BLACK SABBATH - Headless Cross

Headless Cross FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.04.1989
CASA DE DISCURI: I.R.S.
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.9
NOTEAZA ALBUM: 28 voturi

Top 1989: #16
Black Sabbath more
Componenta:
Tony Martin - voce
Tony Iommi - chitara
Geoff Nicholls - clape
Laurence Cottle - bas
Cozy Powell - tobe
TRACKLIST:

01. The Gates of Hell02. Headless Cross03. Devil & Daughter04. When Death Calls05. Kill in the SpiritWorld06. Call of the Wild07. Black Moon08. Nightwing
Dragi tovarasi si pretini, declar deschise lucrarile celui de al XIV-lea congres de studio al partidului Black Sabbath. Oamenii muncii din centrul siderurgic Birmingham s-au reunit pentru prinos de recunostinta adus urepcilor noastre. Versuri mistice, riffuri apasatoare si bine faurite, solouri delicioase si o prestatie vocala a lui Tony Martin care ne dadeau sperante pentru depasirea planului cincinal la albume de calitate .

Se incepe cu un intro de un minutel, intitulat The Gates of Hell (iaca haiku!). O joaca pe keyboard, iar ea face intrarea urmatoarei piese, Headless Cross, care incepe cu bataile regretatului Cozy Powell (care a lucrat si la compozitia ei, alaturi de cei doi Tony), cu tempo mediu, interpretata tare si apasat, ca masina de cusut. Naratorul ne povesteste despre un targ pe nume Headless Cross in care a patruns ciuma neagra, (nu stiu daca fictiv sau real in Albionul medieval; cert e ca azi exista un soi de cartier, suburbie ceva, cu numele asta, prin preajma Birminghamului). Singura piesa a albumului care are videoclip, din cate stiu.
 Devil & Daughter accelereaza nitel, ocultul pluteste in aer, rifful lucreaza in fundal, iar Martin ne arata ca are plamanu’ sanatos. Solo de chitara mesterit la ceasornicar, cu lupa pe ochi, la jumatatea piesei.
Vine apoi When Death Calls. Incepe ca un cantec de leagan, cu clapa si vocea in aceeasi masura. Un lullaby mai lugubru, asa, care isi si da minten arama pe fata; tempoul, copacel, copacel, pana ajunge sa “omoare calu’ sub el”, apar sfaturi ca la puscarie (Tony Martin ne povatuieste “sa nu ne uitam direct in orbitele alea adanci” ale Doamnei cu coasa), iar cireasa de pe tort e Brian May, pe care il stim de chitarist, solist invitat la cantecul asta.
Kill in the Spirit World intuneca si mai mult tabloul deja sumbru, povestindu-ni-se, printre altele, ce simptome are muribundul de ciuma si cum umbla omul cu carutul de cules raposatii. Piesa pe masura precedentelor.
Call of the Wild nu este despre cum ne facem necesitatile fiziologice pe sanul naturii, cum are crede unii. Mai degraba este despre cum isi face natura nevoile fiziologice pe nasul nostru, adica cum ne vine sorocul la fistecare la un moment dat. Initial voiau sa o intituleze “Hero”, eu unul zic ca e mai nimerit numele actual.
Nightwing pune punct(ul pe I, de la Iommi) albumului si o face intr-o maniera cu arabescuri: solouri de chitara electrica, nitica chitara rece, clapa discreta, aceeasi voce de gala a lui Tony Martin. Un album care parca ar fi fost conceput undeva, in vreun ungher al studiourilor Hammer, alea de l-au facut pe Cristopher Lee “mai Dracula” decat fu Bela Lugosi.

Mai exista si un bonus track, Cloack and Dagger, dar cred ca numai pe varianta pentru pictori a albumului, ca asa zice: “picture disc only”; si bine ca e doar acolo, pen’ca, dupa umila mea opinie, piesa e din alt film, de n-as sti, as zice ca e de pe Forbidden.

Nota: Cu riscul de a fi batut cu oua de Cornu si tomate stricate, recunosc ca e albumul meu favorit dintre toate (nu doar de la Sabbath) ever, astfel ca nu ii pot da decat 10.

Cristake more Nota: 10


Posted at 16:48 |  03 Martie 2010  | 1 Comentarii  | 3281 Vizualizari

Comenteaza la: Headless Cross

  • Acum, dupa moartea lui Dio, ar fi super-misto ca Black Sabbath sa se reuneasca in formula cu Tony Martin. De vis acest album...

    1. Posted by Fantotzii | 30 Septembrie 2010 21:22
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei