KADAR - Infidel

Infidel FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.06.2014
CASA DE DISCURI: Metal Scrap Records
 
7.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
0.0
NOTEAZA ALBUM: 0 voturi

Top 2014: #142
Kadar more
Componenta:
Ruslan Isayev - voce, bas
Zufar Sydykov - chitara, clape
TRACKLIST:

01. ???????02. I Am Infidel03. ? ??????? ?? ????04. The God's Fault05. ???????? ????06. Child of Salvation07. Outro
Au trecut câțiva ani de la Borat și memoria publicului e, cum se știe, scurtă, dar tot n-aș vrea să fiu în locul lui Ruslan Isayev și Zufar Sydykov, cei doi muzicieni care au înființat Kadar. Căci Kadar e o trupă din Kazahstan. Și uite ce escroc sunt și eu, cum aud de Kazahstan, imediat mă gândesc la Borat. Din păcate băieții mai și arată, cum să spun, cam așa cum își închipuie hipsterii că ar arăta metaliștii. Puțin caricatural adică. Oarecum provincial. Sigur că nu asta contează, ci, cel puțin în principiu, muzica, dar până la urmă, vrem nu vrem, contează nițel și asta, altfel nu ar trimite casele de discuri pachete multimedia, doar snopi de mp3-uri, ceea ce, în unele cazuri, ar fi poate o idee mai bună.

În ce privește acum muzica, stilul Kadar poate fi cică descris ca un amestec „impredictibil” de genuri. Ca o combinație a „totului cu totul”. Da, da, chiar așa zice textul promoțional. Concret, acest universalism înseamnă death-thrash asezonat cu ceva jazz. Ce e impredictibil aici nu știu, dar poate pe viitor băieții ne vor surprinde cu un amalgam de techno, drone-doom și muzică populară kazahă. Rămâne de văzut. Mie în orice caz ambiții de genul acesta, mai ales dacă ele apar la o trupă debutantă, nu îmi trezesc multă încredere. Eu zic că o formație de death metal ar trebui să pornească de la Obituary. După aia poate să tot evolueze spre The Faceless, dar nu ar trebui să înceapă de acolo.

Infidel nu e cu toate acestea o mare debandadă stilistică. Explicația ține poate de faptul că duoul există deja de câțiva ani și albumul de debut a avut timp să se coacă. Cele șapte (mă rog, șase plus un outro) piese conțin într-adevăr câteva elemente jazz – n-ar fi exclus ca băieții să aibă ceva studii în domeniu – dar rolul lor este oarecum decorativ. Și asta în sensul bun al cuvântului. În momentele ei mai abstracte, muzica Kadar amintește mai degrabă de Death-ul târziu decât, să zicem, de Gorguts. Death progresiv, deci, dar cu măsură. Accentul se află oricum pe metal, nu o dată pe metalul „clasic”. Compozițiile sunt însă suficient de variate încât Infidel să nu devină plictisitor. Mini-albumul este chiar opusul plictisitorului, cel puțin în sensul că pare prea scurt. În mod normal 23 de minute sunt suficiente pentru un disc death metal, dar ascultând Infidel poți rămâne cu impresia că formația n-a avut ocazia să se desfășoare la nivelul adevăratelor ei capacități.

Dincolo de interesul meu persistent pentru undegroundul țărilor ceva mai exotice, trebuie să recunosc că m-am pus să ascult Kadar în primul rând deoarece numele trupei amintește de cel al fostului dictator comunist maghiar. Asta nu e însă singura ei virtute, după cum rezultă, sper, din cele de mai sus.
 Posted at 15:54 |  07 Ianuarie 2015  | 0 Comentarii  | 2669 Vizualizari

Comenteaza la: Infidel

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne