla ca pe tarlaua lui tatane-sau.

Pe la jumatatea albumului, belea! Clapa, sa moara dujmanii mei! Dar numai un mic intro al piesei Chamber of Ages, ca apoi amerikanski Caterpillar tureaza iar si nimicirea fonica revine la cotele pe care le mai gasim si prin alte inginerii metalice ale vremii, mestesuguri ale unor Nocturnus, Cancer, Morbid Angel, chiar Sodom nitelus (pe Agent Orange). Nici pedagogul de scoala noua, alde Slayer, nu e strain de unele influente ale albumului. Hai si Celtic Frost.

Defeat Remains este o piesa mai „melodioasa”, adicatelea are un riff mai saltaret, asa, ca la sarba romaneasca (sau poate ca la romaneasca sarba). O adevarata bula papala de oxigen, dupa atata viteza. Pe la sfarsit insa…. Back in the saddle.

In urmatoarea, Succubus (parca erau si la noi niste bomboane gumate, „Sugcubus” ceva, a?), domnul Kam Lee (are nume parca mai asiatic decat Bruce Lee) urla taman ca vocalistii de black, insa acrobatia vocala se muleaza perfect pe piesa (pe album in genere, nu doar pe piesa asta). Ceva putin straniu, adicatelea: death american cu voce spre black norvegian? Da, la vremea aia muzicantii puteau multe si maiestrite. Mai rabdam o piesa, cu urechile ferfenita, iar cvartetul de coarde, bete, pene, efecte si distort-uri, microfoane si pedale ne ofera si bomboana de pe tort – pardon, voiam sa zic cireasa de pe coliva: un cover version dupa Death, Corpsegrinder, odihneasca-se Chuck in tihna. Trupa de care, altminteri, cei patru flacai nu erau tocmai straini, ba din contra.

Coperta as zice ca este inspirata dintr-un film horror de generatie cincizecista (imperialiste, nu de alea documentare cu Ana Pauker), „Creature from the Black Lagoon”, daca nu cumva si unele idei de prin textele cantecelor. Nu bag mana in foc, insa. Mai trebuie spus ca albumul a fost reeditat, incluzand un EP de-al lor, Inhuman Condition si un cover dupa Venom. Personal insa, prefer albumele in varianta lor initiala.

Ca sa nu mai lungesc vorba, ca poate mai aveti treaba pe la lectii, prietena sau teasc – From Beyond este un must (sic!) have,  cel putin pentru deatheri. Un album pentru gentilomi (dar putem sa ni-l procuram si noi), in sensul ca uneori la cativa ani, il scoti din raft, iti aprinzi pipa, si te pui in balansoar, il asculti, iti zici un nostalgic „e-heee…” si apoi il pui la loc. Dar cu chica ciufulita.

Cristake more Nota: 9.5


Posted at 11:57 |  07 Octombrie 2010  | 5 Comentarii  | 3118 Vizualizari

Comenteaza la: From Beyond

  • Notre respect, Cristake!

    1. Posted by Sake | 07 Octombrie 2010 12:52
  • Sluga dumitale, jupane!

    2. Posted by Cristake | 07 Octombrie 2010 13:49
  • si a mea nu? care am facut din tine un star?

    3. Posted by Geralt de Rivia | 07 Octombrie 2010 13:54
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance