UFOMAMMUT - Idolum

Idolum FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 22.04.2008
CASA DE DISCURI: Black Horizon M.
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 6 voturi

Top 2008: #75
Ufomammut more
Componenta:
Urlo: voce, bas, sintetizator si fx;
Poia: chitara, sintetizator si fx;
Vita: tobe
TRACKLIST:

1. Nero2. Stardog3. Elephantom4. Stigma5. Ammonia6. Void7. Destroyer8. Hermeat9. Hellectric

HELLRAISER: Intr-adevar e genul de album care dezarmeaza si pe cei mai rabdatori ascultatori. Am mai intalnit genul asta de atmosfera apsatoare cu iz de invazie extraterestra de film sf din anii '60 pe Phobosul celor de la Voivod. Insa acolo doom nu era aproape de loc, iar partile de psihedelic si sludge erau inexistente. Aici ele sunt prezente dar nu este atat de mult industrial. De fapt, aici nimeni nu da nici un sfantz pe ritm si melodie. Se merge pe atmosfera si sugestie. Toata lumea trebuie sa produca sunete ce formeaza un piston care bate cu diverse frecvente sau intensitati, in creierii ascultatorului, intrerupt din cand in cand de niste "incantatii" electronice si voci specifice psihedelicului avantgardist si care au menirea doar de a relaxa atmosfera pt. a face loc unui nou pasaj de sintetizator, ce va prefata alte pasaje grave de chitara, repornind pistonul.

Este ciudat cat de amplu si dens reusesc sa sune, in ciuda zgarceniei portativului. Cu toate astea nu e plictisitor. Este doar foarte apasator si ciclic. Insa repeta doar modul de constructie al pasajelor nu si notele din care acestea sunt formate. Multi dintre mai marii genului si-ar dori o astfel de lume pe albumele lor.

Daca aveti putin timp liber (a.i. sa nu intrerupeti auditia celor 73 de min) si daca gustati cat de cat doomul, eu zic ca efortul de a-l asculta cap coada va va fi rasplatit. Nota 9

MONKEY@: Numiti deseori rezultat al combinatiei dintre doom si electronic, dintre sludge si industrial, sound-ul Ufomammut nu poate fi atat de usor de anticipat, spre dezamagirea birocratilor metalului.

Originalitate trupei Ufomammut e o consecinta a metodei de a face muzica. Ei nu urmaresc sa batatoreasca niste cai deschise de altii acum mult timp, sau sa se adapteze unui anumit stil preferat, (cum isi motiveaza creatiile muzicale o mare parte a trupelor de metal), ci cauta sa obtina un anumit efect, luand-o pe cont propriu, doar cu lectii invatate de la altii.

Soundul greoi, masiv, obtinut cu distorsul chitarilor si frecventele cat mai joase ale basului, coboara psihedelicul pe noi coordonate. Piesele se dezvolta oarecum liniar si repetitiv, dar aranjamentele inteligente si efectele electronice reusesc sa le confere acestora un aer mai degraba hipnotic si spatial, decat plictisitor. E un album dens, dar nu complex, si solicitant. Mai putin groovy decat Snailking, e mai inchegat si mai fluent, si pastreaza aceeasi atmosfera apasatoare si intunecata, pe care conceptia albumului o vrea apocaliptica.
Albumul are 66 minute si 6 secunde, dar ii banuiesc ca au lungit intentionat spatiul de umplutura intre Void si Elephantom, ca sa le dea exact, plus un bonus track pentru amatorii de viniluri. Nota 9.

PROWLER: Ufomammut sunt niste italieni cu 4 albume la activ, dar Idolum e primul pe care l-am ascultat. E o muzica ce nu trebuie abordata ca metal, poate nici chiar ca doom - riff-urile de sine statatoare nu sunt nimic special, iar cuplate cu repetitivitatea, induc plictiseala.

Pentru a obtine ceva de la albumul asta, trebuie apreciata latura psihedelica, experimentala: monotonia este fundatia pe care se construieste o atmosfera, masiva si eliptica (m-am uitat in DEX pentru asta). Idolum e o calatorie, cantecele curg unul in altul si rezultatul e mai mare decat suma partilor ce-l compun.

Piesa care iese in evidenta probabil cel mai mult este Ammonia, care contine vocea unei tanti pe nume Rose Kemp, care da un plus de culoare albumului. De asemenea trebuie remarcata productia excelenta, un sound foarte heavy dar care lasa loc si partii cosmice sa se desfasoare.  Nota mea este 8 - mai adaugati la ea daca sunteti fani de doom psihedelic.


VOX FORUMI more Nota: 9


Posted at 16:53 |  13 Mai 2008  | 1 Comentarii  | 4955 Vizualizari

Comenteaza la: Idolum

  • Hermeat e bonus pe viniluri, dar cum trupa a oferit albumul la streaming pe diferite site-uri a facut-o cu playlistul de pe vinil. Pe cd e altfel ordinea pieselor.

    1. Posted by m@ | 18 Mai 2008 12:52
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance