VUUR - In This Moment We Are Free - Cities

In This Moment We Are Free - Cities FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 20.10.2017
CASA DE DISCURI: InsideOut
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 4 voturi

Top 2017: #5
Vuur more
Componenta:
Anneke van Giersbergen - voce
Jord Otto - chitara
Ferry Duijsens - chitara
Johan van Stratum - bas
Ed Warby - tobe
TRACKLIST:

01. My Champion - Berlin02. Time - Rotterdam03. The Martyr and the Saint - Beirut04. The Fire - San Francisco05. Freedom - Rio06. Days Go By - London07. Sail Away - Santiago08. Valley of Diamonds - Mexico City09. Your Glorious Light Will Shine - Helsinki10. Save Me - Istanbul11. Reunite! - Paris
Fiica risipitoare s-a întors! După ce atâta vreme a colindat prin țări îndepărtate, unde și-a cheltuit harnica ei moștenire cântând alternative rock/pop, și de unde mai trimitea vorbă doar când mai apărea pe câte un album Devin Townsend, Ayreon sau Moonspell, Anneke van Giersbergen s-a trezit din somnul uitării de sine și a zis: e vremea să scot iar un album de metal!  
Asta nu înseamnă că va renunța la toate proiectele și colaborarile acustice, dar eu am reținut doar ce m-a interesat din toată povestea: la 10 ani de la despărțirea de The Gathering, Anneke se întoarce ca membru deplin, nu invitat, într-o trupă de metal, adică așa cum am cunoscut-o în 1995, când Mandylion a provocat epifanii în serie tuturor ascultătorilor. Vuur, care se traduce “foc, pasiune” este materializarea dorinței ei de a compune și a cânta din nou muzică heavy metal, dorință care nu a părăsit-o niciodată. Foarte bine, Anneke! Vorba lui Dragoș P. “Sa fie intens!”  
Muzicienii din Vuur sunt cei cu care Anneke a prezentat live albumul The Gentle Storm – un proiect folk metal (mai mult folk decât metal) în colaborare cu Arjen Lucassen. Printre ei, Ed Warby, fostul tobar Gorefest, (cu o listă de colaborări care mi-ar umple jumătate de cronică); un basist care a trecut pe la Stream of Passion, un chitarist de la Revamp și încă unul care a cântat cu Agua de Annique. Cum ar putea să sune o asemenea trupă?
Când am ascultat prima dată Vuur m-am simțit ca atunci când am ascultat prima dată Mandylion. Dezorientat, încercând să-mi găsesc reperele, încercând să intuiesc continuarea și bucuros că nu reușesc. Nu doar la nivelul procesării informației, ci și la nivel emoțional. Alăturarea de structuri complexe și amestecul de stiluri nu mai e o surpriză mare pentru nimeni astăzi, dar combinația între riffurile heavy, uneori violente, și liniile vocale atipice ale Annekei e uimitoare în primul moment, până te obișnuiești. Scoate vocea și rămâne o trupă aproape normală de metal progresiv, scoate instrumentația și rămân niște melodii vocale frumoase, dar fără mare impact. Felul în care instrumentele însoțesc și completează evoluția vocii, care vine dintr-o cu totul altă lume decât metalul, fac din Vuur o revelație. Nu numai datorită excentricității combinației, ci mai ales a felului natural în care se prezintă. Nu am senzația că niște oameni experimentează, ci că își exprimă în muzică niște idei mai puțin obișnuite, le fel de cursiv cum alții reproduc formule testate zeci de ani. Mai mult decât atât, energia, emoția și frumusețea melodiilor sunt impresionante pe majoritatea pieselor.  Uneori vraja se subțiază, aranjamentul devine anost și revenim cu picioarele pe pământ; doar pentru cateva minute: exact distanța de la remarcabil la sublim.
Dacă iau la bani mărunți discografiile tuturor celor implicați, nu găsesc nimic care să anunțe o asemenea furtună. Bineînțeles, Anneke este o artistă neconvențională, cu un talent și înzestrare vocală incontestabile – Giersbergen ar trebui să însemne muntele privighetorilor, dicționarele trebuie schimbate. Joost van der Broek, producătorul și co-autorul, alături de Anneke, al tuturor pieselor, are un catalog remarcabil iar pe cei patru instrumentiști i-am lăudat deja. Mark Holcomb (Periphery), Esa Holopainen (Amorphis) și Daniel Cardoso (Anathema, ex – Ava Inferi și Heavenwood, printre altele) au cadorisit-o fiecare pe Anneke cu câte o idee, două. Dar chiar și așa, rezultatul este mult peste așteptări. Atât de heavy, inteligent, rafinat, melodios, sensibil și închegat ca al unei trupe aflate la mijlocul carierei.
Bine ai venit înapoi, Anneke! Nici nu știi tu, și nici eu până acum nu am știut, cât de mult ne-a lipsit Vuur!

Klawz more Nota: 9


Posted at 11:54 |  11 Octombrie 2017  | 0 Comentarii  | 2398 Vizualizari

Comenteaza la: In This Moment We Are Free - Cities

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way