EMPATIC - Gods of Thousand Souls

Gods of Thousand Souls FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 10.12.2010
CASA DE DISCURI:
 
7.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2010: #63
Empatic more
Componenta:
Maciej Rochaczewski - voce
Bednarski Jakub - chitara
Cikacz Przemys?aw - chitara
Ma?aszek W?odzimierz - bas
?liwka Jaros?aw alias Yopeque - tobe
TRACKLIST:

01. Green Mile02. G.O.T.S.03. False Friend04. The Game05. Tomorrowland06. VS07. So What?08. Dreamer09. Fulfilled Dreams10. Empatic11. Enola Gay (OMD cover)
Cred sincer ca si Polonia este o tara care iubeste metalul. Imi sustin afirmatia prin inedita productie a acestui album pe care il recenzez aici. Cica: “The album was released thanks to financial support from the municipal  government of Ostroleka City”. Deci e posibil sa am dreptate si mai cred ca formatiile autohtone s-ar macelari intr-un concurs gen Mortal Kombat pentru un asemenea privilegiu. Este de ajuns sa va aduc aminte de nume precum Vader sau Behemoth ca sa stim despre ce teritoriu discutam. Mai includ aici si Acid Drinkers, Azarath sau Witchmaster si deja suntem pe un drum plin de surprize. Ar avea si Empatic loc printre aceste trupe? Discutabil.
Formati in 2005, cu un singur promo la activ, lansat in 2007, polonezii incearca sa construiasca pe bastimentul darapanat al death/thrashului care din punctul meu de vedere este o mixtura de cele mai multe ori nefericita. Unor gasti precum Legion of the Damned, Vader sau Loudblast le iese, deoarece acolo exista niste patternuri (ca sa citez aici un tovaras care sigur va rasfoi si aceasta cronicuta), drumuri deja batatorite, dar cumva perfectionate. Sau cel putin la nivel de incercare. Ca si cum englezii ar fi inventat fotbalul, dar brazilienii l-au dus la desavarsire, daca intelegeti unde vreau sa ajung.
Continand 11 piese (daca e sa punem la socoteala si coverul “Enola Gay” dupa OMD), albumul de fata se deschide in asalt cu “Green Mile” inspirata dupa cum putem deduce clar din filmul cu acelasi nume in regia lui Frank Darabont, adaptare a unui roman de Stephen King. Marturie in acest sens stau versurile: “I feel nothing/Only Green Mile/Separates me from the end of/My road”  contrabalansate de avalansa riffurilor semnate Przemyslaw Cikacz si Jakub Bednarski. O aditie creativa este insistenta bassului (Wlodzimierz Malaszek) care controleaza eficient ritmica a piesei desi in mod bizar instrumentatia este lasata constant in spate de vocea lui Maciej Rochaczewski, momentele cand aceasta revine in prim-plan fiind destul de fade.
Cred ca aici avem de-a face cu un neajuns si anume acela ca piesele incep foarte bine, active, insa interventia vocii anuleaza atmosfera incendiara care ar fi facut din acest album chiar unul demn de tinut minte, daca exista un pic de concentrare asupra tobelor si asupra chitarelor pe tot parcursul pieselor nu doar in anumite momente-cheie.
Trecem la “G.O.T.S.” care anunta primele zvacniri thrash, care, bineinteles, sunt rapid lasate de izbeliste, dar atent fructificate de solistica lui Cikacz care salveaza piesa de la o monotonie suparatoare.
Momente foarte bune pe “False Friend” in care avem si un refren catchy: “Pray so that/You don’t’meet me/My false friend” si un solo excelent postat undeva spre finalul piesei. Cred ca ar electriza atmosfera cantata live, iar albumul urca pe niste pante ascendente de la “The Game” unde elementele groovy se impletesc foarte bine cu death/thrash-ul predominant. Ar fi dat bine o mai mare varietate a vocii care pe tot parcursul albumului pastreaza acelasi “hirsch” gros uneori bruscat de urlete prelungi, dar, avand in vedere diversitatea stilistica a acestui disc, altfel ar fi fost completarea unei voci intr-o maniera asemanatoare. As inclina sa spun ca vocea reprezinta una dintre bilele “gri” ale acestui album, deoarece nu deranjeaza prin interventii, insa in acelasi timp trage in jos partea instrumentala si nu experimenteaza mai multe registre.
Cam de pe la “Tommorowland” se pierd pe drum si ideile, caci piesele arareori mai ies in fata prin ceva special. Startul in forta nu este sustinut, asa incat ajungem la “So what?”, “Dreamer” si “Fulfilled Dreams” fara sa mai simtim ceva original sau incitant. Ideile se lupta din greu cu monotonia. Llucrurile par sa revina odata cu anumite pasaje din “Empatic” in care riffurile thrashy se inteleg foarte bine cu tobele lui Jaroslaw Sliwka care isi foloseste la maxim aptitudinile pe pedala dubla dand astfel piesei o forta net superioara fata de celelalte piese. Este foarte probabil ca si lipsa interpretarii vocale sa aduca un plus de dinamism.
Ultima piesa “Enola Gay” este inedita prin tonul fals-vesel de chitara si atmosfera heavystica de care dispune (nu am ascultat OMD ca sa pot totusi emite o opinie sigura), insa dovedeste ca poate fi o incheiere nimerita pentru un album zbuciumat brazdat de calitati onorabile si defecte la indemana unor debutanti.
Cu toate acestea, mi-ar placea sa vad Empatic pe scena si cred ca urmatoarele albume vor face cinste scenei metalice poloneze.

Bogdan Drumea more Nota: 7


Posted at 15:59 |  17 Mai 2011  | 0 Comentarii  | 5038 Vizualizari

Comenteaza la: Gods of Thousand Souls

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence