RHAPSODY OF FIRE - From Chaos to Eternity

From Chaos to Eternity FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 17.06.2011
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 21 voturi

Top 2011: #185
Rhapsody of Fire more
Componenta:
Fabio Lione - voce
Luca Turilli - chitara
Tom Hess - chitara ritm
Alex Staropoli - clape
Patrice Guers - bas
Alex Holzwarth - tobe
TRACKLIST:

01. Ad Infinitum02. From Chaos to Eternity03. Tempesta di fuoco04. Ghosts of Forgotten Worlds05. Anima perduta06. Aeons of Raging Darkness07. I Belong to the Stars08. Tornado09. Heroes of the Waterfalls' Kingdom1 - Lo spirito della foresta2 - Realm of Sacred Waterfalls3 - Thanor's Awakening4 - Northern Skies Enflamed5 - The Splendour of Angels' Glory (A Final Revelation)
Cu un an in urma Rhapsody of Fire dovedeau ca mai au inca resurse de creativitate. The Frozen Tears of Angels s-a dovedit a fi un album care, pe langa faptul ca aducea un suflu nou, era si apropiat valoric de celelate doua albume aproape perfecte Rhapsody Symphony of Enchanted Lands si Power of the Dragonflame.

From Chaos To Eternity este o alta expresie a cautarilor musicale ale barzilor italieni. Sigur, intre timp au aparut cele doua EP-uri, care au adus si ele cate ceva pentru fanii Rhapsody of Fire. Nu voi comenta insa aceste realizari care au atat calitati cat si defecte. Cel mai neplacut lucru erau recitativele care se intindeau pe minute bune. Din fericire pe ultimul album pasajele de acest tip in care este povestita saga spadei de smarald sunt scurte si suportabile.

From Chaos To Eternity este un album care aduce suficiente elemente de noutate pentru a-si castiga un loc aparte in discografia Rhapsody of Fire. Chiar daca in esenta are tot soundul Rhapsody, el este completat cu diverse elemente care ii vor incanta pe unii fani si ii vor indeparta pe altii. Nu este vorba doar de growling-ul de pe trei piese ci si de pasaje care se indeparteaza de specificul de power medieval/eroic cu care eram obisnuiti. Componenta trupei s-a modificat si ea fiind adaugat chitaristul Tom Hess, fost chitarist de acompaniament pentru concerte.

La prima auditie a albumului am fost putin nedumerit. Pe langa soundul pe care il stiam au fost introduse elemente straine cere nu stiam daca imi plac sau nu. Unele portiuni pareau prea dulcege – de pilda inceputul lui I Belong To The Stars cu feelingul sau gothic/pop. Obligatoria piesa in care Fabio Lione incerca din nou sa arate ca poate canta ca un cantaret de opera – Anima Perduta - ma irita si ea pentru ca seamana cu alte piese de pe albumele anterioare si pentru ca am receptionat de mult ce dorea sa demonstreze – ca e un cantaret complet care canta orice de la opera la black metal (desi, fie vorba intre noi, mai are mult pana reuseste sa cante ca Pavaroti sau Domingo) . Celelate elemente noi imi placeau. Dupa cateva ascultari pe care le-am facut pentru a vedea daca albumul imi place sau nu, sau in termeni cantitativi daca e de 7 sau de 9, am inceput sa intru in atmosfera si incetul cu incetul albumul a inceput sa-mi placa iar uneori ma surprindeam chiar ca fredonez unele piese. De fapt, asa se intampla intotdeauna cu albumele bune – dupa cateva ascultari par mai bune decat la inceput, la fel ca vinul bun care capata o aroma superioara prin invechire, pe cand albumele proaste ajung sa plictiseasca sau sa irite.

De data aceasta Luca Turilli s-a dovedit mai creativ decat pe alte albume. Pe parcursul albumului nu mai intalnim atatea solouri si inflorituri neoclasice inspirate de muzica clasica insa intalnim o varietate de elemente noi de la riff-uri thrashy la solouri si riff-uri cu elemente progressive. Pe parcursul a trei piese Fabio Lione practica si growling-ul atunci cand joaca rolul fortelor intunericului. De fapt, pentru cei familiarizati cu istoria trupei atractia pentru black metal a solistului nu este ceva nou. Inca inainte de Power of the Dragonflame pe site-ul official aparea o declaratie a lui Fabio Lione care spunea ca urmatorul album va fi unul de black metal simfonic. Ulterior acelasi Fabio Lione avea sa declare ca producatorii si casa de discuri nu au agreeat acest proiect asa ca albumul de black metal va mai avea putin de asteptat. Ecouri ale acestui proiect se pot regasi in When Demons Awake de pe Power of the Dragonflame si pe unele piese de pe albumele ulterioare. Piesele respective nu sunt chiar black metal ci  doar power progresiv cu growling vocal. Lipsesc tremolourile, melancholia si violent rece caracteristica black-ului authentic. Insa putem spune ca sunt piese reusite care se integreaza in albumele respective.

From Chaos To Eternity este un album care nu contine piese de umplutura. In plus este si un album cu piese variate si feeling-uri diferite. Pe parcurs, asa cum am mai spus intalnim atat elemente noi cat si elemente caracteristice stilului Rhapsody of Fire. Nu lipseste nici megapiesa finala care este la fel de reusita ca si cele din albumele anterioare. I-as fi dat un 9 daca nu as fi intalnit din cand in cand scurte pasaje care imi aduc aminte de piese din albumele trecute – luati de pilda inceputul lui Heroes of the Waterdfalls’ Kingdom sau Anima Perduta. Acestea ocupa insa o portiune mica dintr-un album reusit.

Arthur more Nota: 8.5


Posted at 16:04 |  04 Mai 2011  | 0 Comentarii  | 3468 Vizualizari

Comenteaza la: From Chaos to Eternity

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)