THERION - Gothic Kabbalah

Gothic Kabbalah FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 12.01.2007
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 2007: #140
Therion more
Componenta:
Christopher Johnsson - chitara, clape, orga, Kristian Niemann - chitara, clape, Johan Niemann - bas, chitara acustica, Petter Karlsson - tobe, percutie, voce.

Voci: Mats Levén, Snowy Shaw, Katarina Lilja, Hannah Holgersson (soprana)
TRACKLIST:

1. Der Mitternachtlöwe2. The Gothic Kabbalah3. The Perrennial Sophia4. Wisdom And The Cage5. Son Of The Staves Of Time6. Tuna 16137. Trul8. Close Up The Streams9. Wand Of Abaris10. Three Treasures11. The Path To Arcady12. TOF - The Trinity13. Chain Of Minerva14. The Falling Stone15. Adulruna Rediviva

Am avut 'ocazia' sa ascult albumul dupa ce fusese bine desfiintat pe forumul Metalfan, asa ca n-aveam pretentii, mai degraba ma asteptam sa fiu dezamagit. Ei bine, n-am fost dezamagait deloc. Dar nici incantat peste masura.
Cum cei care au ascultat deja acest Gothic Kabbalah stiu, sunetul de ansamblu este unui ceva mai simfonic si mai putin metal. Ritmat dar fara riffuri grele, orientat mai ales spre orchestratii ample, aranjamente bazate mai ales pe clape si instrumente clasice si multe multe armonii vocale.

Acestea fiind zise, e cat se poate de Therion, dar un altfel de Therion. Faptul ca si Christopher anuntase cu ceva timp inainte ca renunta la voce si ca trupa nu va mai canta nici in concert piesele vechi, cu growl, trebuia sa fie un semnal pe care multi nu l-au luat in seama. Gothic Kabbalah semnaleaza poate noua orientare Therion: power cu un pic de prog si mult rock clasic, tot mai multa opera in vocilor principale, nu doar in refrene, mai putina preocupare pentru balans si mai multa inclinatie spre atmosfera si pentru folclor nordic.

Albumul pare serios muncit la voci, unde se dueleaza de la o piesa la alta Mats Levén, Snowy Shaw, Katarina Lilja si Hannah Holgersson, precum si bateristul Petter Karlsson, fiecare avand atat pasaje de voce principala cat si coruri si dublaje. Dintre ei, probabil noua achizitie Snowy Shaw putea sa lipseasca din peisaj, mie unul, acolo unde cred ca l-am recunoscut, parandu-mi-se probabil cel mai lipsit de expresie dintre vocalisti.

Unitar si inchegat, Gothic Kabbalah nu are piese care sa iasa in evidenta, nu propune hit-uri ci pastreaza 'poza' de produs oarecum conceptual, in stilul lui Christopher. Propune in schimb multe aranjamente orchestrale deosebite, cateva formule progresive extrem de reusite sau pasaje atmosferice intense. Din nefericire, are si tendinta sa plictiseasca, cele aproximativ 70 de minute de muzica nefiind atat de intense cum ai fi probabil necesar. Mai ales prin piesele de pe al doilea disc ideile deja incep sa se repete iar unele linii melodice mi s-au parut de-a dreptul nereusite (de exemplu, pe Chain Of Minerva). Finalul, cu piesa de 12 minute Alduruna Rediviva drege senzatia, dar probabil ca si piesa asta putea fi ceva mai condensata.

Pe ansamblu, un album care propune intr-un fel, un nou Therion, intr-o directie relativ noua, interesanta si cu potential. Dar cu destule neajunsuri, care probabil ca vin inca din faza de conceptie, prea multa poveste inghesuita intr-o muzica suficienta poate pentru un material pe jumatate mai scurt. Nu-i cazul sa fac pronosticuri in legatura cu numarul fanilor pierduti de Therion dupa cest album. Orice schimbare stilistica, fie ea si mica, aduce cu sine portia ei de dezamagiri. Eu unul apreciez incercarea, dar nu in totalitate si rezultatul. 


Cynyc more Nota: 8


Posted at 20:38 |  08 Ianuarie 2007  | 10 Comentarii  | 6888 Vizualizari

Comenteaza la: Gothic Kabbalah

 • "Snowy Shaw putea sa lipseasca din peisaj, mie unul, acolo unde cred ca l-am recunoscut, parandu-mi-se probabil cel mai lipsit de expresie dintre vocalisti"

  Nu sunt de acord, daca vorbim de expresivitate, Shaw e pe primul loc, fie si numai pentru partitura de voce lugubra de pe "Wisdom and the Cage".

  1. Posted by Rave | 10 Ianuarie 2007 10:55
 • Man, creca Cynyc se referea la participarea lu nenea Snowy pe albumu de fatza, nu la intreaga lui cariera fulminanta dea lungu vietzii.

  2. Posted by Negura | 11 Ianuarie 2007 01:37
 • Imi place partitura, dar nu-mi place executia. Mi se pare fortata.

  3. Posted by Cynyc | 14 Ianuarie 2007 21:07
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way