NIGHTWISH - Imaginaerum

Imaginaerum FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 02.12.2011
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.9
NOTEAZA ALBUM: 40 voturi

Top 2011: #343
Nightwish more
Componenta:
Anette Olzon — voce
Emppu Vuorinen — chitara
Tuomas Holopainen — clape, pian
Marco Hietala — bas, voce
Jukka Nevalainen — tobe

TRACKLIST:

01. Taikatalvi02. Storytime03. Ghost River04. Slow, Love, Slow05. I Want My Tears Back06. Scaretale07. Arabesque08. Turn Loose the Mermaids09. Rest Calm10. The Crow, The Owl and the Dove11. Last Ride of the Day12. Song of Myself13. Imaginaerum
Iata ca, dupa marea dezamagire a anului, sau probabil chiar a deceniului, care este Lulu, al trupei Metallica,  vin si dezamagiri mai mici cum este noul album Nightwish sau Road Salt Two (Pain of Salvation).

Imaginaerum este cel mai slab album Nightwish din mai multe motive. Dupa plecarea Tarjei, restul trupei a hotarat sa nu mai aduca o solista de opera, probabil pentru a dovedi ca geniul lor nu era datorat fostei vocaliste. Nu stiu de ce au ales-o pe Anette, insa cred ca aceasta a fost o mare greseala. In momentul in care a incercat sa cante melodiile de pe albumele anterioare, nu a reusit decat o performanta modesta, insa avea o scuza – partiturile erau compuse pentru o soprana, asa ca nu avea cum sa o invinga pe Tarja pe domeniul acesteia. Probabil din aceasta cauza mebrii trupei s-au hatarat ca de data asta sa compuna ceva pe potriva ei – un album mai usurel, cu tenta pop, care sa nu ii solicite vocea prea mult. Insa, ascultand albumul, mi-am dat seama ca de vina nu era partitura anterioara, ci doar faptul ca Anette nu este decat o solista mediocra. Canta corect si sunt convins chiar ca face eforturi, insa nu reuseste sa iasa cu nimic in evidenta.

Piesele de pe album sunt variate si exploreaza genuri diferite, iar de obicei acest lucru este bun. De data asta, varietatea nu constituie o calitate, pentru ca, desi piesele contin elemente din stiluri diferite, ele sunt banale. Elemente de power-metal, celtic, jazz, folk, metal simfonic si gothic sunt prezente pe diferite piese, insa ceea ce deranjeaza este faptul ca aproape de fiecare data ele sunt completate de acorduri pop, ca si cum trupa s-ar stradui din rasputeri sa fie mai comerciala si accesibila publicului larg.

Storytime este un exemplu elocvent, combinand power-metalul cu sonoritati de tip ABBA. I Want My Tears Back combinana celticul cu pop-ul. Iar Turn Loose The Mermaids pare desprinsa de pe un album Blackmore’s Night si e posibil sa fi sunat bine daca ar fi fost cantata de Candice Night. Slow, Love, Slow este o balada cu ceva elemente jazz sau blues. Celelate piese sunt la fel de eclectice. Din cand in cand, se recurge la elemente stereotipe de opera rock, pe care le-am auzit inainte de zeci de ori. O scuza pentru aceste elemente ar fi faptul ca albumul trebuia lansat odata cu un film compus din cateva clipuri video, care sa ilustreze tema cantecelor. Probabil ca aceasta idee a parut trupei foarte originala, insa nu stiu cine ar putea fi convins sa urmareasca un astfel de film.

Albumul nu este totusi catastrofal pentru ca unele piese contin si  parti sau interventii instrumentale interesante alaturi de cele plictisitoare. Si, din fericire, Marco Hietala reuseste de multe ori sa contrabalanseze prin interventiile sale vocale feelingul pop adus de Anette si sa aduca putina agresivitate. Probabil ca ar fi fost mai bine ca, dupa plecarea Tarjei, trupa sa ramana doar cu el ca solist vocal si sa inceapa o pagina noua. Poate ca, daca Imaginaerum ar fi fost un album al unei trupe noi, as fi zis ca daca fac putin efort e posibil ca in viitor sa scoata si un album de calitate. In cazul acesta insa, tot ce pot sa spun e ca, de un timp, Nightwish a pornit pe o panta decendenta si e posibil ca de acum incolo sa nu produca nimic care sa fie la nivelul primelor albume.

Arthur more Nota: 7.5


Posted at 13:30 |  09 Septembrie 2011  | 9 Comentarii  | 5303 Vizualizari

Comenteaza la: Imaginaerum

  • Tot aud comparatii gen Tarja > Anette. Era si normal sa schimbe ceva in sunet odata cu venirea lui Anette, dar parerea mea e ca recenzia nu e deloc obiectiva, din punctul meu de vedere este facuta pe baza unei comparatii intre doua soliste extrem de diferite. De cand a plecat Tarja, se poate observa faptul ca Tuomas are mult mai multa libertate in a compune si in a experimenta, lucru care a fost evident de Dark Passion Play si mai mult decat evident pe Imaginaerum. Sunt fan Tarja, recunosc, dar sunt si actual fan Nightwish cu Anette in componenta. Cu acest album, Anette s-a integrat perfect in grup. Albumul nu este deloc pop, mi se pare o mult prea mare exagerare. Totusi, de cand a plecat Tarja schimbarea nu a fost atat de radicala, baietii devenind mai experimentali iesind din tipar. Eu i-as da un 8.5 chiar un 9, avand in vedere ca albumul ofera o experienta placuta si nu una plictisitoare.

    1. Posted by Archgoat | 19 Decembrie 2011 14:22
  • Nota si aprecierea e o chestie de gusturi. atunci cand ascult noile albume nu o compar pe Anette cu Tarja ci cu alte vocaliste - cu Sharon den Adel de pilda sau chiar cu Candice Night daca vrei, si pe asta am citat-o in text - si de fiecare data comparatia ii este defavorabila.

    2. Posted by Arthur | 19 Decembrie 2011 15:19
  • mi se pare o recenzie subiectiva... nu mi se pare deloc albumul ca fiind unul pop iar despre comparatia tarja-anette get over it people , au trecut 6 ani bata i sfintii, vorba unuia de pe un alt site. albumul este unul conceptual iar ceea ce a scris archgoat mi se pare mai in regula decat recenzia lu arthur..ascult nightwish din 98 , i am vazut de n ori in concerte, este o formatie pe care am urmarit o atent de a lungul timpului iar acest album nu e nici pe departe cel mai slab in opinia mea. muzical mi se pare cel mai complex si INCA astept o recenzie undeva pe planeta pamant in care sa nu apara numele tarja .

    3. Posted by pepene | 20 Decembrie 2011 11:54
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)