DINO FIORENZA - It's Important

It's Important FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 01.08.2011
CASA DE DISCURI: Fog Foundation
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.9
NOTEAZA ALBUM: 4 voturi

Top 2011: #352
Dino Fiorenza more
Componenta:
Dino Fiorenza - bas
Mishteria - clape
Gaetano Nicolosi - tobe

Invitati:
Fabrizio Leo - chitara
Massimiliano Cona - chitara
Prashant Aswani - chitara
Francesco J. Perticone - chitara
Antonio Ferlito - chitara
Dave Martone - chitara
Alessandro Benvenuti - chitara
Marco Sfogli - chitara
Jennifer Batten - chitara
Nino Cardullo - chitara
Gianni De Chellis - chitara
Neil Zaza - chitara
Alex Argento - clape
Josè Ferilli - clape
Marcello Leanza - saxofon
Mark Allen Felton - saxofon
Symphonic Maquesta Orchestra
TRACKLIST:

01. Tap That Bass02. Devil Go03. Liquid04. Say Go05. Little Toy06. The Devil and the Holy Water07. Seven08. Mr Vester09. All Is Lost10. Serenity Funky11. Slap Machine
Dino Fiorenza e un nume despre care probabil putini au auzit pe la noi. Bassist desavarsit de meserie, italianul este un artist cunoscut, in special pentru colaborarile sale cu alte trupe, dintre care voi enunta cateva nume ale scenei underground din Italia: Disaster Area, Denied, Doublesion sau Superbia.

In 2010, Dino lanseaza albumul solo de debut intitulat “It’s Important”, iar impatimitii sunetelor de bass au de ce sa se bucure: avem de-a face cu un disc in care partitura predominanta o detine acest instrument. Descoperim 11 piese concentrate in jurul bassului, dar care experimenteaza genuri si tipuri de sonoritati diferite: de la blues, funk, rock progresiv pana la metal. Nu lipsesc mici inserturi de jazz, insa tenta progresiva este la ea acasa.

De asemenea un lucru de remarcat este acela ca Dino Fiorenza a lucrat la fiecare piesa cu instrumentisti diferiti adaugand si mai multa varietate materialului compus.

Primele patru piese ale albumului “Tap That Bass”, “Devil Go”, “Liquid”,”Say Go” sunt ca un foc incins. Albumul se deschide energic pe ritmuri metal, distorsuri excelent executate (“Say Go”) sau partituri diversificate de baterie. Insa totul se invarte in jurul bassului. Ce este si mai interesant, este ca bassul urmeaza notele celorlalte instrumente stabilind astfel o calitate a ritmului cum nu se poate mai buna.
Dar, pentru ca intotdeauna exista si un “dar” incepem sa ducem lipsa unui solist. Cu toate virtuozitatea lui Dino Fiorenza, piesele nu sunt suficient de puternice ca sa nu ne putem gandi la aportul unei voci.
Urmatoare piesa este o balada intitulata “Little Toy” o piesa calda, melodica, melancolica, un moment de respiro dupa angrenajul funky metal al primelor patru piese.
Ritmul tonic este mentinut de piesa “The Devil and the Holy Water” o bucata vesela de funk, urmata de “Seven” unde ne reintalnim cu influentele progresive atat de dragi lui Dino Fiorenza. Condimentata cu mici rabufniri metal, “Seven” este in opinia mea una dintre cele mai bune piese ale acestui disc. “Mr. Vester” anunta o mica monotonie care este repede spulberata de “All Is Lost” unde sonoritatile groove sunt balansate de mici inserturi progresive si chiar blastbeaturi. Piesa asta ar putea fi un bun intro pentru un album Dream Theater, de pilda.
Serenity Funky” este un mic experiment, un duet sau mai bine spus un duel intre bass si baterie (creditele ii revin bateristului Gaetano Nicolosi). Chitara pare a fi un arbitru intre cele doua instrumente enumerate mai sus. Din nou incepem sa resimtim o oarecare monotonie, dar si absenta uneori mult prea mare a vocii.
Slap Machine”, piesa de incheiere a discului, pare a fi o continuare a primeia - Tap That Bass - reprezentand o revenire la trecerea prin mai multe stiluri. O incheiere in forta a unui album foarte interesant cum rar ne poate ajunge pe la urechi.

Pornisem la inceput cu indoieli si credeam ca albumul se adreseaza in special publicului cunoscator in ale bassului, insa mi-am reconsiderat parerea datorita mai multor auditii atente si recomand acest disc celor care simt uneori nevoia de diversitate si de energie.

Bile albe:
-virtuozitate tehnica
-compozitii inedite
-varietati de genuri

Bile negre:
-se simte lipsa unei voci
-unele momente monotone

Bogdan Drumea more Nota: 8


Posted at 10:02 |  28 Septembrie 2011  | 0 Comentarii  | 5302 Vizualizari

Comenteaza la: It's Important

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence