SODOM - In War and Pieces

In War and Pieces FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 23.11.2010
CASA DE DISCURI: SPV
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 42 voturi

Top 2010: #48
Sodom more
Componenta:
Tom Angelripper - voce, bas
Bernemann - chitara
Bobby Schottkowski - tobe
TRACKLIST:

01. In War and Pieces02. Hellfire03. Through Toxic Veins04. Nothing Counts More Than Blood05. Storm Raging Up06. Feigned Death Throes07. Soul Contraband08. God Bless You09. The Art of Killing Poetry10. Knarrenheinz11. Styptic Parasite
Putine au fost albumele pe care le-am asteptat anul asta cu atata infrigurare ca pe acest In War and Pieces, semnat Sodom.  Acum, ca a venit, si dupa ce i-am dat cateva ascultari, constat ca sentimentele mele vizavi de el sunt amestecate, dar manifesta totusi o tendinta de simpatie. Ce e bine, ce e rau, sau de ce albumul asta ar putea face subiectul unei discutii mai mult ca altele, vom vedea pe parcurs.

Ca sa incep cu inceputul, dupa mine, Sodom se imparte in 3 perioade mari: pana la Agent Orange– inclusiv, de la Tapping the Vain la Code Red si de la M16 pana in zilele noastre.
Prima perioada iese din discutie. Formatie cult atat pentru thrash cat si pentru black, cu albume pe masura. A doua perioada, in schimb, suprapunandu-se exact peste perioada de declin a genului, devine mai complicat de descris. Totusi, ca s-o scurtam sintetic, intr-o perioada de 5 ani, Sodom s-au distrat, ba cu death metal (Tapping the Vain), ba cu crossover thrash (Get What You Deserve), cert e ca niciodata n-au pacatuit ca restul trupelor mari de thrash ramase active (Slayer, Testament, Kreator – ca sa le citez pe cele mai de seama) prin inglobarea in compozitie a unor genuri fara nicio legatura cu metalul in general si cu thrashul in particular, si aici ma refer la grunge, gothic si chestia aia pe care o canta Pantera si care dupa jumatea anilor 90 a dus la NU metal. Pe scurt, fara sa mai bata niste borne in gen, s-au tinut onorabil de meserie si fara sa dea niciun chix, au ajuns la Code Red. Pentru mine, asta e albumul care a lansat thrash metal revivalul pe care il vedem zilele astea in jurul nostru. Un album excelent, un regal de riffuri, atat directe cat si sinuoase, sustinute de un tempo pe masura si  armonizate de o voce perfecta pentru gen.

M-am oprit la albumul asta pentru ca daca actualul, In War and Pieces, poate fi comparat cu un album din trecut, acela ar fi Code Red, lucru care nu poate decat sa ma bucure, din moment ce pe ultimele doua, M16 si Sodom, chiar daca forfoteau de esenta Sodom usor de identificat atat in compozitii cat si in spirit, pacatuiau prin doua chestii grave: riffuri care nu prea puteau fi numite riffuri ci doar o tocatura la ralanti – fara cap si fara coada - care pe oricare alt album Sodom nu si-ar fi gasit locul nici ca bridge-uri , si un tempo de-a dreptul lesinat.
Prin contrast, pe albumul pe care-l judecam aici, chiar daca tempo-ul nu e cu mult mai accelerat – desi e evident ca e mai divers - chitara pare sa-si fi regasit cheful de joaca, iar de aici incepe distractia.
Am identificat bridge-uri de In Flames (God Bless You), un intro demn de Machine Head (piesa de titlu), daca nu chiar unul de la numitii luat cu copy/paste, solo-uri ultra melodioase, aproape de modern power metal – unele chiar cu abuz de wow-wow , si, daca n-as fi sigur ca rifful respectiv e cliseu in chitara de doom post Forest of Equilibrium (Cathedral), poate chiar un pic de Paradise Lost (Through Toxic Veins).
In mod normal, pentru mine asta ar fi de ajuns sa-l arunc cat colo, atat pentru actul in sine, cat si pentru faptul ca tocmai acum, cand iesisera cu fruntea sus dintr-o perioada neagra pentru gen, iar la istoricul lor puteau chiar si sa recicleze, ei se apuca sa se modernizeze. Totusi, norocul meu e ca fazele pe care le-am enumerat mai sus si la care as mai adauga niste breakdown-uri nefericite, nu dau nota generala a albumului si sunt doar niste brizbrizuri rasarind desuet dintr-o mare de ruine, care e adevarata identitate a albumului asta.
Avem acelasi stil impetuos si  trufas al Sodom-ului din zilele bune, cu riffurile alea cursive si cu identitate bine stabilita, care vin peste tine sa te manance. Avem  piese ca Hellfire, Storm Raging Up sau Knarennheintz, demne urmase ale unor Agent Orange sau Shell Fire Defense. Avem un Angelripper, care imbatranind la randul lui, incepe sa semene cu Araya in ultimul timp, poate chiar cu usoare influente din numitul. Avem Sodom.

Ce sa mai zic? Parerea mea e ca asta e cel mai bun album Sodom de 10 ani incoace si prevad niste ravagii prin salile de concerte si festivaluri si, de ce nu, poate chiar inlocuirea pe panoplie a celebrei Napalm in the Morning, de care eu personal m-am saturat sa tot tina loc de etalon de piesa Sodom, si daca tot nu ii e dat uneia din vechime sa-si ia locul de drept, poate macaro data la 10 ani sa se mai schimbe cu cate una noua.

hell9level more Nota: 8


Posted at 20:56 |  30 August 2010  | 7 Comentarii  | 6435 Vizualizari

Comenteaza la: In War and Pieces

  • Aidi bre, cum ar veni, albumu asta, care este o mare de ruine, este cel mai bun al lor de 10 ani incoa. Zici tu ca in mod normal l-ai fi aruncat daca ar fi fost numa cu zorzoane moderne, da' pun ramasag ca de fapt d-asta ti-a placut. Astora le-a fost frica de esec si de cat de ciufulitzi or sa iasa din batalia cu timpu si cu schimbatu vremurilor. Si au tot ars-o asa timid, incercand diverse influente. Saaaau putem spune ca au cantat cum au vrut ei, cu o durere in buci de ce zice lumea. Io parca totusi as inclina spre prima varianta.

    1. Posted by Negura | 03 Decembrie 2010 01:53
  • In war and pieces este un album foarte bun. Sunt Sodom tati si oricand alaturi de Kreator sunt in frunte si intotdeauna vor fi pt ca au scos/scot si vor scoate materiale al naibii de bune. Imi place cronica omului dar albumul era de 9 fara nici o jena. De Slayer nu mai zice nimenni nimic, ca in sfarsit dupa atatia ani de gherle proaste au scos acum un album absolut zid. Pe astia de ce ii spala un singur album, iar pe altii de ce nu o face o intreaga cariera de succes ? SODOM - IN WAR AND PIECEEEES

    2. Posted by king_diamond | 03 Decembrie 2010 10:41
  • bai negure, chiar trebuie sa iti explic o metafora simpla, care include cateva brizbrizuri rasarind desuet dintro mare de ruine si care se leaga perfect de preponderena unor elemente in defavoarea altora pe albumu asta? da-o dreac. @ king_diamond: slayer n-are gherle proaste, dar daca vrei neaparat sa folosesti sintagma asta, pai eu zic sa te opresti cu ea inainte de christ illusion. doi lei ai mei.

    3. Posted by hell9level | 04 Decembrie 2010 18:05
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence